"Биткойн нацията" Ел Салвадор рискува да фалира след експеримента с криптовалутата Снимка: © Getty Images

Експериментът на правителството в Ел Салвадор с превръщането на биткойн в официална валута рискува да доведе страната до фалит заради рязкото поевтиняване на криптовалутата, в която президентът Найиб Букеле се "кълне".

Държавните облигации на Ел Салвадор се търгуват на 40% по-ниска стойност от първоначалната им стойност, а инвеститорите започват да се съмняват дали Букеле ще може да покрие следващото плащане по държавния дълг. Според El Pais, само Украйна изпреварва Ел Салвадор по срив на стойността на държавни ценни книжа в този период, като за разлика от латиноамериканската държава - Украйна е във война.

Междувременно биткойн изгуби около 50% от стойността си към юли 2021 г., когато криптовалутата достигна исторически високо ниво от 64 000 долара.

През септември 2021 г. Найиб Букеле обяви, че държавата започва да приема биткойните като втора законна парична единица - до този момент Ел Салвадор се разплащаше само в щатски долари.

Още тогава Fitch обяви, че експериментът е изключително рисков заради обичайната ценова волатилност на криптовалутите, слабите връзки на банковия сектор с финансовите пазари и липсата на масова интернет-свързанос на населението на Ел Салвадор.

През февруари агенцията снижи кредитния рейтинг на държавата до CCC - или "боклук", което ограничава възможността на Ел Салвадор да взема нови заеми от международните пазари. Moody's потвърди тази негативна оценка през май.

През януари 2023 г. Ел Салвадор ще трябва да плати вноска по еврооблигации за 800 млн. долара. Съотношението на дълг към БВП на страната ще достигне до около 86,9% през 2022 г.

Президентът Найиб Букеле обяви, че е наредил купуването на още 500 биткойна за 15,5 милиона долара, след като криптовалутата поевтиня с над 8% за един ден. Общите резерви от биткойни на Ел Салвадор се оценява на около 71,7 млн, долара по текущите цени. За сравнение - през септември Букеле плаща 103 млн. долара, за да придобие първата голяма сума от криптовалутата.

Букеле планираше да пусне "биткойн-облигации" през март, като се надяваше да привлече общо 1 млрд. долара. Този план беше отменен заради "неблагоприятни пазарни условия".

Той възнамерява да построи и т.нар. "Биткойн сити" в подножието на вулкана Кончагуа - това трябва да е първият "хъб" за търговия с криптовалута, който ще се захранва с геотермална енергия.

40-годишният Букеле е бивш маркетинг директор и предприемач, който управлява страната от 2019 г. Критикуван заради авторитарни и популистки решения, Букеле използва властта си както за сплашване на опозиционни журналисти, така и за разправа с местните криминални групировки. На фона на сериозното обедняване на Ел Салвадор, рейтингът му надминава 80% според изследване на Gallup.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Училища в София, Варна и Бургас са евакуирани заради фалшиви заплахи за бомба

Извършителите не са се обадили по телефон, а са изпратили мейли

14:24 - 27.03.2023

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия

"Развитието ни е под въпрос заради сървъри с клипове на котки"

09:56 - 27.03.2023

Елисавета Белобрадова: Това не е игра. Това е битката за парламентарната ни демокрация

Правителство с план за управление минимум до местните избори е основната цел

09:18 - 27.03.2023

Ден след присъда за домашно насилие Орлин Гигов е арестуван отново, още 2 жертви проговориха за него

Бившият служител в МВР болница е арестуван за пореден път на 23 март

08:49 - 27.03.2023

350 000 души на стачка: Транспортът в Германия е блокиран за 24 часа

Всички големи летища, с изключение на Берлин, са затворени за ден

07:57 - 27.03.2023

Нетаняху уволни критичен министър и провокира масови бунтове в Тел Авив

Полицията използва водни оръдия и коне, за да разпръсне хората

07:38 - 27.03.2023

Фотографът Димитри Стефанов и примабалерината Марта Петкова в разговор за изложбата „ПРИМА“

Фотографиите на документалиста ще бъдат изложени в Софийската опера и балет през април

19:01 - 26.03.2023