Бивш областен управител от "Атака" е предложил България да "подари" на Русия Паметника на съветската армия

Сагата около демонтирането на Паметника на съветската армия навлезе в поредната си абсурдна фаза.

Районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков съобщава, че доскорошният областен управител на София-град Николай Пехливанов (от квотата на "Атака") е предложил монументът и "прилежащия район" да се прехвърлят безвъзмездно на Руската федерация.

Според информацията на Трайков - Министерството на външните работи е спряло идеята на Пехливанов, която щеше да доведе до обособяването на руски парцел в Княжеската градина на София.

Предложението на бившия областен управител досега не е получавало публичност.

Трайков коментира, че е попаднал на писмото му, докато преглежда кореспонденция между държавни и общински органи по повод конструктивното състояние на спорния паметник.

Инициатива за премахването му от централния столичен парк съществува от десетилетия, като още през 1992 г. СОС приема решение за демонтирането му, но то така и не е изпълнено. Междувременно той дава постоянни поводи за вътрешно и външнополитическо напрежение, като руското МВнР атакува българските власти при всеки случай на вандализиране на обекта, издигнат по време на тоталитарния режим през 1954 г.

"Идеологът" на подаряването на паметника и площадката му на Русия Николай Пехливанов е строителен предприемач по професия, като стана областен управител на София-град през май 2017 г. от кабинета "Борисов 3".

Пехливанов влезе в областната администрация като едно от назначенията от квотата на "Атака" - по това време част от коалиционния партньор на ГЕРБ "Обединени патриоти". Той остана на поста си и след решението на ВМРО и НФСБ за изключване на партията на Волен Сидеров от националистическата коалиция през 2019 г.

Николай Пехливанов беше освободен едва през май 2021 г. от служебното правителство на Стефан Янев (временно постът му се заемаше от дъщерята на Янка Такева - Живка Такева-Първанова).

Политическата му кариера започва през 2009 г. като депутат на гражданската квота на "Атака" в Народното събрание. От 2015 до 2017 той е член на Столичния общински съвет и негов зам.-председател.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024