Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета Снимка: © Getty Images

Протестите в кампусите на два от най-престижните университети в САЩ - Колумбийския и Калифорнийския - ескалират. В кампуса на второто елитно висше учебно заведение избухнаха сблъсъци между пропалестински протестиращи и група контрадемонстранти.

Стигнало се е до насилие, като на място е пристигнала полиция, съобщават световните медии. Протестите на студентите са във връзка с войната между Израел и "Хамас". През изминалата седмица в цялата страна бяха арестувани стотици пропалестински поддръжници от университетските кампуси.

Сблъсъците в Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA) станаха рано сутринта в сряда пред протестен палатков лагер. В социалните мрежи се появяват съобщения, че произраелски демонстранти са започнали да нападат и провокират другата група. Има кадри, на които се вижда как хора хвърлят предмети и изстрелват фойерверки.

Участниците от двете групи са се сблъскали по неясни към този момент причини, ритали са се един друг и са хвърляли столове. Кметът на Лос Анджелис Карън Бас написа в профила си в X: "Насилието, което се разигра тази вечер в Калифорнийския университет, е абсолютно отвратително и непростимо. Полицията пристигна в кампуса."

В другия край на страната - Ню Йорк, също се стигна до ескалираща ситуация. Полицията нахлу в кампуса на Колумбийския университет и арестува пропалестински протестиращи, които бяха окупирали една от сградите. По данни на полицията са арестувани около 300 демонстранти.

Полицейският щурм беше извършен часове след като кметът на Ню Йорк Ерик Адамс заяви, че демонстрацията във висшето училище "трябва да приключи сега".

В университета от Бръшляновата лига протестите избухнаха във връзка с войната в Газа, като студентите критикуват американската реакция за конфликта и настояват за незабавното му прекратяване. Те призовават и университетът им да прекъсне връзките си с компании, които спонсорират Израел и "наливат масло" във войната в Газа.

Колумбийският университет не е единственият, в който през последните седмици се проявиха ярки пропалестински демонстрации. Такива случаи имаше и в други учебни заведения в страната, включително Тексас, Юта и Портланд.

Има ли връзка между вълната на антисемитизъм в университетите в САЩ и финансирането им


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024