Бившият кмет на Пловдив Иван Тотев подаде оставка като областен лидер на ГЕРБ

Иван Тотев е подал оставка като областен координатор на ГЕРБ в Пловдив след 15 г. на поста.

Решението беше обявено изненадващо броени дни преди началото на предизборната кампания за местните избори.

Тотев е бивш кмет на Пловдив с два мандата между 2011-2019, за кратко беше депутат и лидер на партията на регионално ниво.

Той беше и един от най-активните вътрешни опозиционери на действащия градоначалник Здравко Димитров, от когото през 2022 г. свали доверие и Бойко Борисов след серия от управленски гафове.

В мотивите, цитирани от пресцентъра на ГЕРБ, се твърди, че той поискал да "завърши политическия си цикъл от началното структуриране на местната партийна организация, през спечелването на кметските мандати през 2011, 2015 и 2019 г. и работата си като народен представител".

Според източници на "24 часа", Тотев е уволнен, а не е напуснал доброволно, след като местната структура се обърнала срещу него.

Източниците на медията твърдят, че Тотев оказвал "силен натиск върху несъгласните и капсулирал силно структурата", а "набелязаните от ГЕРБ за кмет на Пловдив отказвали да се кандидатират, защото не искали Тотев да ги командва брутално, какъвто му бил навикът", според "24 часа".

Самият той публикува съобщение във Facebook, в което казва, че е "време да предаде щафетата" и че ще породължи да работи "с цялото си сърце, душа и любов за каузата, наречена ГЕРБ, и утвърдения от Изпълнителната комисия кандидат за кмет на Пловдив".

Изпълнителната комисия на ГЕРБ е определила действащия кмет на район "Западен" в Пловдив Димитър Колев за вр. и.д. областен координатор на партията.

Комисията е завършила и процеса по разглеждане на номинациите за кметове и общински съветници, като предстои до края на деня кандидатурите да бъдат окончателно утвърдени.

До момента още няма публична информация от ГЕРБ за това кой ще е кандидатът за кмет на Пловдив, въпреки че неофициално се обсъждаше името на районния кмет на "Тракия" Костадин Димитров. На партийно събрание на ГЕРБ в града обаче е номинирана и бившата депутатка Дани Каназирева, която има дълга история на конфликти с Иван Тотев още от първия му управленски мандат, когато тя беше изключена от структурата и започна да се явява на избори със собствена листа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024