Бившият премиер на Япония Шиндзо Абе е загинал след покушението в Нара (обновена) Снимка: © Getty Images

Националната телевизия на Япония съобщава, че бившият премиер Шиндзо Абе е загинал вследствие на стрелбата срещу него в град Нара.

NHK се позовава на информация от Либерално демократичната партия на Абе.

67-годишният политик беше прострелян с два куршума в гърдите и врата. Той бе откаран в болница в състояние на сърдечен арест. Лекарите не са успели да спасят живота му

Нападението стана по време на предизборна кампания в град Нара. Абе е бил прострелян в гръб от мъж на средна възраст, бивш член на военноморските сили на страната. Той е използвал самоделно оръжие и е бил арестуван от властите веднага.

Японският премиер Фумио Кишида прекрати незабавно предизборната си кампания и се върна в Токио, където обяви създаването на кризисен екип.

Посланикът на САЩ в Япония Рам Иманюел заяви днес, че е "натъжен и шокиран" от новината за прострелването на Абе.

"Натъжени сме и сме шокирани от прострелването на бившия премиер Шиндзо Абе. Той беше невероятен лидер на Япония и непоколебим съюзник на Съединените щати. Правителството на САЩ и американският народ се молят за добруването на Абе, на семейството му и на японския народ", се казва в изявление на Иманюел.

Абе управлява Япония от 2006 до 2007 г. и след това отново от декември 2012 г. до септември 2020 г. Той е най-дълго управлявалият министър-председател на страната. При него Япония се пое изявен десен политически курс.

Известен е като идеолог на т.нар. "Абеномика" - икономическите и социални реформи, с които той помага на страната да си върне икономическия растеж след години на застой, да увеличи конкурентоспособността, потреблението и търговията, както и да инвестира в подобряване на демографската структура в Япония.

Абе е един от упоритите защитници за ревизия на пацифистката следвоенна конституция. В член 9 от конституцията Япония „завинаги се отказва от войната като суверенно право на нацията и от заплахата или използването на сила като средство за уреждане на международни спорове“.

Шиндзо Абе е потомствен политик - неговият баща Шинтаро Абе е бивш външен министър на Япония, а дядо му по майчина линия Нобусуке Киши е бивш министър-председател (1957-1960). Роден през 1954 г. в Токио, Шиндзо Абе завършва висше образование по политически науки в Япония и учи в САЩ, преди да се върне да работи в страната.

През 1982 г. влиза в политиката чрез Либералната демократическа партия, а през 1993 г. е избран за депутат. През 2005 г. той е избран за лидер на ЛДП, а в следващата година поема за първи път управлението на Япония. Губи властта две години по-късно, но се завръща начело на правителството през 2012. През 2020 г. той се оттегли от управлението заради здравословни проблеми, породени от язвен колит.

В неделя в Япония ще се проведат избори за Камарата на лордовете.

Очаква се Либерално-демократичната партия на Абе да спечели убедителна победа, което е вероятно да даде скорост в дебата за промяна на конституцията. Япония има едни от най-строгите закони за употребата на оръжия в света и се смята за една от най-безопасните страни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023