ДКК уволни изпълнителния си директор Ваня Караганева за серия от груби нарушения

Съветът на директорите на Държавна консолидационна компания (ДКК) обяви, че освобождава Ваня Караганева от длъжността изпълнителен директор. Според изнесената информация за краткия период, в който заема този пост, Караганева е извършила редица "противозаконни действия и безотговорни бездействия", които нанасят сериозни финансови щети на ДКК.

Списъкът с установените нередности, включва договор с адвокат - Александър Краварски на стойност 1 120 060 лв. с ДДС за услуга, която вече е платена.

Караганева прекратява на пълномощията на адвокатите на ДКК по пет висящи търговски дела и назначава по нов договор Краварски. Впоследствие същият адвокат е назначен и за председател на комисиите за избор на членове на съвета на директорите на ВМЗ, „Монтажи“ и „Кинтекс“, както и всички комисии за избор на одитори на дъщерните дружества. Това означава, че адвокатът има достъп до цялата информация на сървъра на ДКК, въпреки че самият той не е служител на Дружеството, пишат от ДКК. Същият е иззел неформално функциите на изпълнителния директор пред екипа на ДКК..

Освен това Караганева еднолично е подписала извънсъдебна спогодба с материален интерес 50 милиона лева, с текст, различен от одобрения вече от СД на ДКК, без последваща санкция или даже информиране на съвета на директорите на ДКК. Става дума за дружеството "Дунарит".

Ваня Караганева еднолично сменя и обслужващата банка на ДКК, в противоречие с правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия, като новата банка е една от двете, непокрили стрес теста на Европейската централна банка.

Според новото решение на Съвета на директорите на ДКК, това би се отразило и на видовете риск към ББР във връзка с кредитната експозиция на ДКК от 147 млн. лева.

Сред другите действия на изпълнителната директорка са отказ да изплаща в срок дължими от ДКК суми към държавата (НАП, НОИ) и доставчици, с които Дружеството има подписани договори (ЧЕЗ и др.).

Като следствие и във връзка с провеждания тримесечен мониторинг от ББР на ДКК като кредитополучател, ДКК не може да предостави в срок необходимите удостоверения за липса на публични задължения, пишат още членовете на Съвета на директорите.

Те изброяват още няколко нарушения, извършени от Караганева:

Еднолично назначаване на временни членове на СД на „Вазовски машиностроителни заводи“ (ВМЗ) ЕАД без одобрението им от съвета на директорите и в нарушение на решение на СД на ДКК.

Еднолично разрешение ВМЗ да предостави изключителни права за своята продукция на частно юридическо лице без необходимото проучване за целесъобразност като даже не уведомява съвета на директорите на ДКК.

Отказ от разглеждане на всякакви въпроси, свързани с проекта за ремонт и реконструкция на язовири. Просрочени са нормативно определени срокове, което крие риск от бедствия и може да доведе до тежки финансови загуби за Дружеството.

В заключение, СД на ДКК отчита като своя грешка избирането на Ваня Караганева за втори изпълнителен директор на дружеството, без да е посветил достатъчно време, за да установи дали тя притежава компетенциите, необходими за тази роля.

"Съветът на директорите на ДКК не приема за достоверни внушенията, правени от Караганева на заседания на СД, че всички нейни действия са по нареждане на Министерство на икономиката. ДКК се противопоставя на спекулации, че принципалът в лицето на министъра на икономиката може да носи отговорност за действия на Караганева, които са против интереса на дружеството", пишат ое от държавната компания.

Публичната биография на Караганева показва липса на търговски опит. Тя е работила на средно ниво в държавната администрация. Била е съветник в прочулата се Българска агенция за инвестиции, а преди това в 42-то и 43-то Народно събрание е главен експертен сътрудник в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Ваня Караганева е член на настоятелството на "Българския фонд за жените", където е представена като експерт по вътрешна сигурност.

Ваня Караганева стана представител на държавата в СД на ДКК през октомври 2021 г. след конкурс на Министерство на икономиката, но е част от Борда на дружеството още от септември 2021 г., когато беше служебно назначена.


Министърът на икономиката поиска оставките на тримата от ГЕРБ в борда на ДКК след казуса с Караганева


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Продължава издирването на 17-годишната Ивана от Дупница

От началото на акцията, те са обходили над 600 декара площ.

07:24 - 27.02.2024
Политика

Швеция вече няма пречки пред членството си в НАТО

Кандидатурата на Стокхолм беше подадена още през 2022 г. в отговор на руската инвазия в Украйна

18:04 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални търси място за публично поклонение до края на седмицата

Все още се търси зала за сбогуване с опозиционния лидер

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Израел бомбардира нови части от Ливан, за да удари "терористични цели" на "Хизбула"

Съобщава се, че най-малко двама членове на "Хизбула" са убити

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Прокуратурата няма да оспорва най-леката мярка "подписка" на Христо Шопов

Причината - няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление

16:50 - 26.02.2024
Политика

Второ разследване за взривовете на "Северен поток" е прекратено. Какво откри проверката

Имало е "умишлен саботаж" на газопроводи, но не е ясно кой стои зад него

16:26 - 26.02.2024
Важно днес

Денков към Зеленски: Подкрепата за Украйна е защита от Русия за нас самите

Това е първата визита на български премиер в Киев след април 2022 г.

15:01 - 26.02.2024
Европейски дневници

Когато тракторите станат оръжия - Брюксел пак усети гнева на фермерите (Снимки)

Земеделски стопани палиха гуми и докараха трактори, докато министрите от ЕС заседават

14:34 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални: Убиха го, за да не бъде разменен и освободен

Според Мария Певчих до дни Навални е трябвало да бъде разменен за осъдения в Германия руски шпионин Вадим Красиков

13:57 - 26.02.2024