Снимка: © Getty Images

Недостигът на болнични легла не е най-голямата криза на Covid-пандемията в България.

Немарливостта и липсата на човешко отношение към пациентите и близките им е това, което може да нанесе напълно непоправими щети. Независимо дали болният човек е приет "с връзки" или не. 

Всекидневно статистиката отчита поредния смъртен случай на пациент със съпътстващо хронично заболяване. Но нито НОЩ, нито системата на здравното министерство разкрива в какви условия всъщност си отиват най-уязвимите български граждани, които имат нужда от допълнителна грижа. 

Илияна Захариева свидетелства за недопустими пропуски на здравната система, довели до смъртта на баща й след няколко дни на престой в Инфекциозна болница - Пловдив. 

Мъжът е страдал от хронична бъбречна недостатъчност, заради която се е подлагал на редовна хемодиализа в медицински център в града. 

"Хемодиализата е сериозно лечение, изисква добра апаратура, препарати, стриктно следене на пациентите и грижа. Баща ми я имаше и се чувстваше добре. Докато не дойде ковид истерията", разказва Захариева. 

На 27 октомври той е върнат от центъра заради отчитането на температура от 37,6.  В обичайна ситуация това не е пречка за провеждането на процедурата, но заради Covid-пандемията човекът е върнат. Провежда тест, който показва положителна проба за коронавирусна инфекция. 

"Беше ми обяснено, че единственият вариант за пациент на хемодиализа с ковид е да бъде приет в Инфекциозна болница в Пловдив, където ще го лекуват от вируса и ще му правят диализа, всичко било организирано. В Инфекциозна, разбира се, нямаше места. Намерих, с познати, с “връзки”. Уточнявам, че не става въпрос за служебната ми позиция, а за лични приятелски контакти. Да, имам много приятели и познати... Дали е морално да звъннеш на приятел за близък, съдете вие. Вярвам, че в такава ситуация всеки ще се опита да направи най-доброто за близките си. 

Личните лекари: Роля в театъра на Мангъров няма да играем

На 28.10 (сряда) го приеха, ден след пропуснатата хемодиализа. Приемът с "връзки" стана след 3 часа чакане на опашка. Пазеха му легло и очаквах адекватна грижа", пише тя. 

Очакванията се оказват неоправдани. Диализа е направена едва два дни след приема в болница и три дни след пропуснатата процедура - "след много настояване и напомняне от моя страна".  

"Пациентите от ковид лежат на втория етаж в болницата (стара порутена сграда), моят баща беше в блок 1, за диализата трябва да слезе на долния етаж в КАРИЛ по стълби, асансьор няма, и да дойдат с машината за диализа от съответното диализно отделение. Първия път човекът си слезе по стълбите и направиха диализата. Как, с каква апаратура, с какви препарати нямам представа и няма да разбера. Може би колегите ми от медиите ще помогнат да разследваме, за да знаят следващите пациенти. Само знам, че в неговия диализен център го следяха доктор и няколко сестри, мереха му килограми и кръвно по няколко пъти, докато тук просто го сложиха на машината", пише Захариева. 

От болницата я уверяват, че баща й вече е включен в план за диализа в три дни от седмицата и че продължава лечението на вируса. Състоянието му обаче се влошава. 

"Понеже ковид вируса се третира ато чума, достъп до отделението, докторите и болните няма. В 12 часа заставаш на стълбичките на Инфекциозна и чакаш някой да благоволи да даде „сведения“ за твоя близък човек. Чакаш, чакаш, в някакъв момент излиза изнервен доктор или сестра, скарва ти се и евентуално ти казва нещо. Моят брат си живее в Пловдив и лично ходеше всеки ден на обяд за сведения и да занесе каквото има нужда. Мен пък специално ме информираха по телефона какво и как се случва, защото съм с протекции. Явно нещо се е случило след диализата в понеделник, защото в сряда?!? ми казаха, че не е съвсем добре, бил объркан и неадекватен, имал фациалис (изкривяване) на лицето. Не съм доктор, но това ме разтревожи много и тръгнах спешно за Пловдив. Успях да алармирам явно и тях, защото на четвъртия ден след влошаването му, след диализата в понеделник, се спретнаха да го заведат на скенер (да изключат инсулт) и да му направят отново пропуснатата в сряда диализа", пише тя. 

"Важното е да има, Мангъров, оптимизъм, бе. Иначе ще загинеме" 

"Благодарение на този скенер, за който го транспортираха с линейка, успях да видя за последен път баща си. Лежеше в носилката, беше в съзнание, надигаше си главата с учудване какво се случва. Погледна ме и ме позна, усмихна ми се. Тази мила, объркана усмивка ме преследва сега в безсънните ми нощи. Приближих се, хванах го за рамото и му казах „Тате, всичко ще е наред. Водим те на едно изследване“. В този момент един от санитарите, носещ носилката, ми се разкрещя „Като не помагаш, поне не пречи“.

Изследването не показва инсулт или други изменения, затова след него възрастният човек е изпратен на диализа на долния етаж в блока на болницата.

"В 10 вечерта ми се обади санитарят от ромски произход Динко. Това беше единственият телефон, с който разполагах, освен на шефа, където бях с протекции. В самото отделение никой от лекуващите лекари не си дава контактите, никой. Само санитарят Динко – човекът, който ни даваше информация, наглеждаше го, слагаше му памперса и пижамата, проявяваше човечност и грижа. Та Динко ми звъни и казва „Пращай брат ти веднага тук с едно одеяло и двама мъже, лежи пет часа долу в отделението, няма санитари, няма носилка и не можем да го върнем горе в отделението.“, пише Илияна Захариева.

Един час по-късно болният мъж все още лежи сам, докато санитарят е успял да го изведе пред КАРИЛ и изчаква близките да помогнат за качването му на горния етаж с одеяло. 

"Сложили го в леглото да му пуснат системите от предписаното лечение. В цялата тази случка дежурен доктор не присъства. Само санитарят Динко и една горе-долу отговорна сестра, която държеше да му пусне системите", разказва тя. 

Захариева настоява пред директора на болницата да преместят баща й в диализно отделение, но й отговарят, че "без отрицателен PCR тест няма мърдане от Инфекциозна болница". 

"Сега за последен път ще нарека Инфекциозна „болница“. Защото всъщност това е в най-добрия случай лазарет. Място, където болните лежат в едни легла по една пътека и се разчита май основно на естествения подбор. Е, баща ми не се оказа от оцеляващите. В събота сутринта се обадиха на брат ми, че е починал през нощта. Какво се е случило, никога няма да разбера. Знам, че придружаващото му заболяване го правеше рисков и може да се влоши от много неща, но докторите също го знаеха и не направиха нищо, за да получи адекватната грижа за състоянието си. Системата ни е абсолютно неподготвена за такива пациенти или поне тази в Пловдив", пише тя. 

Ремдесивир ще има за всички от сърце


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Асен Василев е с Covid-19

Финансовият министър ще изпълнява задълженията си дистанционно

И "Billions" се подигра с Peloton след "Сексът и градът": "Няма да си отида като Тузаря"

Втори сериал показа герой със сърдечен удар след тренировка на колелото на Peloton

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара