САЩ започна най-мащабното имунизиране на населението в цялата си история. В понеделник беше даден старт на разпространението и поставянето на Covid-ваксините на Pfizer/BioNTech, а медицинска сестра от интензивното отделение в Лонг Айлънд, Ню Йорк, стана първата американка, получила ваксината.

Събитието, което е от изключително значение за най-засегнатата от пандемията държава, бе излъчено на живо от губернатора на Ню Йорк – Андрю Куомо.

„Чувството не е по-различно от това да ти поставят каквато и да е друга ваксина“, каза Сара Линдзи, цитирана от NBC. „Бих искала да благодаря на своите колеги медици, които вършат невероятна работа, за да се борят срещу пандемията по целия свят. Днес се чувствам обнадеждена и спокойна, усещам, че нашето лечение наближава. Чувствам, че това е началото на края на един от най-болезнените периоди в нашата история“.

„Искам хората да бъдат уверени, че ваксината е безопасна. Намираме се във времена на пандемия, така че всеки трябва да изиграе своята роля. В края на тунела се вижда светлината, но все още трябва да продължим да носим маски, да спазваме социална дистанция“, каза още медицинската сестра.

„Вярвам в науката. Като медицинска сестра, моята практика се основава на нея. Това, на което не вярвам, е Covid-19. Ако се заразя, не знам как ще ми повлияе, как ще подейства и на хората, с които влизам в контакт. Така че искам да окуража всички да се ваксинират“.

Очаква се 150 болници в 50-те щата да получат общо милиони дози от препарата този понеделник. САЩ се надява до април 2021 да имунизира 100 милиона от населението, което представлява една трета от него. От началото на пандемията в страната са отчетени близо 300 хиляди смъртни случая, което е най-високата цифра в света.

Първият камион, пренасящ фризери с дози от ваксината, потегли от една от централите на Pfizer в Мичиган и се очаква до края на седмицата да бъдат разпределени 2,9 млн. дози в 636 предварително планирани локации. Огромното логистично предизвикателство е свързано най-вече с температурата, при която трябва да се съхранява препаратът – минус 70 градуса по Целзий.

„Вярваме, че се намираме на по-малко от 24 часа от началото на края на този вирус“, сподели губернаторът на Кентъки – Анди Бешиър, в свое изявление.

Неговият ентусиазъм е споделен и от президента на фирмата за логистика UPS Healthcare, която заедно с конкурента си FedEx разпространява ваксината във всички щати. „Всичко е навреме, няма прекъсвания и проблеми, а ние сме много, много развълнувани“, обяви Уес Уийлър.

NBC съобщава, че един от най-големите проблеми пред здравните експерти ще бъде да убедят скептично настроените американци да се имунизират – нещо, което се забелязва и в България. „Ваксината е преминала през всички фази на одобрение от FDA със своите напълно прозрачни данни“, каза здравният министър Алекс Азар.

33% от медиците в България са заявили желание да се ваксинират срещу Covid

„Ако ви препоръчат да се ваксинирате и препаратът е достъпен за вас, моля, направете го“, сподели още той. „Предпазете себе си и защитете тези около вас“.


"За ваксините говорят хора, които мислят, че две таблетки B6 правят една таблетка B12"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните