Личните лекари: Роля в театъра на Мангъров няма да играем Снимка: © ВМА

Личните лекари не са спрели да работят и да преглеждат пациенти със симптоми на Covid-19, а обвиненията срещу съсловието са недопустими. Това коментира д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София, в интервю за bTV ден след като доц. Атанас Мангъров призова специалистите от извънболничната помощ да спрат с "телефонната медицина" и да се вклчюат в борбата с Covid.

"Ние роля в театъра на Мангъров няма да играем, категорично го казвам пред цяла България. Личните лекари няма да участват в този цирк, който се разиграва в момента. Виктимизира се едно цяло съсловие, което даде най-много жертви от всички специалности. Ние сме с най-много починали лекари. Аз ще го накарам да дойде на гробището, следващия път когато почине някой да копае. Да свалим и предпазните екипи на "Спешна помощ"? Да ходят по бански костюм на адресите и да целуват болните и да ги прегръщат, защото според него с прегръдки се лекувало. Да, силата на вярата лекува. Ние познаваме пациента. Но той (Мангъров, б.р.) разруши най-святата връзка между лекаря и пациента - доверието. Това прави в момента този човек. 7 до 8 процента от пациентите, с или без лечение влизат в болница. С чай, с чорбичка, с аспиринче или с най-хайтек лекарствата, 7-8% влизат в болница. Това е, трябва да спрем притока. Когато имаме по 4-5 хиляди нови случая на ден, просто в един момент системата ще прелее и тогава ще се издавим всичките", каза д-р Миндов в сутрешния блок на bTV.

Той посочи, че най-големият проблем на системата е непрекъснатият прилив на нови случаи на коронавирусна инфекция и невъзможността на лекарите да диагностицират бързо болестта.

Въпреки поетия ангажимент от "Информационно обслужване" - електронни направления за PCR тест все още няма и скоро няма да има.

""Информационно обслужване" пое ангажимент - на 6 ноември трябваше да са представени и да заработят. Проблемът е софтуерен. Проблемът е на ниво програмист, ние сме жертва на програмистите. Хората в момента плащат всеки ден, защото някой не си е свършил работата в тази държава. Работа, за която е назначен и за която му се плаща", каза личният лекар.

"По 4-5 хиляди човека влизат в системата. Още три пъти по толкова са заразените. Положителните проби от антигенните тестове са поне двойно и те не влизат никъде. Въобще не ги виждате тези хора в системата. Всички те се изливат при нас. Проблемът е, че това е един огромен кран, от който шурти вода. Ние бършем водата и се опитваме да изгребваме, но отгоре се налива със страхотна сила. Трябва да се спре притокът - новозаразените, това, което съобщават всеки ден като статистика. Оттам трябва да тръгнат нещата", каза той, като даде пример с ограничителните мерки в Израел.

"Важното е да има, Мангъров, оптимизъм, бе. Иначе ще загинеме"

Хората са на предела на нервите си. Поемаме 90% от случаите и ги лекуваме амбулаторно с всички негативи на цялата ни система. Тя не е разклатена, почти се е срутила, коментира още д-р Миндов. По думите му - в момента "изкуството" в медицината не е да направиш преглед, а да вкараш човек с пневмония в болница.

Лекарят се обърна към всички хора, които се презапасяват със силни лекарства или от страх пият антибиотици "превантивно".

"Имунната система се смачква от антибиотика, не го правете. Чувам за някакви безумия, че хора взимат антибиотик профилактично - не го правете. Не само че не ви защитава, а имунната система ще се отвори за вируса", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024