Комисията по академична етика на Министерството на образованието и науката проверява сигнал за плагиатство в дисертационния труд на служебния министър на икономиката Даниела Везиева. Тя определи случилото се като "политическа атака в подбран момент".

За проверката съобщи първо БНР, след като националното радио е получило потвърждение от МОН. За първи път по подобен случай се проверява действащ министър.

Везиева е доктор по икономика в НВУ "Васил Левски" – гр. Велико Търново, според визитката ѝ в сайта на МИ. 

Според сигнала в министерството на образованието тя е плагиатствала в дисертацията си на тема „Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България“. От 180 страници 171 били преписани от други автори и източници, се твърди в сигнала.

Останалите 9 страници са увод и заглавие. Плагиатството, ако бъде доказано, е 95%, съобщава БНР.

Сигналите са подадени от заинтересовани хабилитирани лица, които са представили доказателства в Министерството на образованието, допълват от националното радио. Вече е преминал първият етап – за допустимост, и те се разглеждат от Комисията по академична етика.

Научен ръководител на Везиева е бил проф. д.н. инж. Венелин Терзиев от НВУ „Васил Левски“. За четирима от докторантите му има съмнения, че са плагиатствали в научните си трудове. Освен Везиева това са зам.-ректорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите Екатерина Арабска, ръководителката на квалификационния център в Русе Преслава Димитрова и колегата на Терзиев от русенската болница „Канев“ и Военната академия Марин Георгиев.

Везиева е коментирала пред БНР, че няма притеснения относно проверката на дисертацията ѝ. Тя казва, че научните ѝ ръководители са трима. Според БНР става въпрос за двама - Венелин Терзиев и Марин Петков. 

Министърът на икономиката беше с основна роля в скандала около Държавната консолидационна компания по-рано този месец. След като бордът на директорите на ДКК уволни един от двамата изпълнителни директори Ваня Караганева заради открити нарушения, Везиева отстрани трима членове на съвета в качеството си на принципал. Това са Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска, които бяха назначени от кабинета „Борисов 3“ в последните дни на управлението му през април 2021 г.

„Всичко, което се случва в последните две седмици, говори за политическа атака в подбран момент, не съм изненадана“, каза Везиева в парламента на 10 декември. Тя смята, че твърденията за плагиатство са свързани с действията ѝ в ДКК.

Според министъра на икономиката тези, които я атакуват, очакват тя да остане в редовния кабинет, но към момента нямала такова предложение.

Даниела Везиева е родена в гр. Русе. Завършва образователна степен магистър по финанси и кредит в Стопанска академия "Д. А. Ценов" - Свищов, с допълнителна квалификация "Контрол в публичния сектор". Притежава опит в сферата на публичните финанси и администрацията. Работи по проекти, свързани с децентрализацията и въвеждане на нови модели на управление от 2003 г. От 2007 до 2014 редставлява България в Бюджетния комитет на Европейски училища.

Работила е като началник отдел "Административно, правно, финансово, стопанско и информационно обслужване" в Регионален инспекторат по образование в Русе. От 2014 до 2017 е зам.-министър на икономиката, била е още съветник в кабинета на председателя на Комисия за финансов надзор, заемала е мениджърски и ръководни длъжности в областта на банковата и консултантската дейност.

Тя беше в Министерството на икономиката по време на управлението на Кирил Петков, след което го наследи на поста във втория служебен кабинет „Янев“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - пикът на Омикрон вече е преодолян, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях

Над 43% от изследваните тестове на Центъра по заразни болести са с "Омикрон"

Това е поредната серия от данни, показваща 227 нови случая на щама, който вече е в 18 области

"Изгубената дъщеря": Долу митът за перфектната майка

Дебютът на Маги Джиленхол е с невероятната Оливия Колман в главната роля

Стоян Денчев и "брандът България" - от павилиона на Експо 2020 в Дубай до Летище София

Бившият ректор на УниБИТ започва да навлиза и в управлението на туризма

Видеоигрите могат да бъдат полезни: EndeavorRX е официално лекарство, тества се и срещу "Covid-мъгла"

Играта е помогнала на стотици деца, страдащи от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност