Министърът на икономиката освободи тримата назначени от ГЕРБ в борда на ДКК

Служебният министър на икономиката Даниела Везиева потвърди, че има решение на принципала за освобождаване на трима членове на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК).

Това съобщи БТА, като според думите на Везиева единият изпълнителен директор Рая Каназирева вече е получила решението. До края на деня ще бъдат информирани още Радостин Вазов и Диляна Софиянска.

Това са тримата членове на борда на ДКК, които бяха назначени от ГЕРБ-СДС в последните дни на управлението на кабинета „Борисов 3“ през април 2021 г. Според Везиева те са опитали да върнат контролиращата сила на „стария модел“ с отстраняването на един от двамата изпълнителни директори Ваня Караганева.

Тя беше освободена от поста си миналата седмица след заседание на съвета, което и според Караганева, и според Везиева, не се е провело по надлежния ред. Другият член на борда е Чавдар Христозов.

Тримата членове на съвета, освободени от икономическия министър, решиха да освободят Караганева заради тежки нарушения. В становището им бяха посочени следните злоупотреби: прекратяване на правомощията на адвокат по пет дела и назначаването на друг с хонорар от над 1.12 млн. лева, които вече веднъж са платени; еднолично подписване на извънсъдебна спогодба с материален интерес 50 милиона лева, с различен от одобрения вече от Съвета на директорите на ДКК текст; декларация с невярно съдържание пред Търговския регистър; еднолично решение за смяна на обслужващата банка с такава, която не е покрила стрес теста на Европейската централна банка и други.

Караганева, която беше назначена от бившия икономически министър Кирил Петков през септември, оспорва част от твърденията, а КПКОНПИ и прокуратурата се заеха с проверка по казуса.

Каназирева, Вазов и Софиянска изпратиха до медиите писмо, в което в лично качество изказват безпокойство, че на тяхно място не се назначават нови хора, което оставяло дружеството без легитимен орган на управление.

"Този акт не само лишава от легитимност решенията, които в момента се взимат в ДКК, но и създава впечатление за опит да се заглушат поставените проблеми и нередности", пишат тримата.


Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Нов епизод в сагата ДКК: Съветът на директорите отново атакува Ваня КараганеваАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Глобален компютърен срив спря самолети, засегна компании и медии

Oт Microsoft казват, че работят по отстраняването на проблема

10:26 - 19.07.2024
Важно днес

Ивайло Мирчев иска Радев да каже защо Пеевски от години е с държавна охрана

Бившият депутат твърди, че Пеевски от доста време се ползва с държавна охрана

09:55 - 19.07.2024
Важно днес

Стоянов: "Щяхме да коментираме BG Alert, ако имаше жертви", нападна "тези хора", които му искат оставката

Служебният премиер Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов дадоха съвместен брифинг от село Мамарчево за актуалната обстановка в страната. 

09:09 - 19.07.2024
Важно днес

Тръмп призова за единство и със серия от словесни атаки обеща нова ера за Америка

Тръмп изнесе рекордно дълга реч пред съпартийците си и заплаши с "най-голямото депортиране" в историята на САЩ

08:31 - 19.07.2024
Важно днес

След атака с дрон над Тел Авив има загинал и поне 10 ранени

Говорител на йеменските бунтовници хути пое отговорност за удара.

08:07 - 19.07.2024
Млада България

Проблемите и възможностите, които класациите на елитните гимназии скриват

Разговор с Анет Маринова - консултант по приобщаващо образование, за капацитета на образователната система да гарантира правото на образование и обучение в оптимални условия и за всички.

07:57 - 19.07.2024
Важно днес

Гръмотевични бури, но и опасна жега се очакват в петък

Предупреждения за високи температури и за гръмотевични бури

07:49 - 19.07.2024
Важно днес

Главчев свиква Съвета по сигурността заради продължаващите пожари в страната

Борбата с големия пожар в ямболското село Воден продължава

07:33 - 19.07.2024
Важно днес

Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" след инцидент

Той е получил черепна травма и кръвоизлив в курорта "Св. Влас"

19:14 - 18.07.2024