Бивш №2 в света, млад тенис талант и две голф шампионки: "Лудото семейство" Корда Снимка: © Getty Images

В неделя вечер Себастиан Корда и баща му Петр включват телевизора от хотелската си стая в Лондон, за да станат свидетели на триумфа на Нели – сестрата на Себ, която вдига трофея в женския PGA голф шампионат в Атланта. Два дни по-късно 20-годишният Корда печели първия си мач в основната схема на Уимбълдън.

Световният №50 надигра 15-ия в ранглистата Алекс де Минор в четири сета и започна турнира в Лондон по най-добрия начин след 3 ч. и 25 мин. на корта. В следващата фаза елиминира Антоан Хоанг с 3-0 сета. За успехите го вдъхновява 22-годишната му сестра, която мачка съперниците със стик в ръка на другия край на света.

Това е „лудото семейство Корда“, както ги определя агентът им и близък приятел Патрисио Апей. Бащата Петр, роден в Чехословакия, е бивш №2 в световната ранглиста по тенис и носител на трофея от Australian Open през 1998 г. Две години по-рано печели и на двойки, а заедно с Яна Новотна носят в Чехия титлата от „Хопман къп“.

Майката на Нели и Себ – Реджина Райхртова – също е била тенисистка. Стига до №26 в света, печели 2 ITF титли, играе в трети кръг на Ролан Гарос, както и два пъти в четвърти на US Open.

Още от 8-годишен Себастиан хваща ракетата, като преди това се пробва в хокея, но въобще не му харесва. Дори баща му да е бил един от най-добрите в света, роденият в САЩ тенисист признава, че майка му е изиграла по-важна роля в развитието и стила му на игра. Причината – Петр се впуска в пътешествия по света с двете по-големи сестри в семейството Джесика и Нели.

И двете са състезателки по голф, като 28-годишната Джесика има 6 победи в LPGA тура от 2011 насам, а шест години по-младата Нели вече достигна нейния брой успехи.

„Да видя как Нели стигна до титлата в тура в Атланта и колко беше емоционална, колко усърдна работа и страст влага в спорта всеки ден, е супер вдъхновяващо“, казва Себастиан, цитиран от The New York Times. „Надявам се и аз да продължа да играя добър тенис".

Двете му сестри ще се състезават на Олимпийските игри в Токио, но Себ няма да се присъедини към тях. Той иска да спести усилия и да се подготви достатъчно добре за US Open, където ще играе пред собствена публика.

Корда, който скоро ще навърши 21 години, признава, че баща му е „супер доволен“ от успехите му, но не спира и да го критикува. „Вижда грешките, които правя по време на мачовете, и директно ми ги казва. Това е може би едно от най-добрите му качества. Винаги говори, без да прикрива нищо, и ти казва нещата такива, каквито са“.

Мениджърът Патрисио Апей, който работеше с Петр Корда по време на кариерата му, а сега стои зад децата му, казва, че бащата ръководи кариерите и на тримата още откакто са били малки. Бившият №2 очаква двете му дъщери и синът му да достигнат пиковото си представяне по едно и също време.

„Колкото и налудничаво да звучи, Петр и аз си говорим за това вече от 12 години. Винаги казвам, че той е полу-гениален и полу-луд. Трудно е да се определи границата между тези две неща“, твърди Апей.

Той сравнява шампиона от Australian Open 1998 с Ричард Уилямс – бащата на най-успешните сестри в тениса Серина и Винъс. Петр остава пред телевизора късно през нощта, когато Нели и Джесика играят в Азия, или се буди рано сутрин, ако Себастиан се състезава в Европа.

Точно на Стария континент Себ направи големия си пробив. След като загуби първия си ATP финал в Делрей Бийч през януари от Хуберт Хуркач, тенисистът реши да пропусне Australian Open и да заложи на турнир от по-ниската верига „Чалънджър“. В Кимпер, Франция, успя да стигне до титлата, а след четвъртфинала в Маями спечели и първата си надпревара на най-високо ниво.

На ATP 250 турнира в Парма той надигра играчи като Лоренцо Сонего, Томи Пол и Марко Чекинато, за да триумфира без загубен сет.

Най-големият му успех в турнирите от Големия шлем е четвъртият кръг на Ролан Гарос, който игра през есента на миналата година. Тогава надделя над Андреа Сепи, 21-ия в света Джон Иснър и Педро Мартинес, за да стигне до мач с идола си Рафаел Надал. Не успя да вземе сет на 20-кратния шампион от Големия шлем, но получи поздравления от испанеца и сбъдна една от мечтите си.

„Кръстих котката си на него – Рафа“, каза американецът на една пресконференция в Париж. „Това показва колко обичам този човек. Той е най-големият ми идол и една от причините, поради които играя тенис“.

„Да го гледам как играе… той е просто невероятен състезател. От него имам тази нагласа никога да не се предавам. Винаги, когато съм на корта, опитвам да бъда като него“, споделя 20-годишният талант.

Интересното е, че по тениса го запалва мач на един от големите конкуренти на Надал – Новак Джокович. Двубоят е на „Артър Аш“ в Ню Йорк през 2009 г., а малкият Корда гледа в захлас US Open на живо от трибуните. „Беше на „Артър Аш“ – 10:30 ч. през нощта, препълнен стадион. Мисля, че това беше най-готиното изживяване. Прибрах се у дома и си казах – това е нещото, което искам да правя“, признава синът на Петр Корда.

През януари 2018 той спечели титлата при юношите на Australian Open. Стана първи в юношеската ранглиста, а сега е №50 в тази при мъжете. Специалистите му предричат бляскаво бъдеще, а Корда знае, че няма да разочарова баща си и ще направи всичко възможно да изпълни „лудия“ му план.


Прочетете още:

Отпадането на фаворита Франция не е късмет, а продукт на десетилетния швейцарски прогрес

Футболната история, достойна за "Оскар": Да станеш шампион, без дори да си се класирал на Европейското

Първият трансджендър спортист на Олимпиада: Лорел Хъбард е сама срещу всички



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024
Важно днес

България е втора по най-нисък дълг в ЕС за 2023 г.

Бюджетният дефицит е бил 1,9% от БВП

19:30 - 22.04.2024
Важно днес

Георги Семерджиев е осъден на 20 години затвор и на втора инстанция

Той уби две момичета при жестока катастрофа през 2022 г.

18:58 - 22.04.2024