Бившият служебен министър на икономиката Даниела Везиева е извършила плагиатство "в големи размери" в дисертационния си труд за придобиване на степен "доктор". Това става ясно от доклад на Комисията по академична етика до министъра на образованието акад. Николай Денков.

Проверката на дистертационния труд на Везиева започна през декември 2021 г. по сигнал, постъпил в Министерството на образованието, в който твърди, че тя е плагиатствала в научния си труд на тема „Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България“. Дисертацията е в професионално направление „национална сигурност“ и е защитена в Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново.

Според сигнала, 171 от общо 180 страници от дисертацията са били преписани от други автори и източници – а това представлява 95% от текста. Останалите 9 страници са увод и заглавие.

Арбитрите в Комисията по академична етика са заключили същото. След извършената проверка те информират, че е налице плагиатство в големи размери в дисертационния труд и автореферата на Даниела Везиева, поради което Комисията приема, че в процедурата за присъждането й на степен доктор тя е осъществилa плагиатство.

Министърът на образованието следва да запознае ръководството на НВУ "Васил Левски" с резултата от извършената проверка, а ректорът следва да упражни предвидените в закона правомощия и да отнеме научна степен „доктор“ на Везиева, гласи процедурата оттук нататък.

"Убедено твърдя, че посоченото детайлно съвпадение на текстовете по същество представлява плагиатство. Представената от Д. В. за собствен труд дисертация е съвкупност от създадени и публикувани от други научни резултати без адекватно позоваване или цитиране", се казва в становището на първия арбитър от Комисията по академична етика, участвал в проверката.

Налице е плагиатство в особено големи размери, което „шокира с мащаба и обхвата си“, казва и вторият арбитър:

"Запознат съм с проверка чрез система за откриване на плагиатство, установила, че при обем от 180 страници, дисертационният труд съдържа преписани (плагиатствани) от други автори и източници 171 страници, т.е. 95%. Ако моята проверка допълнително завишава този убийствен процент, това е защото компютърната система не е открила явно в интернет пространството някои от източниците. Те вероятно не са качени там", пише в становището му.

„Висок обем на подобия и сходство“ посочва и третият арбитър, който е осъществил "on-line проверка на дисертационния труд и автореферата към него чрез платформа "Ouriginal", която потвърждава плагиатството. Той посочва, че е налице "значително по обем (86.6%) плагиатство - копиране от оригиналните източници без стилистична или граматическа преработка на последните".

Четвъртият арбитър също потвърждава наличието на съвпаденията, а становищата им са изпратени на електронната поща на Везива, на която е предоставена възможност да изрази отношение по проверката.

В становището си самата Везиева не е коментирала по същество фактите и изводите, засягащи плагиатството, посочват арбитрите. Според нея, разглеждането на сигнала от Комисията е недопустимо, тъй като процедурата, въз основа на която ѝ е присъдена образователната и научна степен "доктор", е приключила през 2018 г., а сигналът от проф. С.С. е подаден в МОН през 2021 г.

Комисията по академична етика обаче определя изложените й доводи за неоснователни. Като несъстоятелно Комисията определя и твърдението за наличие на конфликт на интереси по отношение на един от арбитрите, поради "засилените му изяви в медии и социалните мрежи".

Даниела Везиева е родена в гр. Русе. Притежава образователна степен магистър по финанси и кредит в Стопанска академия "Д. А. Ценов" - Свищов, с допълнителна квалификация "Контрол в публичния сектор". Притежава опит в сферата на публичните финанси и администрацията. Работи по проекти, свързани с децентрализацията и въвеждане на нови модели на управление от 2003 г. От 2007 до 2014 т. представлява България в Бюджетния комитет на Европейски училища.

Работила е като началник отдел "Административно, правно, финансово, стопанско и информационно обслужване" в Регионален инспекторат по образование в Русе. От 2014 до 2017 г. е зам.-министър на икономиката във второто правителство на Бойко Борисов (при министър Божидар Лукарски - б.р.), била е още съветник в кабинета на председателя на Комисия за финансов надзор, заемала е мениджърски и ръководни длъжности в областта на банковата и консултантската дейност.

Тя беше в Министерството на икономиката в екипа на Кирил Петков, когато той беше служебен министър, след което го наследи на поста във втория служебен кабинет с премиер Стефан Янев.

Везиева е един от четиримата докторанти на проф. Венелин Терзиев, за когото Комисията към МОН също откри, че е извършил плагиатство. Проверката на неговите трудове установи, че е получил две научни титли с плагиатство. Самият той оспорва констатациите, като казва, че трудовете му са по-ранни от тези, за които се твърди, че е преписвал.

Венелин Терзиев има такова резюме в регистъра на академичните длъжности и дисертации в НАЦИД, каквото малко учени по света могат да си представят за възможно. За няколко години той прави главозамайваща кариера: получава три научни степени, вкл. 3 х "доктор на науките", става професор в 4 университета в София, Русе и Велико Търново, междувременно ръководи дисертации и някак успява да генерира стотици научни публикации на година, а БНР и в. "Дума" имат собствени разследвания по неговия случай, в които го описват като "научния Остап Бендер" и създател на "фабрика за псевдонаука".

"Фабрика за псевдонаука": Кой е Венелин Терзиев, проверяван от МОН за плагиатство


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването

Кампанията на Борисов в "Неохим" доведе до жалба пред Финансовия надзор

Владислав Панев иска КФН да провери неверните изявления на Борисов за състоянието на публичното дружество