Нов епизод в сагата ДКК: Съветът на директорите отново атакува Ваня Караганева

Конфликтът между съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК) и доскорошния изпълнителен директор Ваня Караганева премина в нова фаза в четвъртък.

От ДКК изпратиха до медиите нови опровержения на твърденията, с които Караганева обясни действията си като мениджър на държавното дружество - от избора на адвокати до смяната на обслужващата банка.

Междувременно дружеството "КейсПро", което беше замесено във взаимните обвинения на двете страни, публикува позиция, с която се разграничава от случая, описан като "вътрешно-корпоративен конфликт с политически нюанси".

Какво оспорва бордът на ДКК?

Съветът на директорите отрича твърденията на Ваня Караганева за това, че са нарушени правилата при правното обслужване на дружеството. В сряда тя посочи, че юридически услуги на ДКК са предоставяни от търговското дружество "КейсПро" ООД вместо от адвокатско дружество, което е в нарушение на Закона за адвокатурата.

От ДКК и от "КейсПро" уточняват, че компанията е предоставяла само консултантски услуги, но не е представлявала дружеството процесуално.

Според ДКК - адвокатски услуги и процесуално представителство са изпълнявали други "независими адвокати", един от които е Александър Андонов (бивш съдружник в "КейсПро"). В сряда Ваня Караганева обяви, че е решила да прекрати отношенията с адвоката, след като установила, че за три години той и консултантското дружество са получили над 1 млн. лв. от ДКК.

Според съвета на директорите - договорите с юристите са сключвани "според конкретно възникнала необходимост" и по всички дела с голям материален интерес е договаряно възнаграждение в минималния размер по наредба 1/2004 на Висшия адвокатски съвет.

В позицията на "КейсПро" се казва, че имат рамков договор от 2016 г. с ДКК, по който дружество е получило "около 40 000 лв.". Те заявяват, че адвокатът Александър Андонов е бивш техен съдружник и "от близо 2 години няма участие в компанията".

От ръководството на ДКК оспорват още едно обвинение на Ваня Караганева по повод качеството на адвокатските услуги - за изгубените две търговски дела в щета на компанията.

Бордът твърди, че по едно от тях ДКК е "само трето лице помагач, а не ищец", и че по него е уважен иск за главница от 7 млн. евро, а само частично е отхвърлено искането за лихви.

За второто дело те признават, че "действително искът е отхвърлен от първите две инстанции, но делото е висящо пред ВКС и към момента няма основание да се квалифицира нито като "загубено", нито като водено недобросъвестно".

Оспорва се и нейната позиция, че е правомерно е разрешила ВМЗ да предостави изключителни права за своята продукция на частно юридическо лице. Караганева се позоваваше и на становище от дъщерното предприятие "Кинтекс", които не са възразили на това решение.

От съвета на директорите на ДКК твърдят, че становището е поискано от "Кинтекс" не преди, а след като е одобрила решението за изключителните права, и твърдят, че могат да го докажат с документи.

Колкото до смяната на обслужващата банка - директорите не оспорват тезата на Караганева, че това се е наложило заради техническа невъзможност на самата банка, но твърдят, че новата финансова институция е избрана "еднолично от Караганева, без провеждане на процедура с минимум тир оферти" и без одобрение от съвета на директорите и финансовия контрольор.

От ДКК не коментират нейната позиция, че освобождаването й от длъжност не е правомерно заради нарушения в свикването на заседанието на съвета.


Ваня Караганева оспорва уволнението си от ДКК, КПКОНПИ започна проверка по скандала


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

С размерите на град - В Румъния започна строежът на най-голямата база на НАТО в Европа

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024
Важно днес

Ивайло Цветков - Нойзи получи условна присъда за шофиране в нетрезво състояние

Прокуратурата му е предложила 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок

14:10 - 18.03.2024