Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя Снимка: © Getty Images

Служебният кабинет "Главчев" продължава "традицията" с прокарването на спорни решения с дългосрочен ефект, които не са получавали политическа подкрепа по време на редовни правителства.

Правителството е одобрило предложение за изграждане на частна болница за детско и майчинско здраве в София за компанията, която управлява клиниките "Сърце и мозък" в Бургас и Плевен.

Новината доведе до силно критична реакция от страна на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница.

"Решението беше гласувано в последния работен ден при пълна липса на прозрачност и информационно затъмнение преди продължителни празници и е едно от първите решения в сферата на здравеопазването, гласувано от служебния кабинет", се казва в позицията, разпространена от Мария Шаркова.

"Одобряването на частния проект минира създаването на Национална детска болница и поставя под въпрос всички положени до този момент усилия и поети ангажименти. С приемането на това решение предварително се залага дефицит на кадри и се създават допълнителни спънки пред и без това трудно и тежко напредващия държавен проект", казват още от Обществения съвет.

Предложението чака разрешение от есента на 2022 г., когато отново управляваше служебно правителство на Гълъб Донев.

Същата верига частни болници "Сърце и мозък" имаше намерения да строи друга частна болница в Казичене още по време на служебния кабинет на Стефан Янев, но тогава ГЕРБ атакува проекта и обвини президента Румен Радев в прокарване на лобистки интереси.

Частната детска болница получава зелена светлина на фона на десетилетните спорове около неосъществената идея за национална педиатрия в София.

Проектът за държавна детска болница беше лансиран на дневен ред от Бойко Борисов в края на 2018 г. с намерението да трансформира болница "Лозенец" за тази цел.

Това предложение се видоизмени след съпротивата на Софийския университет, който ползва базата за своя Медицински факултет, а кабинетът на ГЕРБ избра изостанал недовършен строеж в двора на Александровска болница за нова педиатрия.

Тогава се намесиха лекари, пациентски и родителски асоциации, които се противопоставиха на опита за вкарването на модерно лечебно заведение в неподходящ за тази цел обект. Последваха години на "празни обороти" с постоянни спорове между здравното министерство и обществения съвет с търсене на подходящ терен за разполагане на бъдещата болница.

Частното лечебно заведение е планирано в централния квартал "Изгрев" и би трябвало да се построи за 4 години.

За сравнение - досегашният план на държавата за детската болница предвижда тя да се изгради в кв. "Горна баня".

Частната компания смята да разкрие 39 медицински специалности в 30 клиники и отделения с общо 413 легла, отделения без легла и лаборатории за диагностика и лечение на лица както от 0 до 18 години, така и над 18 годишна възраст.

Когато преди 2 години предложението им беше публикувано за първи път, се чуха серия от критики за това, че болницата няма да покрие всички нужди на детското здравеопазване, а вместо това ще изтегли кадрите от специализираните държавни клиники.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024