Ваня Караганева, която беше освободена като изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания с решение на колективното ръководство на дружеството, публикува своя позиция с опровержение на критиките срещу нея за законови нарушения и ощетяване на ДКК.

"Стремежът ми е да преустановя неправомерно разходване на средствата на дружеството и отказвам да се солидаризирам с порочните практики на предишното ръководство, което вероятно е и причината да бъда атакувана", казва тя в писмото си, разпространено от агенция "Фокус".

Междувременно Комисията за борба с корупцията (КПКОНПИ), ръководена от Сотир Цацаров, обяви, че започва проверка по сигнала на Съвета на директорите на ДКК и ще реши дали да изпрати материалите на прокуратурата "при наличие на корупционни престъпления".

В съобщението на ДКК от 29 ноември се твърдеше, че Ваня Караганева е прекратила пълномощията на адвокатите на компанията, които работят по висящи търговски дела; сменила е обслужващата банка в нарушение на правилника към Закона за публичните предприятия; отказала е да изплаща в срок дължими суми към държавата и към доставчици на услуги на ДКК; назначила е "еднолично" временни членове на ВМЗ и др.

Поради това съветът на директорите "отчита като своя грешка" избирането й за втори изпълнителен директор (наред с Рая Каназирева) и я освобождава от поста й.

Караганева отрича всички обвинения и оспорва решението на СД за отстраняването й, като твърди, че заседанието е проведено в нарушение на закона, след като не всички членове на борда за уведомени надлежно за него.

"Понастоящем, вписването на промяната в Търговския регистър, относно освобождаването ми като изпълнителен директор, инициирано от тези представители в Съвета на директорите, не е преминало като процедура в Агенцията по вписванията. Дадени са указания на вносителите да представят доказателства за редовно свикване на заседанието", пише тя.

Обяснението за смяната на адвокатите на ДКК е свързано с друго нейно обвинение към старото ръководство - че ползва услуги на търговското дружество "КейсПро" по силата на "нищожно" рамково споразумение вместо да наеме адвокатско дружество. Отделно са подписвани и договори с адвокат на име Александър Андонов Бояджиев, за когото тя посочва, че е свързан с търговското дружество "КейсПро" (според ТР, той е бил сърдужник в него до март 2020 г.).

Тя твърди, че от пет търговски дела - две са изгубени и три са на първа инстанция, което е създало "основателно съмнение в добросъвестността на контрагентите по тези договори".

Предприела съм действия да упълномощя друг процесуален представител да извърши мониторинг на делата относно начина на тяхното водене. Съобразно наличната счетоводна документация и договорите свързани с нея установихме, че само за последните три години на адвокат Андонов и представляваното от него дружество „КейсПро“ ООД са начислени и изплатени над 1 милион лева", казва Караганева.

Тя отрича твърдението, че е подписала еднолично извънсъдебна спогодба с "Дунарит" АД с материален интерес 50 млн. лв., като казва, че споразумението е "на финален етап", но спорът все още не е решен окончателно.

Решението й за смяна на обслужващата банка на ДКК е обяснено с това, че досегашната е била в "техническа невъзможност да обезпечи системата за двоен подпис и начина на представителство, предвиден в Търговския регистър".

"Прехвърлените средства са в рамките на размер необходим за покриване на оперативни разходи на дружеството и в рамките на размера, гарантиран от Закона за гарантиране влоговете в банките. Основните средства на дружеството са в „Българска Банка за Развитие“ ЕАД. По никакъв начин не съм поставила в риск финансовото състояние на дружеството", казва Ваня Караганева.

Тя твърди още, че кадровите промени във ВМЗ са направени в съответствие със закона на база на това, че съветът на директорите на ДКК (компанията-майка на военния завод в Сопот) й е делегирала такива права.

"По отношение на твърдението, че еднолично съм разрешила ВМЗ да предостави изключителни права за своята продукция на частно юридическо лице без необходимото проучване за целесъобразност. В качеството си на изпълнителен директор, в съответствие с разпоредбата на чл. 65, ал.3 от Търговския закон, правомерно съм одобрила решение, взето от Съвета на директорите на ВМЗ за предоставяне на такива права. Изискала съм становище от дъщерното ни дружество „Кинтекс“ ЕАД, с което те не възразяват да се предоставят изключителни права", казва още Ваня Караганева.

Писмото й идва ден след като министърът на икономиката Даниела Везиева поиска оставките на трима от петимата членове на директорския борд на Държавната консолидационна компания заради решението им да махнат Караганева.

Министърът на икономиката поиска оставките на тримата от ГЕРБ в борда на ДКК след казуса с Караганева

ДКК е част от Министерството на икономиката и обединява много широк профил от фирми - от ремонта и стопанисването на язовири от "Монтажи", до оръжейното производство в ключово предприятие като ВМЗ Сопот. Към ДКК е и проектът за изграждане на правителствен комплекс в София. Докато Кирил Петков беше служебен министър на икономиката, той поиска да компанията да се преструктурира и да прехвърли специфичните индустрии директно към ресорните им министерства, за да не се използва като междинна структура за прикриване на отговорността за злоупотребите и безстопанствеността при държавните предприятия.

Ваня Караганева влезе в борда на директорите първо като независим представител по време на мандата на Петков, а през октомври стана представител на държавата след конкурс. Тя работи в Народното събрание от 1993 година, а през 2013 и 2014 г. работи като началник кабинет в министерства на служебните правителства. В 42-ото и 43-ото Народно събрание е главен експертен сътрудник в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос