Бившият депутат от ГЕРБ Валентин Николов е освободен като директор на БЕХ

Изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов е освободен от поста си с решение на новото ръководство на енергийната компания, встъпило в длъжност в понеделник.

Николов зае тази позиция през май 2021 г. и беше едно от последните назначения в енергийния сектор от отиващото си правителство на ГЕРБ. Засега начело на БЕХ остава вторият изпълнителен директор Иван Андреев, който влезе в борда на директорите заедно с Николов.

В холдинга влизат „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“, Енергиен системен оператор, НЕК, Мини Марица-изток, ТЕЦ Марица-Изток 2 и АЕЦ „Козлодуй“.

По информация на "Капитал" - бившият депутат от ГЕРБ ще остане член на колективното ръководство на БЕХ и най-вероятно няма да обжалва решението за освобождаването му като изпълнителен директор.

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков беше направил опит да го смени още през лятото, но той подаде жалба в СГС и промените в ръководството бяха блокирани.

Николов посочва пред "Капитал", че ще трябва да бъдат подготвени нови конкурси за избор на постоянни членове на борда за "случаите, в които сегашните са назначени без такъв конкурс".

Валентин Николов е в ГЕРБ още от първия мандат на Бойко Борисов. Той е бивш зам.-министър на икономиката и енергетиката, бивш председател на бордовете на енергийния холдинг, на НЕК и на АЕЦ "Козлодуй", изпълнителен директор на атомната електроцентрала.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024