Напоследък се чу мнението на експерта Ким Снепен, че пандемията в Швеция окончателно е приключила и че вирусът вече изчезва, тъй като шведите най-вероятно са изградили имунитет. Подобни коментари накараха някои правителства да тръгнат по пътя на скандинавската страна с надежда, че подходът без строги мерки ще спаси икономиките им.

Имаше причина за оптимизъм, когато Ким Снепен от Института „Нийлс Бор“ в Копенхаген направи тези коментари. Разпространението на заразата през последните седмици в Швеция затихна, а нивата на смъртните случаи вече са по-ниски въпреки втората вълна на Covid-19, която се надига в Европа. Изглеждаше, че това ще бъде своеобразен обрат за страната, която имаше един от най-високите проценти на смъртност през пролетта.

Миналата седмица британският премиер Борис Джонсън обяви промени в мерките, които доближават все повече Великобритания до подхода на Швеция. Експертите и в двете страни предупредиха, че това може да се окаже опасно.

Великобритания отчете рекордни цифри в новите случаи на коронавирус на дневна база, като само преди няколко дни регистрира над 6000 положителни проби. В последните две седмици страната е отбелязала 14,9% от общия си брой положителни проби по време на пандемията – 64 103 от 429 277. Въпреки това Борис Джонсън затегна мерките по начин, по който пренася всичко върху личната отговорност на гражданите да се пазят.

Най-съществената промяна в ограниченията е затварянето на барове, пъбове и ресторанти в 22:00 ч. всяка нощ. А преди затваряха само час по-късно. Сега обслужването става само по масите, за да се избегне чакането на опашки и струпването на хора. Такъв е случаят и в Швеция.

След като повечето западни държави наложиха блокади през пролетта, отговорът на Швеция беше обратният. Правителството само посъветва гражданите да спазват социална дистанция и лична хигиена. Шведите по принцип не поставят под общ знаменател общественото здраве и политиката. Не използват и закони, за да влияят на поведението на хората, що се отнася до запазване на здравето им. Така че страната остави отворени барове и ресторанти, както и училищата за децата под 16 години – нещо, което в други държави бе немислимо.

Но сега правителството на Швеция признава, че този подход най-вероятно е довел до високия брой смъртни случаи. В страната с население от около 10 милиона те са повече от 5800. Почти половината от жертвите на Covid-19 бяха регистрирани в домовете за възрастни.

И докато държавният секретар на външните работи на Великобритания Доминик Рааб бе сигурен, че мерките на Обединеното кралство и Швеция не могат да бъдат сравнявани, не на това мнение е един от говорителите на „Даунинг Стрийт“. Той каза пред CNN, че Джонсън се е посъветвал с „архитекта“ на шведския план Андерс Тегнел само два дни преди да обяви новите мерки.

Дебатът за стадния имунитет отново е на дневен ред

Твърде рано е Швеция да обяви победа над Covid-19. Сега ситуацията изглежда под контрол – дневните случаи са около 38 на 100 хиляди от населението, както показват данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. За справка – тази цифра в Обединеното кралство е 87, а в Испания – цели 320 на 100 хиляди.

Все пак в Швеция отново се наблюдава известен пик на заразените. Затова самият Тегнел призова властите да приложат по-стриктни ограничения на регионално ниво и да препоръчат носенето на маски на публични места като магазини – нещо, което би се случило за първи път от началото на пандемията, и нещо, срещу което той се обявяваше месеци наред. Премиерът Стефан Льовен се вслуша в думите на Тегнел и описа ситуацията като „тревожна“.

Агенцията за обществено здраве на скандинавската страна отрече, че Швеция се оттегля от подхода си през пролетта. Оттам твърдят, че властите винаги са давали съвети за носене на маски и налагане на ограничения в определени ситуации.

В страната обаче отново бе повдигнат въпроса за стадния имунитет – идеята на който е, че ако определен процент от населението изгради имунитет срещу вируса, той няма да се разпространява толкова лесно и накрая просто ще изчезне. Учените споделят, че много вируси могат да бъдат преборени, ако 60 или 70% от популацията има имунитет, но по принцип това се постига чрез наличието на ваксина.

По време на пандемията през пролетта се говореше много за антителата, но по-малко внимание се обърна на Т-клетките. Те могат да се преборят с вируса след инфекция и също играят ключова роля за имунитета. Интересното, което откриха от шведския институт „Каролинска“, бе, че 30% от тестваните здрави хора са показали, че имат изградени Т-клетки. Те са нямали досег с Covid-19. Това накара учените да смятат, че нивото на имунитет сред населението е над очакваното.

X-факторът

Докато няма ясно доказателство, че действително сред населението на Швеция се изгражда имунитет, е невъзможно да се направи извод какво се крие зад нивата на разпространение на заразата. Има обаче и социални фактори, които най-вероятно играят своята роля.

Повече от половината шведи живеят сами – в това са водачи в своеобразната класация в Европа, сочи статистиката на Eurostat. Това може да е от ключово значение, тъй като няколко проучвания вече показаха, че голям процент от инфекциите се предават у дома.

Шведските градове са с по-ниска гъстота на населението от повечето британски и американски градове например. Това също може да се от ключова роля, макар още да няма консенсус между учените дали гъстотата на населението има връзка с разпространението на Covid-19.

Ако шведите изпитват симптоми на коронавирус, са съветвани да си останат вкъщи в рамките на две седмици. Без значение дали човекът е банкер, учител или шофьор на автобус, той получава пълната си заплата, тъй като икономиката на страната и стандартът на живот са на изключително ниво.

Експертите предупреждават, че въвеждането на шведския модел във Великобритания е рисково заради различните системи и различната култура. Като фактор се забелязва и замърсяването на въздуха, което според учените има връзка с това колко сериозни могат да бъдат инфекциите. В Обединеното кралство въздухът е много по-мръсен в сравнение със скандинавската държава.

Освен това шведите слушат здравните власти, за разлика от голяма част от британците, които излязоха на протест срещу Борис Джонсън при обявяването на новите мерки.

Според шведското правителство – повече от 80% от гражданите спазват социална дистанция, избягват здрависването и мият ръцете си по-често и по-внимателно. 60 на 100 от тях са ограничили дейностите си навън и опитват да стоят повече у дома.

„Има много, което да научим от Швеция“, смята съветникът на шведското правителство относно коронавируса проф. Джон Едмундс. „От ползите на възприемането на постоянна дългосрочна стратегия до помощта, която се оказва на гражданите, за да направят правилните неща“.


Новите Covid-мерки: Бунт срещу маските в гръцките училища и обратният подход на Белгия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Зеленски провел "откровен" разговор с Орбан на "случайна" среща в Аржентина

Размяната на мнения се случва в навечерието на седмица, която може да се окаже решаваща за военните действия в Украйна,

07:53 - 11.12.2023
Важно днес

Депутатите работят извънредно, за да гласуват държавния бюджет за 2024 г.

Депутатите ще проведат извънредно заседание, за да обсъдят държавните финанси за догодина

07:33 - 11.12.2023
Важно днес

Денков: Не сме обсъждали да приемем повече мигранти, за да влезем в Шенген. Това ще е неприемливо

България няма да се съгласи да приеме повече мигранти в замяна на вдигане на ветото за Шенген

18:15 - 10.12.2023
Важно днес

Уволненият директор на "Пирогов" сам обмислял да се оттегли от поста

Димитров оправда финансовата загуба на "Пирогов", твърди, че я е наследил

18:02 - 10.12.2023
Важно днес

Децата на хвърлената в ирански затвор Наргес Мохамади приеха Нобела за мир от нейно име

В реч, нелегално изнесена от затвора, Мохамади осъжда "тираничното" иранско правителство.

17:10 - 10.12.2023
Важно днес

Пеевски нападна Радев след негов коментар за ниското доверие в парламента

Пеевски отправи нови обвинения и съвети - този път към президента

15:51 - 10.12.2023
Политика

Египет гласува на президентски избори с вече ясен победител

Президентът Абдел Фатах ел-Сиси се очаква да получи трети мандат

15:35 - 10.12.2023
галерия

От кралски особи до бизнесмени: Кои са най-богатите фамилии за 2023 г.?

Кралски династии и наследници на големи бизнеси са сред най-богатите в списъка за 2023 г.

13:50 - 10.12.2023
Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023