Лондон въвежда още ограничения заради нов щам на Covid-19 Снимка: © Getty Images

Британският премиер Борис Джонсън обяви въвеждането на 4-та степен на противоепидемичните мерки в Лондон, югоизточна и източна Англия по време на коледните празници.

Ниво 4 включва строга забрана за смесване на хора от различни домакинства и препоръчва да се избягват пътувания в чужбина.

Джонсън аргументира решението си с информация от здравните власти във Великобритания, според които е открит нов щам на SARS-Cov2, а той се разпространява по-бързо от досегашния вариант на вируса.

Биологът Рихард Нехер за новия щам на Covid: Очаквам на този етап ваксините да са ефикасни

Според предварителните данни - мутацията е 70% по-лесно преносима сред населението от досегашния доминиращ вариант на вируса. Все още няма доказателства дали тя е по-опасна или причинява по-тежки форми на болестта, но разпространението й дава повод за нови мерки. Проучванията по новата разновидност на вируса продължават и в момента.

В неделя Нидерландия и Белгия спряха пътническите полети от Обединеното кралство заради новия щам, а Германия, Франция и Италия обмислят същите мерки с цел да се спре евентуалното му разпространение в континенталната част на Европа.

Европа се изолира от Великобритания заради новия щам на Covid: Какво знаем за мутацията?

Всички магазини, които не предлагат стоки от първа необходимост, ще бъдат затворени в зоните с 4-та степен на ограничения. Фитнесите и фризьорските салони също ще спрат да работят. Хората ще бъдат призовани да не напускат домовете и градовете си по празниците, освен при наложителни причини.

В останалите части на страната хората ще могат да се срещат с близки и приятели от две други домакинства в деня на Коледа.

"Коледа тази година ще е различна, много различна, но трябва да сме реалисти", казва Джонсън, който посочва, че няма алтернативни възможности за действие на правителството.

Само преди три дни премиерът обяви, че би било "нечовешко" да се поиска от хората да пренебрегнат коледните събирания със семействата си заради пандемията.

"Горчиво съжалявам, но когато фактите се променят, се налага да променим и подхода си", каза той в отговор на журналистически въпрос.

Ограничителните мерки са една от причините за силен вътрешнопартиен натиск срещу Джонсън - част от депутатите на Консервативната партия не одобряват въвеждането на подобен тип рестрикции, а бившият лидер на UKIP и Brexit Party Найджъл Фараж намекна, че ще се яви на местните избори през 2021 г. с нова анти-локдаун партия.

Найджъл Фараж се завърна и вече има нов враг - мерките срещу Covid-19

Главният експерт по Covid във Великобритания Патрик Валанс посочва, че индексът на разпространение на болестта отново е надвишил 1 и се наблюдава рязко увеличение на хоспитализираните пациенти.

Според Валанс, новият щам има 23 отличителни разлики от предходния щам, които създават притеснения на здравните власти.

Великобритания вече провежда масивна ваксинационна кампания, която е достигнала до 350 000 пациенти в страната - възрастни хора, медици и служители на домове за социални грижи.

Това няма да бъде нормална Коледа: Съветите на вирусолога Изабела Екерле


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024