Найджъл Фараж се завърна и вече има нов враг - мерките срещу Covid-19 Снимка: © Getty Images

"Честно казано, писна ми от локдауна" - думите са на Найджъл Фараж, който се снима във видеоклип на 1 ноември от бара на хотел на Доналд Тръмп във Вашингтон.

Човекът, отговорен за Brexit и за възхода на английския национализъм, току-що е обявил създаването на нова политическа партия. Reform UK ще се яви на местните избори през пролетта на 2021 г. А една от основните точки в партийната програма е... стадният имунитет в замяна на ограничителните мерки срещу пандемията. Фараж иска Covid-19 да бъде оставен да се вихри сред младите и здрави хора, а старите и уязвими да се пазят.

"Консервативната партия някога омаловажаваше последователите на Фараж като групичка от досадници от голф-клубовете и мърморковци от кръчмите. Проблемът на Борис Джонсън е, че заведенията и баровете на Великобритания отново са затворени, а все по-голяма част от посетителите им, симпатизиращи на неговата партия, са недоволни", пише британското списание "Икономист" в анализ за разцеплението сред консерваторите заради реакцията срещу Covid-19.

Джонсън обещаваше да избегне повторната блокада на икономиката на всяка цена, поради което първоначално залагаше на регионални мерки със степенувани ограничения.

Всичко се промени в края на октомври, когато експертите към правителството предупредиха, че жертвите на епидемията може да достигнат до 4000 души на ден около Коледа, ако не се вземат мерки.

Борис Джонсън, който лично преживя тежката фаза на Covid-19 през април, реши, че не може да допусне "морално и медицинско бедствие", при което лекарите ще се принудят да избират кого от болните да спасяват.

Битката срещу експертите и Covid-19: Спортът, в който ритат играчите вместо топката

Засега консерваторите не се трогват от повторната поява на Найджъл Фараж в активната политика, и не могат да си позволят да го игнорират.

Като лидер на UKIP Фараж форсира недоволството от членството на Великобритания в ЕС, като го обвърза с мигрантската криза, а активността му, в крайна сметка, накара Дейвид Камерън да обещае, че ще организира референдума за Brexit.

Когато споразумението на Тереза Мей за напускане на ЕС попадна в блокадата на британския парламент, Найджъл Фараж създаде новата Brexit партия, изпревари Консерваторите на европейските избори през 2019 г. и доведе до оставката на премиера.

Стратегията му е да притиска управляващата партия отдясно през местните или европейските избори, като по този начин принуждава ръководството й да възприеме част от политическите му идеи, за да не изгуби гласоподаватели.

Борис Джонсън стана премиер на мястото на Тереза Мей точно защото партията смяташе, че само той може да засенчи Фараж и да обедини избирателите под знамето на Brexit. Еврофилите и поддръжниците на фискалната дисциплина сред Консервативната партия бяха изолирани. Мисията на партията беше да осъществи Brexit и да запази електоралната коалиция, изградена от Джонсън през декември 2019.

Найджъл Фараж обаче отново забелязва пукнатините в крепостната стена.

14 депутати от Консервативната партия гласуваха "против" въвеждането на нови ограничителни мерки срещу Covid-19. Бунтуват се срещу извънредното положение, защото то ограничава гражданските свободи, съсипва пазара на труда и представлява унизително връщане назад.

Ако Джонсън се принуди да разчита на гласове от Лейбъристката пратия, за да удържи противоепидемичните мерки, това ще е сигнал за безпомощност, каквато убедителната победа от миналата година трябваше да е заличила.

Противоречията по темата за Covid не са толкова дълбоки и опасни, колкото старият конфликт около членството в ЕС. Но разделителните линии са сходни. Част от водещите поддръжници на Brexit са сред лицата на вътрешната опозиция срещу локдауна сред Торите.

Само шведите го могат: Защо Covid-моделът им е опасен за Великобритания

"Дейли Телеграф" ентусиазирано подкрепя критиките на Найджъл Фараж през последните седмици.

Всяка страна в конфликта си има свои предпочитани експерти. Поляризацията създава все повече трудности пред изграждането на национален консенсус за епидемиологията - така както той не съществуваше по въпросите на търговската политика на ЕС, коментира "Икономист".

Подкрепата за мерките на правителството е паднала от 93 на 72% за осем месеца. Нетното доверие в кабинета на Джонсън сред хората, гласували за Brexit, е минус три процента - в сравнение с 67% през март.

Все повече поддръжници на референдума от 2016 г. смятат, че премиерът е по-скоро слаб, отколкото силен. Делът на избирателите на Консервативната партия, които сега казват, че не биха гласували за нея или по-скоро се колебаят, е нараснал с 10 процентни пункта за по-малко от година. За сравнение - колебливите досегашни избиратели на опозиционната Лейбъристка партия са се увеличили само с 1 процентен пункт.

Как идеята за стадния имунитет отново възкръсна - този път като бизнес

Това е плодородна почва за Найджъл Фараж, който подкопава самият смисъл на съществуване на Борис Джонсън като лидер на Консерваторите. Нещо повече: за разлика от периода на 2015-2020 г. Лейбъристите вече не страдат от проблематичното лидерство на Джеръми Корбин; новият партиен председател сър Киър Стармър вече не плаши колебаещите се гласоподаватели.

Какво може да направи Джонсън, за да запази избирателите си? Един възможен вариант е да отвори хазната за инвестиции в инфраструктурни проекти в по-бедните северни райони. Втори вариант е да се възползва от заплахата за провеждане на нов референдум за независимост на Шотландия, за да сплоти консервативните редици в съпротива.

Неочаквано доброто представяне на Доналд Тръмп на изборите в САЩ показват, че недостатъкът от бавната реакция срещу пандемията може да се преобърне с помощта на катализиране на гнева от културните конфликти между либерали и консерватори в обществото.

Дори Джонсън да успее да се справи с пандемията като министър-председател, просто няма как да се съревновава с Найджъл Фараж в ролята му на вечния аутсайдер.


Прочетете още:

Санитарят - единствената връзка с моя умиращ баща

Ремдесивир ще има за всички от сърце

37 процента от българите смятат, че с ваксината срещу COVID-19 ще ги чипират


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024