Биотех компанията Nasekomo инвестира 8 млн. евро в нови технологии с АI

Българската биотехнологична компания Nasekomo спечели финансиране в размер на 8 млн. евро за проект за патентовани роботизирани технологии, подпомагани от изкуствен интелект (AI), които да внедри в производството си. Средствата идват от частен капиталов фонд и ще се използват, за да започне изграждането на мрежа фабрики за биоконверсия на насекоми. Производството е чрез франчайз модел в цяла Европа, обявиха от Nasekomo.

Биотехнологичната компания има ферма за ларви в село Лозен край София, а следващата стъпка е фабрики за биоконверсия - превръщане на органични остатъчни продукти в използваеми продукти или енергийни източници чрез биологичен процес.

Ще се ползват ларви от Hermetia Illucens - безвредно насекомо, известно като "черен войник", което в периода си преди да се превърне в муха се храни с продукти на растителна основа - вторични суровини и остатъчни продукти от земеделието, пивоварни, мелници, преработващата промишленост. Като муха вече не се храни, няма храносмилателен тракт и живее само няколко дни, докато се възпроизведе.

От тях се прави насекомов протеин под формата на брашно и/или масло, като продуктът се използва за добавки във фуражи, може да се влага в храна за индустриално отглеждани риби и домашни любомци, да се произвежда биологичен тор.

"За да постигнем основната си цел, се стремим към най-високо ниво на стандартизация и оптимизация на процесите в нашата предстояща мрежа от франчайзинг фабрики чрез генетика, автоматизация, дигитализация, решения, базирани на AI, и взаимосвързани операции, " обяснява съоснователят и съизпълнителен директор на дружеството Марк Болар.

През септември миналата година оттам вече представиха в демонстрационния си център роботизирана система за управление на производството.

А в началото на декември по време на Конференцията на ООН за изменението на климата COP28 в Дубай Nasekomo договори и сътрудничество със Siemens Bulgaria за автоматизирана система и данни, събирани от 200 планирани производствени обекта по целия свят.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Нина Добрев е хоспитализирана след тежък инцидент с мотопед

35-годишната българка сподели своя снимка, на която се вижда как лежи на болнично легло, с гипс на коляното и шина на врата.

08:48 - 21.05.2024
Важно днес

Девет души са арестувани в Полша за предполагаем руски заговор за саботаж

Арестуваните - украински, беларуски и полски граждани, са обвинени в "побои, палежи и опити за палежи".

07:40 - 21.05.2024
Важно днес

Депутатите се събират на извънредно заседание заради актуализацията на пенсиите

Извънредното заседание е по искане на "Продължаваме промяната-Демократична България".

07:24 - 21.05.2024
Технологии

ChatGPT "проговори"... с гласа на Скарлет Йохансон. Компанията твърди, че не е умишлено

ChatGPT намери своя глас, но изглежда не всички го харесват

18:34 - 20.05.2024
Важно днес

Състоянието на Роберт Фицо е стабилно, вече комуникира

Премиерът на Словакия беше прострелян пет пъти. Мотивите може да са политически

17:14 - 20.05.2024