Бившата съпруга на Пепи Еврото проговори за схемата "Осемте джуджета" в ново разследване на АКФ

Любена Павлова - бивша съпруга и съучастничка на екс-следователя Петьо Петров "Пепи Еврото" - е дала интервю в новото разследване на "Антикорупционния фонд", който разкри схемата за търговия с влияние и изземване на чужди бизнеси през прокуратурата с т.нар. кръг "Осемте джуджета".

АКФ публикуваха трейлър, в който разговарят с Павлова и я питат какво е представлявала "тази паралелна дейност с участието на много магистрати".

"Тържище", отговаря тя, и добавя "На бъдеще".

"Всякакво - кариерно, финансово. Отделно се решаваха и проблемите на хората, други се създаваха", казва още Павлова.

“Осемте джуджета” отвътре: Интервю с Любена Павлова. Има ли мрежи на влияние в съдебната система? Колко струва един магистрат? Кой създава и кой решава проблемите в съдебната система? Интервю с Любена Павлова, председател на сдружение “План Б” и бивша съпруга на Петьо Петров, наричан “Еврото”, адвокат и бивш шеф на столичното следствие", пишат от Антикорупционния фонд.

Епизодът с нейно участие ще се излъчи на 31 май (сряда).

Преди да стане съпруга на Петров, Любена Павлова беше известна с това, че оглавяваше сдружение на име "План Б", през което организираше протести пред ВСС срещу противниците на Сотир Цацаров - съдията Калин Калпакчиев, председателя на ВКС Лозан Панов и тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов.

Анонсът за разследването идва часове след като прокуратурата и СОБТ организира акция в гръцки ресторант в "Драгалевци", за който се смята, че е свързан с Размиг Чакърян - Ами и Пепи Еврото.

В неделя беше разпространена компроматна снимка, която показва как преди години зам.-главният прокурор Борислав Сарафов се среща с Пепи Еврото и Любена Павлова в несъществуващия вече ресторант "Осемте джуджета" край НДК и демонстрира приятелски отношения със семейството. В защитната си "версия" Сарафов обяви, че е жертва на незаконно проследяване от главния прокурор и каза, че Иван Гешев посещавал "Осемте джуджета" по-често от него.

Петьо Петров беше разпитван в ГДБОП през ноември 2021 г., но прокуратурата така и не му повдигна обвинение въпреки данните за участието му в престъпна схема.

Бившият магистрат беше уличен от бизнесмена Илия Златанов за това, че е отнел насилствено бизнеса му, след като той го е помолил за съдействие при разрешаването на 2-годишен спор за собствеността на заводите си за асансьори "Изамет". Показанията на Златанов станаха основа на разследването на Антикорупционния фонд, за което беше сезирана и прокуратурата още през 2020 г. - но оттам резултати така и не бяха обявени.

Петров напусна съдебната система през 2015 г. след опит за образуване на дисциплинарно производство срещу него във ВСС. Досега той беше действащ адвокат.

Златанов твърди, че срещу запис на заповед за близо 2,7 млн. лв. Петров е осигурил изключително бързото задействане на прокуратурата по делото срещу сина му, който е арестуван за няколко месеца. Впоследствие обаче, според разказа на бизнесмена, бившият следовател и съпругата му са направили опит да отнемат цялата му компания под натиск и физически заплахи.

"Осемте джуджета" беше името на ресторанта, в който Петров е правил срещите си с бизнесмени и висши магистрати. По същото разследване стана ясно, че охранителната фирма "Делта гард" е била използвана за овладяване на контрола върху производствените бази на "Изамет", така че Златанов да няма достъп до тях.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023