Снимка: © Getty Images

Международният екип от експерти на СЗО, които бяха изпратени да изследват произхода на новия коронавирус в Китай, определиха като "изключително слабо вероятна" версията за изкуствено създаване на SARS-CoV2.

Предположението за евентуално изтичане на вируса от лаборатория на Института по вирусология в Ухан беше лансирана многократно след избухването на пандемията, независимо от острите критики от страна на китайските власти.

"Хипотезата за лабораторен инцидент е изключително слабо вероятно обяснение за привнасянето на вируса сред човешката популация. Затова тя не е сред хипотезите, които ще препоръчаме за допълнително проучване", казва Петер Бен Ембарек от СЗО по време на пресконференцията в Ухан.

Екипът от експерти беше допуснат в китайския мегаполис едва преди четири седмици, за да проведе изследването си за произхода на пандемията. Учените са посетили болници, лаборатории и пазари - включително прословутия пазар за морски храни Хуанан, откъдето се предполагаше, че може да е тръгнала масовата зараза. Една от целите на мисията е да се проведат срещи с някои от първите пациенти с Covid-19 от Ухан и да се разговаря с медиците на първа линия.

Китай - там, където журналистите изчезват, а отразяването на пандемията е престъпление

Петер Бен Ембарек твърди, че "най-вероятният" път на разпространението на новия коронавирус е преход към човечеството чрез междинен животински вид. Учените обаче не се ангажират с категоричен извод, а "хипотезата изисква допълнителни изследвания и по-специфични и целенасочени изпитания".

Първоначалните изводи на експертите са, че няма данни за големи огнища на Covid-19 в Ухан или други места преди декември 2019 г. Още тогава обаче има следи за масова циркулация на заразата извън пазара Хуанан.

Все още не е ясно кои са били животинските приемници, през които коронавирусът е стигнал до хората. Засега остават съмненията, че преносът е станал чрез прилепи или панголини, но пробите, взети от тези два вида, не са "достатъчно сходни" с Covid-вируса, твърди Лиан Уанян, експерт от китайския национален здравен комитет.

Податливостта на инфекция сред норките показва, че е възможно и други животни да служат като т.нар. "естествен резервоар" за вируса. Отново: досегашните данни от изследванията не са достатъчни, за да се направи по-солиден извод.

"От гледна точка на разбирането за случилото се в първите дни на декември 2019 г. - дали имаме драматична промяна в картината, с която разполагахме досега? Не мисля", признава Бен Ембарек. "Но дали подобрихме познанията си? Дали добавихме нови детайли към историята? Абсолютно".

Търсенето на произхода на SARS-Cov2 е задача, която може да отнеме години - ако изобщо някога бъде разрешена.

От лекарства за рак до Covid-ваксина: Турският имигрант в Германия, който даде надежда на света

Повече от десетилетие е отнело на изследователите да проследят развитието на епидемията от SARS. Произходът на вируса ебола, който е открит още през 70-те години на 20 век, все още не е изяснен.

СЗО настояваше за съдействие от китайските власти за допускането на международната изследователска мисия, но учените стигнаха до Ухан едва на 14 януари 2021 г. - повече от година след установяването на първите случаи на коронавирусната инфекция.

Изследването на произхода на вируса остава важно, защото той не спира да се видоизменя, като затруднява усилията за преодоляване на пандемията чрез ваксиниране на населението.

Официалните данни сочат, че най-малко 106 милиона души по света са срещали с вируса, като над 2,3 млн. са починали заради усложнения.

Китай привлече сериозни критики заради бавната реакция и прикриването на информация в ключовите първи седмици от избухването на пандемията. Проблематичен беше и въпросът доколко експертите от СЗО ще могат да направят достоверни изводи от проучването си в Ухан, ако достъпът им до изследователски обекти, медици и пациенти бъде ограничен.

Почина лекарят, предупредил за коронавируса в Китай


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Соноя Мидзуно влиза в най-голямата си роля досега

Едно от атрактивните лица, които ще гледаме в "Домът на дракона"

България ще купи само един танкер с LNG за октомври

 "За ноември и декември не намерихме слотове"

Русия е изгубила "половината от авиацията на Черноморския флот" след взривовете в Крим

Путин назначи нов командир на Черноморския флот след провалите

Линда Еванджелиста отново блести във Vogue, но белезите от травмата остават по тялото ѝ

"Имам разрези по цялото тяло. Имах конци. Носих компресиращи дрехи под брадичката си. Цялото ми тяло беше здраво стегнато в продължение на 8 седмици - нищо не помогна"

„Захарни заводи“ Горна Оряховица празнува 110-години от основаването си

Компанията е най-дълго функциониращият и голям производител на захар и захарни изделия в страната

Татуировки "White Power" и "Кръв и чест": Как DAZN отмени мач на български боксьор

Иван Николов трябваше да се бие срещу английския рапър KSI, но неонацистките надписи по тялото му доведоха до провал

Ивайло от Банишора и 28-метровата витрина на бъдещето

28,80 метровата витрина в Kaufland Банишора е сертифицирана от TÜV

Сменено е цялото ръководство на ДФ "Земеделие"

Бившият директор изкара на поста си само 5 месеца