Бивш областен управител от "Атака" е предложил България да "подари" на Русия Паметника на съветската армия

Сагата около демонтирането на Паметника на съветската армия навлезе в поредната си абсурдна фаза.

Районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков съобщава, че доскорошният областен управител на София-град Николай Пехливанов (от квотата на "Атака") е предложил монументът и "прилежащия район" да се прехвърлят безвъзмездно на Руската федерация.

Според информацията на Трайков - Министерството на външните работи е спряло идеята на Пехливанов, която щеше да доведе до обособяването на руски парцел в Княжеската градина на София.

Предложението на бившия областен управител досега не е получавало публичност.

Трайков коментира, че е попаднал на писмото му, докато преглежда кореспонденция между държавни и общински органи по повод конструктивното състояние на спорния паметник.

Инициатива за премахването му от централния столичен парк съществува от десетилетия, като още през 1992 г. СОС приема решение за демонтирането му, но то така и не е изпълнено. Междувременно той дава постоянни поводи за вътрешно и външнополитическо напрежение, като руското МВнР атакува българските власти при всеки случай на вандализиране на обекта, издигнат по време на тоталитарния режим през 1954 г.

"Идеологът" на подаряването на паметника и площадката му на Русия Николай Пехливанов е строителен предприемач по професия, като стана областен управител на София-град през май 2017 г. от кабинета "Борисов 3".

Пехливанов влезе в областната администрация като едно от назначенията от квотата на "Атака" - по това време част от коалиционния партньор на ГЕРБ "Обединени патриоти". Той остана на поста си и след решението на ВМРО и НФСБ за изключване на партията на Волен Сидеров от националистическата коалиция през 2019 г.

Николай Пехливанов беше освободен едва през май 2021 г. от служебното правителство на Стефан Янев (временно постът му се заемаше от дъщерята на Янка Такева - Живка Такева-Първанова).

Политическата му кариера започва през 2009 г. като депутат на гражданската квота на "Атака" в Народното събрание. От 2015 до 2017 той е член на Столичния общински съвет и негов зам.-председател.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024
Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024