Снимка: © Getty Images

Втора ваксина срещу Covid-19 е в очакване на официално разрешение за масово ползване в САЩ. 

Данните от клиничните изследвания на Moderna, внесени в американската FDA, са показали, че експерименталната им ваксина отговаря на изискванията за включване в имунизационната програма на страната, като е безопасна и е 94,1% ефикасна срещу поява на симптоми на Covid-19. 

Докладът беше публикуван във вторник, няколко дни преди събирането на комисията от експерти по ваксини и биологични продукти, които ще дадат окончателно становище на база на данните от Moderna. 

Регулаторът има право да пусне ваксината в употреба независимо от оценката на експертите, но обикновено препоръката им има водещо значение. 

Европейската агенция за лекарствата все още не е дала своето становище за кандидатите за антиковид-имунизация, но се очаква това да стане факт на 21 декември

Само преди седмица експертната комисия на FDA даде положително становище за ваксината на Pfizer / BioNTech, която вече започна да се прилага върху медицински служители в САЩ. 

Посланието на първата имунизирана срещу Covid жена в САЩ: Вярвайте в науката, ваксината е безопасна

Преди да публикуват доклада, експертите от FDA са направили обстойна проверка на всички данни от клиничните изпитания на Moderna, като са се запознали с много по-детайлна информация от публикуваната преди няколко седмици за масово ползване. 

Агенцията е успяла да провери ефикасността на ваксината сред широк набор от расови, етнически и възрастови групи, като провери как тя се отразява върху пациенти със съпътстващи хронични заболявания. 

FDA установява, че ваксината на Moderna е ефикасна сред всички расови и етнически групи, както и при пациентите с влошен здравен статус. Ефикасността й сред хора над 65-годишна възраст е 86,4%, а при по-младите пациенти от 18 до 65 г. - 95,6%. 

Както Moderna, така и Pfizer са разработили ваксините си на базата на информационна РНК, като изискват поставянето на две дози през интервал от три седмици и съхраняването й в хладилници с ултраниски температури. 

Ваксината на Moderna все още не е легализирана в други държави по света, за разлика от тази на Pfizer, която вече се прилага във Великобритания.  

"За ваксините говорят хора, които мислят, че две таблетки B6 правят една таблетка B12"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед