Изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов е освободен от поста си с решение на новото ръководство на енергийната компания, встъпило в длъжност в понеделник.

Николов зае тази позиция през май 2021 г. и беше едно от последните назначения в енергийния сектор от отиващото си правителство на ГЕРБ. Засега начело на БЕХ остава вторият изпълнителен директор Иван Андреев, който влезе в борда на директорите заедно с Николов.

В холдинга влизат „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“, Енергиен системен оператор, НЕК, Мини Марица-изток, ТЕЦ Марица-Изток 2 и АЕЦ „Козлодуй“.

По информация на "Капитал" - бившият депутат от ГЕРБ ще остане член на колективното ръководство на БЕХ и най-вероятно няма да обжалва решението за освобождаването му като изпълнителен директор.

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков беше направил опит да го смени още през лятото, но той подаде жалба в СГС и промените в ръководството бяха блокирани.

Николов посочва пред "Капитал", че ще трябва да бъдат подготвени нови конкурси за избор на постоянни членове на борда за "случаите, в които сегашните са назначени без такъв конкурс".

Валентин Николов е в ГЕРБ още от първия мандат на Бойко Борисов. Той е бивш зам.-министър на икономиката и енергетиката, бивш председател на бордовете на енергийния холдинг, на НЕК и на АЕЦ "Козлодуй", изпълнителен директор на атомната електроцентрала.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Норвегия, Финландия и Дания засилват охраната си след пробивите по "Северен поток"

"Русия има значително военно присъствие в региона и очакваме от нея да продължава да дрънка оръжие"

Су-25 се разби край полигона в Безмер

Инцидентът се е случил при тренировъчен полет

Министерството на отбраната обеща зимни облекла за украинската армия

Не става ясно обаче какви точно са облеклата, откъде ще бъдат набавени те и дали са официално поискани от украинската страна

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"