Снимка: © Getty Images

"Ваксината с информационна РНК (mRNA) всъщност не съдържа вируса. Представете си я като е-mail, изпратен до имунната ви система, в който се съдържа информация за вида на вируса и инструкции за ликвидирането му. А след това - подобно на съобщение в Snapchat - той изчезва. Великолепна технология". 

Аналогията е на д-р Том Фридън, бивш директор на американския Център за контрол на заболяванията (CDC), който се опитва да обясни на разбираем човешки език какво представлява привидно сложната верига от защитни реакции, които новата ваксина срещу Covid-19 задейства. 

В ситуация, в която колебанията около имунизирането все още са високи, а пандемията се намира в пика си, този подход на търпеливо и внимателно образоване на масовата публика е от изключително значение. Инфодемията от лъжи и абсурдни твърдения за медицинската технология може да се окаже по-опасна от коронавируса. Както Фридън казва: "Covid е първата болест в света, която се сдобива с антиваксърско движение още преди да има ваксина". 

Независимият анализ на експертите от регулаторните агенции във Великобритания и САЩ показва, че препаратът на Pfizer / BioNTech е безопасен и ефикасен, като отговаря на изискванията за разрешение за спешно ползване

Процесът по оценката на ваксината в Съединените щати беше публичен, а финалният дебат се проведе на живо в YouTube в продължение на повече от 8 часа - така всеки човек по света можеше да се запознае сам в това, което учените знаят. И все пак конспирациите за "чипиране" или "промяна на генома" все още не са изчезнали. Много хора се колебаят просто защото не знаят как действа новата технология на ваксината или се страхуват от странични ефекти заради скоростно през фазите на изпитания и проверка. 

"Нали се сещате как кучето тръгва да гони топката дори когато стопанинът му само се преструва, че я е хвърлил? Ето така имунната ни система реагира, когато се имунизираме - все едно се подготвя за истинското нещо - и това е сигнал, че ваксината действа", казва Фридън по повод притесненията на хората, че ваксината "ще ги разболее". Появата на главоболие, умора или болка в ръката отминава за ден-два. Това са нормални събития и са сигнал за правилна реакция на имунитета.

Ваксините с информационна РНК са нов тип препарати за защита срещу инфекциозни болести. Много от по-ранните ваксини провокираха имунна реакция, като вкарваха отслабен или деактивиран вирус в тялото на пациента. Това не се случва при mRNA-ваксините. Те инструктират клетките на организма как да произведат протеин, който активира имунна реакция. Тази имунна реакция създава антитела - а те ни предпазват от инфекция при евентуална бъдеща среща със SARS-CoV2. 

"Инструкцията", която mRNA ваксината носи в себе си, е информацията как клетката да произведе един от 29-те протеина на новия коронавирус - шиповия протеин.

Той e част от структурата на вируса, намира се на повърхността му и има много важна роля за разпространението му в организма на пациента, който се разболява от Covid-19. Шиповият протеин е ключът, с който вирусът успява да влезе в клетката на човека. 

Когато ваксината се постави, инструкциите от mRNA влизат в имунните клетки, а клетките ги използват за създаването на шиповия протеин. След като той се произведе, клетките унищожават инструкциите (РНК) и ги изхвърлят. Също като в Snapchat - информацията е предадена, а съобщението изчезва. Според данни на ваксинационния алианс Gavi, mRNA прекарва около 72 часа в клетката, преди да се разгради. 

В следващата стъпка клетката изважда новия протеин на повърхността си.

Това е моментът, в който имунната система разпознава, че това съединение няма място в организма, и започва да изгражда реакция, като произвежда антитела. Този процес се задейства и при "естествения" сблъсък с коронавируса, но за разлика от истинското разболяване с Covid-19 при ваксинирането тялото ни не се принуждава да се отбранява срещу всички опасни вирусни частици. 

В края на процеса, при който ваксината тренира имунната система, организмът вече знае как да се защити срещу бъдеща инфекция.  

Ползата от mRNA ваксината е, че защитава имунизираните, без да ги излага на риск от сериозни последици от заболяване с коронавирус. 

mRNA-ваксините не засягат и не взаимодействат с нашата ДНК по никакъв начин. Тя не навлиза в ядрото на клетката, където се пази ДНК. Информационната РНК не се пази в клетката - тя се разпада веднага след като приключи процеса по използване на инструкциите. 

Такъв тип ваксини се ползват за първи път, но те не са нови - изследвани са разработки срещу грип, зика, бяс, цитомегаловирус. Това е част от обяснението за бързината, с която технологията беше адаптирана за SARS-CoV2 и започнаха предварителните изследвания. Ваксините могат да се произведат в лаборатория с налични материали, което ги прави по-лесни за масово производство в сравнение с традиционните ваксини. 

Това, което ваксината не може да направи, е да помогне на пациенти, които са заразени в момента и имат нужда от лечение. Затова е важно защитата да се осигури колкото може по-рано на хората в най-голям риск от усложнения при Covid-19.  


 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Лионел Меси спечели рекордна седма "Златна топка"

Аржентинецът изпревари Левандовски и Жоржиньо за наградата през 2021 г.

Катастрофиралият автобус е минал през сервиз и в Турция

Собственикът на "Беса транс" твърди, че машината не е имала технически проблеми

Kaufland започва да предлага хляб с жива квас

Три нови продукта ще допълнят богатото портфолио на пекарните в София и Варна

Как Витоша се "размина" с 4-етажен подпорен хотел

"Уникалният иновативен нов проект" за "Щастливеца" се оказа визуализация на 4 г.

Община Белица вдига заплатите на всеки ваксиниран служител с 20%

Кметът Радослав Ревански от ДПС призова за масова имунизация

Джак Дорси се оттегля като директор на Twitter

Основателят на Twitter напуска оперативното ръководство за втори път

Спецпрокуратурата не откри престъпление на Гешев по сигнала на Рашков за СРС-тата

Държавното обвинение няма да разследва главния прокурор

От 2022 София пуска билети за 30 и 60 минути в градския транспорт

Цената на първия остава 1,60 лв., вторият ще е 2,20 лв. Има и още промени, предложени от ГЕРБ-СДС