Луксозна чанта от Dior за 2200 долара се превърна в повод за тежки раздори в управлението на Южна Корея.

Скандалът провокира разделение между президента Юн Сок Йол и неговата консервативна партия "Силата на народа", като рискува да провали представянето ѝ на изборите за парламент през април.

В центъра на спора стои компромат, организиран от корейско-американски пастор на име Чой Джей-Янг още преди 2 години. Мъжът известен като активист за обединение на Южна и Северна Корея, посещавал е Пхенян няколко пъти.

През септември 2022 г. Чой решава да направи запис със скрита камера, за да "разобличи" съпругата на президента Ким Кеон Хи в корупция.

Видеото показва как пасторът влиза във фирмен магазин на Dior и купува чанта за 3 милиона корейски вона (около 2200 долара). Мъжът показва разписката, за да се види каква е цената на луксозния аксесоар.

След това той се появява в офиса на частна фирма, собственост на Първата дама на Южна Корея.

Тя посреща пастора, който ѝ предоставя торбичката със скъпата покупка от магазина на Dior. Вместо да откаже подаръка, Ким само казва: "Не го прави повече" и "Повече недей да купуваш толкова скъпи неща".

Проблемът е в това, че законът в Южна Корея забранява на държавни служители и техните съпрузи да приемат предметни дарения, чиято стойност надвишава 1 млн. вона (или 750 долара). Лимитът на подаръците, които те имат право да получават, е с паричен еквивалент от 3 млн. вона на година. Тоест чантата на Първата дама нарушава всички правила.

Администрацията на президента потвърждава, че Ким е приела чантата и че тя се съхранява като "собственост на правителството".

Авторът на записа Чой признава в изслушване пред парламента, че предварително е планирал и записал връчването на "подаръка".

Той е успял да си осигури лична среща със съпругата на президента благодарение на това, че са отраснали в един и същи град. Чой обвинява Първата дама в това, че е "приватизирала и монополизирала всички системи на властта в президентството".

Пасторът не вижда нищо укоримо в това, че е направил "капан" със скрита камера, като твърди, че това е бил единственият начин да освети предполагаемите злоупотреби на Ким.

Клипът се появява с доста голямо закъснение - едва в края на 2023 г. - но веднага предизвиква медиен шум. Президентът и съпругата му отказват да коментират обвиненията, но собствените му съпартийци се оказват възмутени от случилото се. Оттогава Първата дама не е участвала в публични събития.

Кризата ескалира до вътрешнопартиен конфликт на най-високо ниво.

Временният председател на партията "Силата на народа" Хан Донг Хун, смятан за протеже на президента на Южна Корея, публично критикува семейството и казва, че чантата "може да е повод за обществена тревога".

Няколко дни по-късно Хан обявява, че президентът е поискал оставката му като партиен лидер - но той е отказал да се оттегли.

Не само опозицията се възползва от скандала, а дори симпатизантите на "Силата на народа" се разграничават от Първата дама и я призовават да се изивини. Някои дори се подиграват с нея, като я сравняват с Мария Антоанета.

Социологическо проучване показва, че 70% от хората в Южна Корея очакват обяснения от президента.

62 на сто смятат, че случаят е нарушение на антикорупционното законодателство, докато 30% казват, че това е неетична злоупотреба със скрита камера. Така или иначе мнозинството от хората искат казуса да се разследва.

Това не е първият политически проблем, който жената на държавния глава създава с поведението си.

Още преди победата на президентските избори на Юн Сок Йол, съпругата му е принудена да се извини за това, че е "украсила" биографията си с неверни данни.

През 2022 г. срещу нея са отправени обвинения и за това, че е получила докторска научна степен чрез плагиатство на чужди трудове. Проверката я освобождава от отговорност, след като не открива "сериозни нарушения" на правилата за цитиране.

Преди година Ким и майка ѝ бяха замесени и в съдебен спор заради съмнения за пазарна манипулация при търговия с акции. Президентът дори наложи вето на закон, който щеше да позволи на парламента да проведе свое разследване за нейното участие в съмнителната операция.

Всичко това се случва по-малко от три месеца преди изборите за Народно събрание на 10 април - ключов момент за "Силата на народа", която се надява на победа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ внася сигнал до ДАНС и прокуратурата за решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти заради пропалестински протести в Колумбийския университет

Сблъсъци избухнаха в кампусите на университета в Лос Анджелис и Ню Йорк. Стигна се и до насилие

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024
Важно днес

САЩ похвалиха "великодушното" предложение на Израел за прекратяване на огъня в Газа

Израел гледа на предложението като на „последен шанс“

09:56 - 01.05.2024
Важно днес

Сблъсъци, водни оръдия и сълзотворен газ в Грузия на нов протест срещу "руския закон"

Нов протест срещу спорния закон за "чуждестранните агенти" доведе до остри сблъсъци в Тбилиси

09:06 - 01.05.2024