Бивша служителка на ЦРУ е предавала информация в замяна на луксозни чанти и суши Снимка: © Getty Images

Бившата анализаторка на ЦРУ Сю Ми Тери е обвинена в шпионаж в полза на южнокорейската разузнавателна служба, като в замяна на предаването на данни е получавала луксозни дрехи, чанти и вечери в скъпи ресторанти.

Американските прокурори твърдят, че служители на южнокорейското разузнаване са ѝ подарявали чанти Bottega Veneta и Louis Vuitton за над 3155 евро, палто Dolce & Gabbana на стойност 2600 евро и са плащали нейни вечери в ресторанти със звезди Мишлен.

Настрана от луксозните придобивки, тя е получила и над 37 000 долара "тайно" финансиране за ръководената от нея изследователска програма по въпросите на корейската политика.

Смята се, че тя е работила като агент в продължение на десет години от 2013 г. Две години по-рано тя е напуснала работа в държавната администрация на САЩ.

Според обвинителния акт Сю Ми е защитавала южнокорейски политически позиции по време на медийни изяви, споделяла е непублична информация със служители на разузнаването на Сеул и е помагала за организирането на срещи между американски и южнокорейски правителствени служители.

В него се посочва още, че самата Тери е признала пред ФБР, че е служила като източник на информация за южнокорейското разузнаване, включително като е предала ръкописни бележки от неофициална среща през юни 2022 г., в която е участвал държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Защитата на Сю Ми Тери обаче отрича обвиненията.

"Всъщност тя е била остър критик на южнокорейското правителство през периода, в който се твърди, че е действала от негово име. Обвиненията са неоснователни и изопачават работата на един учен и анализатор, известен със своята независимост и дългогодишна служба на Съединените щати", подчертава адвокатът ѝ Лий Уолоски.

Той добавя още, че "след като се изяснят фактите, ще стане ясно, че правителството е допуснало значителна грешка".

В момента Сю Ми Тери е старши сътрудник в Съвета за международни отношения. Тя е една от по-известните специалисти по проблемите на Северна и Южна Корея, като често е канена в американските медии за експертни коментари.

Работила е за правителството на САЩ от 2001 до 2011 г., първо като анализатор в ЦРУ, а след това и като член на Националния съвет за сигурност по време на управлението на Джордж Буш-младши и Барак Обама.

Тери не е декларирала, че работи за южнокорейски държавни институции във формулярите за разкриване на конфликт на интереси пред Камарата на представителите, където е свидетелствала поне три пъти в периода 2016-2022 г..

Това е попречило на Конгреса да "оцени обективно показанията на Тери", се казва още в обвинението.

Делото срещу Тери започва само ден след като сенаторът от Демократическата партия Робърт Менендес беше признат за виновен по обвинение, че е помагал на чужди правителства в замяна на луксозни стоки като златни кюлчета и Mercedes-Benz.

Случаят напомня и за друг скандал в Южна Корея, свързан със съпругата на президента Юн Сок Йол. Преди месеци тя беше обвинена в това, че е приела луксозна чанта на Dior за 2200 долара като подарък в нарушение на антикорупционните правила.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024