Бившият служебен министър Везиева остава доктор по икономика, въпреки че е плагиатствала Снимка: © Getty Images

Бившият министър на икономиката във втория служебен кабинет на президента Даниела Везиева ще запази докторската си степен, въпреки че е извършила плагиатство "в големи размери" в дисертационния си труд. Това става ясно от решение на Административния съд в Русе, съобщава сайта "OFFNews".

Проверката на дистертационния труд на Везиева започна през декември 2021 г. по сигнал, постъпил в Министерството на образованието, в който се твърди, че тя е плагиатствала в научния си труд на тема "Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България". Дисертацията е в професионално направление „национална сигурност“ и е защитена в Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново.

Според сигнала, 171 от общо 180 страници от дисертацията са били преписани от други автори и източници - а това представлява 95% от текста. Останалите 9 страници са увод и заглавие. През юни 2022 г. Комисията по академична етика заключи същото и информира, че в работата на Везиева е налице плагитство в големи размери.

Съдът в Русе обаче аргументира решението си с това, че проверката в Комисията е назначена от зам.-министър вместо от самия министър на образованието, въпреки че законът не забранява това. Всъщност въпросният заместник отговаря именно за висшето образование и е упълномощен да възлага такива проверки.

Съдия Вилиана Върбанова постановява обаче, че подобна процедура може да бъде задействана единствено от самия министър и заради това всичко последвало от проверката срещу Везиева се обезсилва.

Тя изтъква и като друг аргумент призив на един от членовете на Комисията по академична етика, който е проверявал труда на бившата министърка. Става въпрос за проф. д-р Николай Слатински, който публично е призовал Везиева да се откаже от докторската си степен заради установеното плагиатство. Според Административният съд така той се намирал в конфликт на интереси и неговият съвет е опорочил решението на Комисията и то трябва да се отмени.

С това съдът отменя заповедта за отнемане на докторската степен на Везиева, издадена от ректора на Националния военен университет „Васил Левски“, където бившата министърка е защитила дисертацията си.

Даниела Везиева е родена в гр. Русе. Притежава образователна степен магистър по финанси и кредит в Стопанска академия "Д. А. Ценов" - Свищов, с допълнителна квалификация "Контрол в публичния сектор". Притежава опит в сферата на публичните финанси и администрацията. От 2007 до 2014 т. представлява България в Бюджетния комитет на Европейски училища.

От 2014 до 2017 г. е зам.-министър на икономиката във второто правителство на Бойко Борисов (при министър Божидар Лукарски - б.р.), била е още съветник в кабинета на председателя на Комисия за финансов надзор, заемала е мениджърски и ръководни длъжности в областта на банковата и консултантската дейност.

Тя беше в Министерството на икономиката в екипа на Кирил Петков, когато той беше служебен министър, след което го наследи на поста във втория служебен кабинет с премиер Стефан Янев.

Везиева е един от четиримата докторанти на проф. Венелин Терзиев, за когото Комисията към Министерството на образованието също откри, че е извършил плагиатство. Проверката на неговите трудове установи, че е получил две научни титли с плагиатство. Самият той оспорва констатациите, като казва, че трудовете му са по-ранни от тези, за които се твърди, че е преписвал.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024