Вирусологът Робърт Редфийлд, който управляваше една от най-важните здравни служби на САЩ - CDC - по време на управлението на Доналд Тръмп, се оказа поддръжник на теорията за лабораторния произход на новия коронавирус.

Според Редфийлд сценарият с изкуственото създаване на SARS-Cov2 и случайното му изпускане извън лабораторна среда е най-вероятното обяснение за избухването на епидемията.

По думите му - вирусът е започнал да се разпространява "някъде през септември-октомври 2019 г. в Ухан". Той все пак подчертава, че не обвинява Китай в умишлено изпускане на заразата от контрол.

"Аз съм вирусолог. Прекарал съм живота си във вирусологията. Не вярвам, че това някак си е дошло от прилеп към човек - а в същия момент, в който вирусът е стигнал до човека, да се е превърнал в един от най-заразните вируси, познати в историята на разпространението от човек на човек", казва той пред CNN.

Той коментира, че е необходимо по-дълго време, за да може вирусът да стане по-ефикасен при предаването сред човешката популация.

"Да кажем, че разполагам с даден коронавирус и работя по него - повечето от колегите в лабораториите се опитват да отглеждат вируси. Опитваме се да ги накараме да се развиват все по-добре, за да можем да правим експерименти с тях и да научаваме все повече информация за тяхното поведение. Ето така си го представям", казва Рефийлд.

В интервюто си за CNN той твърди, че Китай е имал информация за разпространението на вируса поне един месец преди да подаде сигнал за проблема с епидемията. Редфийлд казва, че ръководителят на китайския Център по контрол на заболяванията д-р Джордж Гао също е бил държан в неведение за реалния мащаб на здравната криза до януари 2020.

Позицията му идва само дни преди независимата комисия към СЗО да обяви резултатите от изследването си върху произхода на SARS-Cov2.

Евентуалният лабораторен произход беше отхвърлен като хипотеза още по време на посещението им в Ухан, където трябваше да съберат данни за развитието на заразата от първоизточника. Екипът защитаваше хипотезата за пренос от прилеп към друг животински вид-посредник, при който се е случило адаптирането му и преноса му върху човек.

Д-р Антъни Фаучи, ръководител на Националния институт по алергии и инфекциозни болести в САЩ, коментира, че позицията на бившия му колега Робърт Редфийлд "е само мнение".

"Очевидно има различни теории. Д-р Редфийлд спомена, че дава само мнението си като една възможност - но все пак има и други алтернативи, към които повечето хора се придържат", казва Фаучи по време на пресконференция в Белия дом.


СЗО отхвърли версията за "лабораторен" произход на SARS-CoV2Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена