"Фабрика за псевдонаука": Кой е Венелин Терзиев, проверяван от МОН за плагиатство

На 51 г. Венелин Терзиев има такова резюме в регистъра на академичните длъжности и дисертации в НАЦИД, каквото малко учени по света могат да си представят за възможно.

За няколко години той прави главозамайваща кариера: получава три научни степени, вкл. 3 х "доктор на науките", става професор в 4 университета в София, Русе и Велико Търново, междувременно ръководи дисертациите на хора като министъра на икономиката Даниела Везиева и някак успява да генерира стотици научни публикации на година...

Терзиев е едновременно доктор на науките по "Национална сигурност", "Икономика" и "Социални дейности". И още: той е "главен научен секретар" е на университетската болница "Канев" в Русе и главен редактор на научното списание "Общество и здраве".

По образование е магистър по "Технология на полимерите" и има правоспособност като учител по химия от 1997 - това не му пречи през 2020 г. да се появи на научна конференция в Унгария и да изнесе доклад за постиженията на българската прокуратура в борбата с корупцията.

Две от научните му степени са защитени едновременно през 2014 г., следващите две идват през 2015 и 2018 г. Публикациите му според НАЦИД са повече от 1200, като само през 2017 г. броят им е 333. За сравнение - през 2013 г. те са едва 21.

В момента Терзиев е в центъра на сериозен политически и институционален скандал, който може да доведе не само до лишаването му от научни степени, но и да засегне серия от замесени лица - включително действащия служебен министър на икономиката Даниела Везиева, която му е докторант.

Сигнали срещу него са подавани многократно през последната година - БНР и в. "Дума" имат собствени разследвания по неговия случай, в които го описват като "научния Остап Бендер" и създател на "фабрика за псевдонаука".

Въпреки това Терзиев продължава да преподава, а през 2020 г. получава грамота и почетен знак "Златен век" - звезда, от министъра на културата Боил Банов. Номинацията му е направена от регионалната библиотека в Русе. От 2018 г. той е член на съвета на директорите на дружеството "Реставрация", собственост на Министерството на културата, а от март 2019 г. е негов директор.

По същото време комисия на МОН прави проверки в два университета, в които Терзиев е професор, като установява, че "във всеки следващ дисертационен труд на Венелин Терзиев процентът автоплагиатство се увеличава". Заради това е сезирана и Комисията по академична етика към МОН.

Последният сигнал срещу него е подаден от началника на Националния военен университет във Велико Търново, който обвинява Терзиев в злоупотреба с името на висшето училище при публикуване на свои доклади.

"При разглеждане на първите две дисертации са използвани материали от автори, които ги няма в електронното пространство. Другият вариант е да се вземат елементи от дисертационни трудове. Имаме интересен случай - монография на северномакедонски език, първите страници, след това е на български. По същия начин са монографиите на английски. Елементарен е начинът, по който се реализира бройката", казва проф. полк. Стойко Стойков от НВУ пред БНР.

Според МОН - не само Даниела Везиева е проверявана заради съмнения за плагиатство, а и още трима докторанти на Венелин Терзиев. Това са зам.-ректорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите Екатерина Арабска, ръководителката на квалификационния център в Русе Преслава Димитрова и колегата на Терзиев от русенската болница „Канев“ и Военната академия Марин Георгиев.

Георгиев е един от съавторите на Терзиев в "доклад за постиженията на българската прокуратура в борбата с корупцията, представен по време на научна конференция проведена през 2020 г. в Будапеща". Третият автор на текста е Стефчо Банков - отстраненият през лятото на 2021 г. директор на отдел "Вътрешна сигурност в МВР.

Венелин Терзиев публично защитава решението на главния прокурор Иван Гешев да стане докторант в ЮЗУ по Международно право, докато тече мандатът му, като казва, че "академичното развитие и получаването на образователна и научна степен „доктор“ е процес на осмисляне на една достатъчно добра възможност за получаване на надграждащи компетенции" и че "ако това е решението на конкретния индивид, било и то главен прокурор на Републиката, то търпи само адмирации".

"Като научен ръководител нямам съмнение в научния принос на работата на д-р Везиева и спазването на нормите за такъв тип изследвания. Считам, че тя систематизира и направи авторски принос към разглежданата проблематика. Познавам д-р Везиева като усърден и последователен изследовател и като човек работил в тясна връзка с нея призовавам да се изчака законоустановената проверка, преди да се правят твърдения в публичното пространство", написа Терзиев в профила си във Facebook по повод проверката срещу министъра на икономиката.


МОН проверява за плагиатство дисертацията на Даниела ВезиеваАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024