Бившият шеф на Федералния резерв Бен Бернанке спечели "Нобел" за икономика Снимка: © Getty Images

Бен Бернанке - ръководителят на Федералния резерв по време на Световната финансова криза от 2007-2009 г. - спечели Нобеловата награда по икономика за 2022 г.

Бернанке ще подели отличието с още двама учени - Дъглас Даймънд от икономическата школа на Университета в Чикаго, и Филип Дибвиг от Вашингтонския университет в Сейнт Люис.

Тримата са отличени за изследванията си, датиращи още от началото на 80-те години, които са довели до "значително подобряване на познанията ни за ролята на банките в икономиката - особено по време на финансови кризи". Анализите им са посветени на това защо е жизненонеобходимо да се избягват банкови фалити. Според Нобеловия комитет - този подход е бил "безценен" по време на финансовата криза и пандемията.

Бен Бернанке посвещава изследванията си на сътресенията след Голямата депресия от 1929-1933 и стига до извода, че фалитите на банките са една от най-големите причини за толкова продължителния и тежък ефект на кризата. Той служи като ръководител на Фед от 2006 до 2014 г., съветвал е Джордж Буш-младши и Барак Обама по време на президентските им мандати.

В книгата си от 2015 г. "Courage to Act" той твърди, че световната икономика е била на ръба на разпада заради финансовата криза от 2007 и че действията на Федералния резерв са предотвратили още по-тежка катастрофа от Голямата депресия.

В последната си книга от 2022 г. Бернанке прави анализ на успехите и недостатъците на Федералния резерв по време на Covid-пандемията. Един от водещите световни икономисти, Бернанке e част и от екипа на известния институт "Брукингс".

Даймънд и Дибвиг заедно изследват обществено значимата роля на банките в изглаждането на потенциалните конфликти между спестяващите хора, които искат достъп до парите си, и икономиката, която има нужда да използва спестяванията като инвестиции. Те проучват и как правителствата могат да избегнат банкови фалити, като създават гаранции за влоговете и действат като кредитори от последна инстанция.

Кралската академия на науките в Швеция избира лауреатите на наградата по икономика от списък с кандидати, препоръчани от комисия, в която влизат близо 3000 професори, по-ранни носители на отличието и други членове.

Наградата е в памет на Алфред Нобел и е единствената, която не е част от оригиналното му завещание, a се присъжда от 1969 г. насам.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - как Кремъл за попълва войската си

Нова вълна на мобилизация, обаче, изглежда е въпрос на време

11:54 - 24.05.2024
Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024