Биткойн започва да излиза от мода Снимка: © Getty Images

За инвеститорите, които живеят на гребена на дигиталната вълна, биткойнът започва да изглежда малко старомоден. Пристрастени към високия ръст, някои от тях постепенно извръщат поглед от първопроходника при криптовалутите – създаден някога като алтернатива на обикновените пари в брой – за сметка на появили се по-късно токени, базирани на блокчейн платформи за интелигентни договори и приложения.

Индексът Smart Contract Leaders Index на MarketVector, който проследява основните токени от този вид – включително етер, дот и солана – расте с 36% през 2023 г., изпреварвайки дори 33-процентното увеличение на биткойн. Само токенът на солана (Solana) е скочил със 76% тази година.

Бундеп Рангар, главен изпълнителен директор на мениджъра на активи, фокусиран върху крипто, Fineqia, заяви, че очаква най-голямата възвръщаемост при криптовалутите да дойде от токените върху интелигентни договори на блокчейн платформи, поддържащи приложения за децентрализирани финанси (DeFi).

Някои инвеститори на пазара на дигитални активи на стойност 1 трлн. долара изглежда са съгласни с това, поне по данните на CoinShares. Според тях инвестиционните продукти, проследяващи етера и солана, са отбелязали малки притоци, дори когато продуктите за биткойн са претърпели четири последователни седмици на отлив.

Около седем от 20-те най-големи криптоактиви са токени за интелигентни договори, сред които етер и дот, солана и кардано.

Анализаторите на Банката на Англия (BofA) също така посочиха, че токените за интелигентни договори и базираните на блокчейн приложения, които те захранват, са подобни на книжата на растежа в света на акциите, обикновено технологични акции.

„Очакваме 2023 г. да бъде годината на разминаване в цените на токените“, пишат анализаторите на BofA в изследователска бележка от 24 февруари.

Биткойнът отдавна се търгува в тандем с технологичните акции, но пъпната връв помежду им може да се скъса, точно когато токените за интелигентни договори постепенно надяват мантията на растежа.

На 23 февруари 30-дневната корелация на криптовалутата с Nasdaq стана отрицателна за първи път от началото на декември.

Според някои наблюдатели на сектора силата на теконите с интелигентни договори подсказва за стабилно представяне на най-утвърдените DeFi протоколи въпреки пазарните сътресения през 2022 г. Те обаче предупреждават, че глобалните макроперспективи и политиката на централните банки могат да засегнат растежа на крипто.

Джеймс Бътърфил, ръководител на изследователската дейност в CoinShares, предупреди, че е твърде рано да се говори за кой знае каква дивергенция в крипто (б.р. – има се предвид изолирането на токените с „умни“ договори от биткойн). Всъщност сянката на биткойна все още е надвиснала над сектора, като делът му в общата капитализация на криптопазара леко се е повишил до 40% от 38% в началото на годината.

Но от друга страна, според Бътърфил подобни откъсвания могат да бъдат потенциален знак за израстването на криптосектора.

„Трябва все повече да възприемаме мнението, че пазарът, с развитието си, ще става все по-сложен и по-зрял и ще започнем да наблюдаваме това ценово разминаване.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за нов генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024