Бившата тъща на Абрамович стана петата съпруга на 93-годишния Рупърт Мърдок Снимка: © News Corp

Медийният магнат Рупърт Мърдок се ожени за пети път на 93-годишна възраст. Новата му съпруга е 67-годишната Елена Жукова. Двойката обяви годежа си през март 2024 година.

Това е поредната връзка на Мърдок след последния му развод през 2022 година. До април 2023 г. австралийският милиардер планираше да се ожени за жена на име Ан Лесли Смит, с която се познаваше от около 6 месеца. Годежът им се разпадна за няколко седмици.

За връзката на Мърдок с новата му съпруга Елена Жукова се разбра през лятото на 2023 г., когато двамата бяха засечени на круиз по Средиземно море.

В края на същата година, след над 70 години начело на медийната си империя, 92-годишният Рупърт Мърдок обяви, че се оттегля от бизнеса си. Една от най-влиятелните медийни и политически фигури за изминалия век "предава щафетата" на най-големия си син Лахлан, който беше обявен за едноличен председател на News Corp и Fox Corp.

Компанията притежава стотици местни, национални и международни новинарски издания. Американският вестник "Wall Street Journal", издателството "HarperCollins", британските таблоиди "The Sun" и "The Times" са само част от дългия списък с медии под шапката на империята "Мърдок".

Индексът на милиардерите на Bloomberg оценява състоянието на медийния магнат на 9,77 млрд. долара.

Според медийни публикации, Жукова и Мърдок са се запознали през общи приятели. Жукова е молекулярен биолог по професия и майка на бившата жена на руския олигарх Роман Абрамович Дария Жукова.

Първоначално Елена Жукова работи в Централния институт по хематология на СССР, където се занимава с научна дейност. След разпадането на Съветския съюз тя емигрира с дъщеря си Дария в САЩ, след като получава покана да работи в центъра за изследване на диабета в Хюстън.

По-късно се премества в Лос Анджелис, където става преподавател в Калифорнийския университет.

Жукова има два брака - първият е с бащата на Даша Жукова (р. 1981) Александър Рабкин, който според руските медии е приел фамилното име на жена си, вместо да даде своето на нея.

Семейният живот се разпада доста бързо - двамата се развеждат още докато единствената им дъщеря е малко дете. Бившият мъж на Елена Жукова също емигрира на Запад, в Лондон, през 90-те.

Вторият ѝ съпруг е руски учен-биолог Георгий Гаузе, от когото тя ражда близнаци през 1992 г. в САЩ - но отново следва развод.

От първите си три съпруги Рупърт Мърдок има общо шест деца.

Рупърт Мърдок Влияние, власт, скандали: Как Рупърт Мърдок основа медийна империя?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024