Вирусологът Робърт Редфийлд, който управляваше една от най-важните здравни служби на САЩ - CDC - по време на управлението на Доналд Тръмп, се оказа поддръжник на теорията за лабораторния произход на новия коронавирус. 

Според Редфийлд сценарият с изкуственото създаване на SARS-Cov2 и случайното му изпускане извън лабораторна среда е най-вероятното обяснение за избухването на епидемията. 

По думите му - вирусът е започнал да се разпространява "някъде през септември-октомври 2019 г. в Ухан". Той все пак подчертава, че не обвинява Китай в умишлено изпускане на заразата от контрол. 

"Аз съм вирусолог. Прекарал съм живота си във вирусологията. Не вярвам, че това някак си е дошло от прилеп към човек - а в същия момент, в който вирусът е стигнал до човека, да се е превърнал в един от най-заразните вируси, познати в историята на разпространението от човек на човек", казва той пред CNN. 

Той коментира, че е необходимо по-дълго време, за да може вирусът да стане по-ефикасен при предаването сред човешката популация. 

"Да кажем, че разполагам с даден коронавирус и работя по него - повечето от колегите в лабораториите се опитват да отглеждат вируси. Опитваме се да ги накараме да се развиват все по-добре, за да можем да правим експерименти с тях и да научаваме все повече информация за тяхното поведение. Ето така си го представям", казва Рефийлд. 

В интервюто си за CNN той твърди, че Китай е имал информация за разпространението на вируса поне един месец преди да подаде сигнал за проблема с епидемията. Редфийлд казва, че ръководителят на китайския Център по контрол на заболяванията д-р Джордж Гао също е бил държан в неведение за реалния мащаб на здравната криза до януари 2020. 

Позицията му идва само дни преди независимата комисия към СЗО да обяви резултатите от изследването си върху произхода на SARS-Cov2.

Евентуалният лабораторен произход беше отхвърлен като хипотеза още по време на посещението им в Ухан, където трябваше да съберат данни за развитието на заразата от първоизточника. Екипът защитаваше хипотезата за пренос от прилеп към друг животински вид-посредник, при който се е случило адаптирането му и преноса му върху човек. 

Д-р Антъни Фаучи, ръководител на Националния институт по алергии и инфекциозни болести в САЩ, коментира, че позицията на бившия му колега Робърт Редфийлд "е само мнение". 

"Очевидно има различни теории. Д-р Редфийлд спомена, че дава само мнението си като една възможност - но все пак има и други алтернативи, към които повечето хора се придържат", казва Фаучи по време на пресконференция в Белия дом. 


СЗО отхвърли версията за "лабораторен" произход на SARS-CoV2Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

От историята на CRISPR до новия роман от автора на "Марсианецът"

Тежка катастрофа край Враца с две жертви и дете в тежко състояние

Семейство загина след сблъсък с тир, влязъл в насрещното

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектори "Национална сигурност" и "Спорт"

Четирите преговарящи партии продължават с дискусиите в отделните панели

House of Gucci: Този път не се роди звезда

Филмът с Лейди Гага разочарова, а обещаваше да е заглавието на годината

България отива на Евровизия 2022 с вокалиста на "Rainbow" Рони Ромеро

Групата Intelligent Music Project ще ни представлява в Торино с рок парче, песента им съвсем скоро ще бъде представена пред публиката

НСлС: Открито е тялото на 45-а жертва от катастрофата на АМ "Струма"

Отхвърлена е версията за още един спасен човек

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

СЗО свика спешно заседание, Европа вече се затваря за южноафриканските страни