Служебният министър на икономиката Даниела Везиева потвърди, че има решение на принципала за освобождаване на трима членове на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК).

Това съобщи БТА, като според думите на Везиева единият изпълнителен директор Рая Каназирева вече е получила решението. До края на деня ще бъдат информирани още Радостин Вазов и Диляна Софиянска.

Това са тримата членове на борда на ДКК, които бяха назначени от ГЕРБ-СДС в последните дни на управлението на кабинета „Борисов 3“ през април 2021 г. Според Везиева те са опитали да върнат контролиращата сила на „стария модел“ с отстраняването на един от двамата изпълнителни директори Ваня Караганева.

Тя беше освободена от поста си миналата седмица след заседание на съвета, което и според Караганева, и според Везиева, не се е провело по надлежния ред. Другият член на борда е Чавдар Христозов.

Тримата членове на съвета, освободени от икономическия министър, решиха да освободят Караганева заради тежки нарушения. В становището им бяха посочени следните злоупотреби: прекратяване на правомощията на адвокат по пет дела и назначаването на друг с хонорар от над 1.12 млн. лева, които вече веднъж са платени; еднолично подписване на извънсъдебна спогодба с материален интерес 50 милиона лева, с различен от одобрения вече от Съвета на директорите на ДКК текст; декларация с невярно съдържание пред Търговския регистър; еднолично решение за смяна на обслужващата банка с такава, която не е покрила стрес теста на Европейската централна банка и други.

Караганева, която беше назначена от бившия икономически министър Кирил Петков през септември, оспорва част от твърденията, а КПКОНПИ и прокуратурата се заеха с проверка по казуса.

Каназирева, Вазов и Софиянска изпратиха до медиите писмо, в което в лично качество изказват безпокойство, че на тяхно място не се назначават нови хора, което оставяло дружеството без легитимен орган на управление.

"Този акт не само лишава от легитимност решенията, които в момента се взимат в ДКК, но и създава впечатление за опит да се заглушат поставените проблеми и нередности", пишат тримата.


Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Нов епизод в сагата ДКК: Съветът на директорите отново атакува Ваня КараганеваАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара 

Срокът на "зелените сертификати" в България няма да се променя

За пътуване в ЕС обаче има специални правила от 1 февруари

"Галъп": Радев остава най-харесваният политик, за първи път от 2009 кабинетът се ползва с доверие

Над 60% искат Скопие в ЕС, но при спазване на Договора за добросъседство

Защо Русия обгради Украйна? Причината не е НАТО, а великоруската амбиция на Путин

Британският министър на отбраната Бен Уолъс към Русия: Ние нямаме конфликт с руския народ, а със зловредните дейности на Кремъл

Трагедия с 8 жертви помрачи Купата на африканските нации

Безредици на стадиона в камерунската столица Яунде