Бившият адвокат на Тръмп се предаде на властите по делото за подмяна на изборите в САЩ Снимка: © Getty Images

Бившият личен адвокат на Доналд Тръмп - Руди Джулиани, се предаде в затвора на окръг Фултън в щата Джорджия. Той ще се изправи пред обвинения за рекет и конспирация във връзка с участието му за преобръщане на загубата на Тръмп на президентските избори през 2020 г.

Моментът, в който Джулиани - бивш кмет на Ню Йорк и някога известен федерален прокурор, влиза в затвора, е още един забележителен момент в продължаващото разследване срещу Тръмп във връзката да отрече и отмени поражението си на изборите през 2020 г.

Джулиани е обвинен в 13 престъпления, включително в нарушаване на щатския закон за рекет, участие в различни престъпни заговори и склоняване на държавен служител в щата да наруши клетвата си.

Съдът му определи гаранция в размер на 150 хил. долара, която е по-малка от тази на Тръмп, която беше 200 хил. долара.

"Чувствам се много, много добре, защото имам чувството, че защитавам правата на всички американци, както съм правил много пъти като прокурор на Съединените щати", заяви Джулиани пред репортери в Ню Йорк.

Очаква се и Тръмп да се предаде на властите в четвъртък, за да му бъде наложено и четвъртото обвинение в рамките на една година. Останалите 10 съобвиняеми, посочени в обвинителния акт по делото в Джорджия, имат срок до петък да се предадат.

Делото е свързано с телефонен разговор от 2 януари 2021 г., в който бившият президент на САЩ призовава главния служител на изборите в Джорджия Брад Рафенспергер да "намери" достатъчно гласове, за да обърне малката си загуба в щата. Рафенспергер отказва да го направи.

Джулиани изигра важна обществена роля в усилията на кампанията на тогавашния президент да прокара фалшиви твърдения за изборни измами и затова сега е ключово лице в списъка с обвиняеми.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024