Сарафов обвини Гешев в нелегално подслушване, Гешев сподели поезия Снимка: © Screenshot, bTV

"Иван Гешев разполага с т.нар. частно външно наблюдение, което прави записи и подслушва."

Това каза пред bTV зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

С това той коментира снимките, които днес Антикорупционният фонд (АКФ) разпространи. На тях се вижда, че Сарафов е посещавал вече затворения ресторант "Осемте джуджета".

От АКФ твърдят, че снимките са получени от анонимен подател и "потвърждават изнесените досега информации за схеми за неправомерно влияние и използване на прокуратурата в частни интереси, с участието на бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров и действащи магистрати".

"Кога излязоха тези снимки? Днес, след като вчера бе даден анонс, че ще участвам в bTV. Срещу мен се води кална, непочтена, мръсна война. Снимките са изпратени в някои сайтове. Впрочем Гешев, винаги като става въпрос за "Осемте джуджета", забравя, че всичко е ставало под контрола на специализираната прокуратура, когато той бе начело. Знаете той колко страда от закриването на тази прокуратура", посочи Сарафов.

"Тези снимки не са направени със специални разузнавателни средства, а "от частното външно наблюдение"., добави той и уточни:

"Това е нелегална структура, която се ръководи от Стефчо Банков - бивш шеф на Вътрешна сигурност на МВР, който бе уволнен от Бойко Рашков. В момента той е прокурорски помощник към Иван Гешев. Той (Гешев) разполага с частно външно наблюдение, те правят такива записи. Със сигурност има такова нещо (структура) и се ръководи от г-н Стефчо Банков. Гешев многократно е ходил в ресторант "Осемте джуджета" и е много близък с Петьо Петров-Петьо Еврото. Аз нямам никакво касателство с казуса "Осемте джуджета".

По думите на Сарафов Гешев се е похвалил, че разполага с над 150 такива записи и "този (Банков) е човекът, който натиска копчето и прави такива записи".

"Това стана сутринта на 15 май, в 9 часа, когато ни покани на оперативка и ни пусна записа с члена на ВСС Йордан Стоев и каза, че сам го е направил, и че разполага с още над 150 такива записи с политици, магистрати, членове на ВСС и общественици - допълни зам.-прокурорът . - Навсякъде се използват записи, това не трябва да продължава, обществото има нужда от катарзис, за да се очистим от тези методи."

"Снимките може би са от преди 3 години, съдя по снимките на сина си, който бе с мен. Бях там, защото ме покани Гешев, да отида, да поговорим. Но въпросът е защо той не е на снимките - защото всъщност той тогава не дойде, покани ме и каза след това, че няма да дойде. И имам съмнение, че ме покани да ме снимат и затова не дойде", счита зам.-главният прокурор.

Сарафов изрази мнение, че поведението на Гешев "не е нормално":

"Тази театралност, тази показност. Това буди в мен сериозна и искрена тревога, той има фиксация в мен. Гешев още в началото тръгна с много сериозен управленски дефицит, беше повече от ясно, че няма необходимия капацитет да ръководи такава структура. Надявахме се с колегите да израсне и да стане един нормален главен прокурор. Но нещата не само не се подобриха, но и драстично се влошиха. Той в момента руши институцията, това е мнението на болшинството мои колеги. Те се притесняват от него, защото виждат нагледно неговите методи."

Оказа се, че Сарафов одобрява идеята за съдебна реформа и каза, че "е назрял моментът за дълбока такава", тъй като "обществото няма да търпи такава прокуратура".

В същото време той бе категоричен, че няма амбиции да става главен прокурор и каза, че иска да продължи "да бъде полезен на колегите си и на тази структура".

Малко след участието на Сарафов в "120 минути" по bTV, Иван Гешев публика стихотворението "СИЛНИТЕ" на Веселина Атанасова в профила си във Facebook.

Веселина Атанасова е родена през 1961 г. в Добрич и е автор на стихосбирките „Дъга в олтарите“, „Време за победа“ и „Тук е България“. Носителка е на награда за текст на международните детски фестивали в Онещи /Румъния/ и Баня Лука /Сърбия/. Автор е на текстовете на 12-те песни от рок-мюзикъла „Пепеляшка-супер стар“ – съвместна продукция на ДКТ „Дора Габе“ и театралната студия на СОУ „Свети Климент Охридски“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024