Бивш директор във ФБР призна, че е работил за Олег Дерипаска Снимка: © Getty Images

Ветеран с 22-годишен стаж във ФБР и началник на отдела по "Контраразузнаване" в бюрото за разследвания в Ню Йорк се призна за виновен по дело за нарушаване на режима за санкции срещу Русия.

Чарлз Макгонигал е сключил споразумение с прокуратурата, като признава, че е работил в полза на санкционирания руски олигарх Олег Дерипаска.

Макгонигал беше арестуван през януари 2023 г. на летище "Джон Кенеди". Срещу него бяха повдигнати две обвинения. Първото, по което е признал вина, е за това, че е помагал на Дерипаска.

Второто дело срещу него се води във Вашингтон, за прикриване на незаконно придобити средства в размер на 225 000 долара, които е получавал от бивш служител на разузнаването на Албания, докато все още е работил във ФБР.

55-годишният бивш началник в контраразузнаването твърди, че изпитва "дълбоко съжаление" за действията си.

Американецът е признал, че е получавал пари, за да събира "компрометираща" информация за друг руски олигарх - Владимир Потанин - който е бизнес конкурент на Олег Дерипаска. Това се е случило между 2018-2021 г., след като агентът се е пенсионирал от ФБР и след като "клиентът" му вече е бил в черния списък на финансовото министерство на САЩ.

"Знаех, че Дерипаска е включен в списъка на санкционираните лица от американското правителство. Разбирах, че информацията, която събирам, в крайна сметка ще се използва, за да бъде вкаран Потанин в същия списък", казва той пред съда в Ню Йорк.

Според прокуратурата, Макгонигал е получил за тази услуга малко над 17 000 долара. Формално той е нает за консултант на адвокатска фирма, която е работила по въпроса със санкциите срещу Дерипаска. Разследването твърдеше, че Макгонигал е пътувал до Лондон и Виена през 2019 г., за да се срещне с олигарха.

Задържан е през 2021 г., когато по поръчка на Дерипаска той е направил опит да придобие документи от dark web, за които се предполага, че съдържат данни за скрити активи на руснака за над 500 млн. долара. Планът му е провален, след като ФБР го арестуват.

  • Потанин действително беше санкциониран от САЩ в края на 2022 г. Той е най-големият акционер в руската компания "Норникел" - най-големия световен производител на паладий, който се използва в производството на катализатори и горивни клетки.
  • Олег Дерипаска е санкциониран от САЩ още от 2018 г. и беше принуден да напусне управлението на производителя на алуминий "Русал".

Според обвинението, Макгонигал е направил опит и да му помогне да се освободи от черния списък. По същото дело е обвинен и бивш руски дипломат на име Сергей Шестаков, който за последно е работил като преводач във федералните съдилища в Манхатън и Бруклин.

Макгонигал признава, че е осъзнавал, че дейността му нарушава законодателството, защото предоставя услуги на Дерипаска - нещо, което е забранено дори да се върши индиректно.

Максималното наказание срещу него е 5 години лишаване от свобода.

Второто дело срещу него за приемането на подкуп посочва, че докато Макгонигъл все още е работил във ФБР, е провел няколко посещения в Албания, Австрия и Германия, като е нарушил задължението си да декларира пред службата си, че е провеждал срещи с премиера на Албания, с косовски политици и други официални лица.

Според прокуратурата - Макгонигъл е предупредил премиера на Албания да "внимава при предоставянето на лицензи за добив на петрол в Албания на фирми, използвани за прикритие на руски компании".

Разследването твърди, че парите, които той е получил и прикрил, са платени от бивш албански разузнавач, който е имал финансов интерес от решението на правителството за въпросните поръчки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024