Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев" Снимка: © European Union

Президентът Румен Радев призова служебния кабинет на Димитър Главчев да преосмисли решението си да допусне изграждане на частна детска болница в София. Държавният глава настоява и депутатите да "упражнят контрола върху действията на изпълнителната власт, за която поеха отговорност" - припомняйки, че след промените в конституцията не президентът избира служебен премиер и министри, както беше преди това.

Служебното правителство на бившия депутат от ГЕРБ Главчев одобри във вторник проект за изграждане на нова многопрофилна болница "Мама и аз". Това значи, че е дадена зелена светлина за строеж на частна детска болница, преди завършването на забавения дълги години проект за бъдещата държавна Национална детска болница.

Подкретата за болница "Мама и аз" е едно от първите решения на служебния кабинет в сферата на здравеопазването.

"Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес. Днешното служебно правителство вместо да придвижи напред този проект [за държавна детска болница], способства за превръщането на една общественозначима кауза в частна и за затвърждаване на практиката здравеопазването да работи на принципа на печалбите, а не в обществена полза", посочва президентът.

Той припомня, че по плановете за изграждане на Национална детска болница се работи още от времето на неговия служебен кабинет с премиер Гълъб Донев. Темата обаче впоследствие е била игнорирана, смята Радев.

Освен от президента, реакция против действията на властта дойде и от обществени организации.

Решението на кабинета "Главчев" беше критикувано и от Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница. Оттам посочват, че одобряването на частния проект "поставя под въпрос всички положени до този момент усилия и поети ангажименти" за реализацията на държавното детско лечебно заведение.

Съветът поиска извънредно заседание на Народното събрание, на което да бъдат изслушани здравният министър и премиерът. Парламентът обаче излезе във ваканция във вторник заради великденските празници и предстоящата предизборна кампания.

В сряда фондация "Даная" съобщи, че ще съди държавата заради решението на Министерския съвет. Организацията пише, че с това си решение правителството "абдикира от конституционното си задължение" да осигури безплатно детско здравеопазване.

Какво се знае за проекта за нова частна болница?

От здравното министерство съобщиха, че "Мама и аз" ще има едно отделение по педиатрия с 40 легла. За сравнение намерението на държавата е да осигури изграждането на Национална детска болница с над 400 легла.

Проектът за новото частно лечебно заведение е на "Търговска лига". Неин собственик е Тихомир Каменов. Той стои и зад частните клиники "Сърце и мозък" в страната. Част от бизнеса е и производителят на лекарства "Чайкафарма".

През 2022 г. същата компания изявява желание да създаде частна многопрофилна болница, с акцент върху майчиното и детското здраве. Проектът е мащабен - 29 различни специалности в 22 структури и над 400 легла, но впоследствие не е одобрен.

Сега частната детска болница получава зелена светлина на фона на десетилетните спорове около неосъществената идея за национална педиатрия в София.

"Мама и аз" е планирана да бъде построена в централния квартал "Изгрев" и по проект това би отнело 4 години. Досегашният план на държавата за националната детска болница предвижда тя да бъде в кв. "Горна баня".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024
Важно днес

Зам.-кмет на Пловдив подаде оставка след обвинения в корупция

Собствената формация на зам.-кметицата свали доверието си от нея

14:26 - 16.09.2024