Снимка: © Getty Images

Националната телевизия на Япония съобщава, че бившият премиер Шиндзо Абе е загинал вследствие на стрелбата срещу него в град Нара.

NHK се позовава на информация от Либерално демократичната партия на Абе.

67-годишният политик беше прострелян с два куршума в гърдите и врата. Той бе откаран в болница в състояние на сърдечен арест. Лекарите не са успели да спасят живота му

Нападението стана по време на предизборна кампания в град Нара. Абе е бил прострелян в гръб от мъж на средна възраст, бивш член на военноморските сили на страната. Той е използвал самоделно оръжие и е бил арестуван от властите веднага.

Японският премиер Фумио Кишида прекрати незабавно предизборната си кампания и се върна в Токио, където обяви създаването на кризисен екип.

Посланикът на САЩ в Япония Рам Иманюел заяви днес, че е "натъжен и шокиран" от новината за прострелването на Абе.

"Натъжени сме и сме шокирани от прострелването на бившия премиер Шиндзо Абе. Той беше невероятен лидер на Япония и непоколебим съюзник на Съединените щати. Правителството на САЩ и американският народ се молят за добруването на Абе, на семейството му и на японския народ", се казва в изявление на Иманюел.

Абе управлява Япония от 2006 до 2007 г. и след това отново от декември 2012 г. до септември 2020 г. Той е най-дълго управлявалият министър-председател на страната. При него Япония се пое изявен десен политически курс.

Известен е като идеолог на т.нар. "Абеномика" - икономическите и социални реформи, с които той помага на страната да си върне икономическия растеж след години на застой, да увеличи конкурентоспособността, потреблението и търговията, както и да инвестира в подобряване на демографската структура в Япония.

Абе е един от упоритите защитници за ревизия на пацифистката следвоенна конституция. В член 9 от конституцията Япония „завинаги се отказва от войната като суверенно право на нацията и от заплахата или използването на сила като средство за уреждане на международни спорове“.

Шиндзо Абе е потомствен политик - неговият баща Шинтаро Абе е бивш външен министър на Япония, а дядо му по майчина линия Нобусуке Киши е бивш министър-председател (1957-1960). Роден през 1954 г. в Токио, Шиндзо Абе завършва висше образование по политически науки в Япония и учи в САЩ, преди да се върне да работи в страната.

През 1982 г. влиза в политиката чрез Либералната демократическа партия, а през 1993 г. е избран за депутат. През 2005 г. той е избран за лидер на ЛДП, а в следващата година поема за първи път управлението на Япония. Губи властта две години по-късно, но се завръща начело на правителството през 2012. През 2020 г. той се оттегли от управлението заради здравословни проблеми, породени от язвен колит.

В неделя в Япония ще се проведат избори за Камарата на лордовете.

Очаква се Либерално-демократичната партия на Абе да спечели убедителна победа, което е вероятно да даде скорост в дебата за промяна на конституцията. Япония има едни от най-строгите закони за употребата на оръжия в света и се смята за една от най-безопасните страни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката