Министърът на икономиката Даниела Везиева поиска оставките на трима от петимата членове на директорския борд на Държавната консолидационна компания (ДКК) след освобождаването на Ваня Караганева като изпълнителен директор.

Везиева, която е принципал на ДКК, иска оттеглянето на тримата членове, назначени в последните дни от управлението на кабинета „Борисов 3“ – Рая Каназирева, Диляна Софиянска и Радостин Вазов. Те заеха места в борда в края на април 2021 г.

Това каза Везиева пред БТА и „Медиапул“ – ден след отстраняването на втория директор на ДКК, влязъл в управлението на компанията по времето на Кирил Петков в Министерството на икономиката.

ДКК уволни изпълнителния си директор Ваня Караганева за серия от груби нарушения

„Безкрайно съм изненадана от решението на Съвета на директорите на ДКК за уволнението на Караганева. То идва в момент, в който тя е предложила нова структура на държавната компания. Това показва, че завареното ръководство на ДКК не желае да скъса по никакъв начин със стария, порочен модел на управление на дружеството и целта им е умишлено да блокират работата на компанията. Разочарована съм от тяхното поведение, не съм го очаквала“, каза настоящият служебен министър на икономиката пред „Медиапул“.

Пред БТА Везиева заявява, че дори не е било свикано заседание на Съвета на директорите по надлежен ред преди решението за отстраняване на Караганева.

Тя определя действията на членовете, назначени от ГЕРБ, като „добре подготвен компромат, целящ да дискредитира изпълнителния директор и да покаже на екипа на Министерството на икономиката, който усилено работи за създаването на прозрачни, законосъобразни и целесъобразни модели, че ние сме тук, можем да се борим срещу вашите модели".

Везиева добавя, че вече е предприела съответните административни действия - да поиска информация по случая от тримата членове на Съвета на директорите, да се поиска информация и от Караганева, като на тази база се вземат правилните административни мерки по казуса.

В мотивите за отстраняването на Ваня Караганева се съобщаваше, че тя е нанесла тежки финансови щети с „безотговорните си действия“ начело на компанията: прекратяване на правомощията на адвокат по пет дела и назначаването на друг с хонорар от над 1.12 млн. лева, които вече веднъж са платени; еднолично подписване на извънсъдебна спогодба с материален интерес 50 милиона лева, с различен от одобрения вече от Съвета на директорите на ДКК текст; декларация с невярно съдържание пред Търговския регистър; еднолично решение за смяна на обслужващата банка с такава, която не е покрила стрес теста на Европейската централна банка и други.

От ГЕРБ свикаха брифинг във вторник, на който заявиха, че Карагенева правила опит за „скрита приватизация на държавния военно-промишлен комплекс“. Организационният секретар на партията Цветомир Паунов преразказа нарушенията от съобщението на ДКК и не отговори на исканията на Везиева.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца

Писателят обяснява на по-малките за света, в който живеем, войната и климатичните промени

Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията"

Роботът ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", смята предприемачът.

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.