Изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов е освободен от поста си с решение на новото ръководство на енергийната компания, встъпило в длъжност в понеделник. 

Николов зае тази позиция през май 2021 г. и беше едно от последните назначения в енергийния сектор от отиващото си правителство на ГЕРБ. Засега начело на БЕХ остава вторият изпълнителен директор Иван Андреев, който влезе в борда на директорите заедно с Николов. 

В холдинга влизат „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“, Енергиен системен оператор, НЕК, Мини Марица-изток, ТЕЦ Марица-Изток 2 и АЕЦ „Козлодуй“.

По информация на "Капитал" - бившият депутат от ГЕРБ ще остане член на колективното ръководство на БЕХ и най-вероятно няма да обжалва решението за освобождаването му като изпълнителен директор. 

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков беше направил опит да го смени още през лятото, но той подаде жалба в СГС и промените в ръководството бяха блокирани. 

Николов посочва пред "Капитал", че ще трябва да бъдат подготвени нови конкурси за избор на постоянни членове на борда за "случаите, в които сегашните са назначени без такъв конкурс". 

Валентин Николов е в ГЕРБ още от първия мандат на Бойко Борисов. Той е бивш зам.-министър на икономиката и енергетиката, бивш председател на бордовете на енергийния холдинг, на НЕК и на АЕЦ "Козлодуй", изпълнителен директор на атомната електроцентрала. Сега той ще провежда политиката на държавата в един от най-важните сектори за икономиката ѝ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед