Кадрова смяна в Агенцията за инвестиции провокира обвинения в "мутренско" поведение

Рокада в управлението на Българската агенция за инвестиции доведе до скандал и обвинения срещу служебния министър на икономиката в реваншизъм.

Изпълнителният директор на БАИ Десислава Трифонова е получила заповедта за уволнението си тази сутрин, като твърди, че в нея не са посочени каквито и да е мотиви. Не е поканена за предварителен разговор с министър Кирил Петков, а заповедта му влиза в сила без предизвестие.

На нейно място е назначен Стамен Янев - бивш директор на агенцията, който в последните месеци беше зам.-министър на икономиката в екипа на Лъчезар Борисов (ГЕРБ).

"Днес в 11.00 часа Стамен Янев нахлу буквално като мутра и ме изрита. Беше ми връчена заповед на министър Кирил Петков за освобождаване без предизвестие. Не разбирам защо е необходимо такова поведение спрямо мен и да бъда изхвърлена от агенцията, без да ми бъде разрешено да си събера нещата", каза Десислава Трифонова пред журналисти пред сградата на агенцията.

36-годишната Трифонова е назначена за директор на БАИ в началото на ноември 2020 г., като е заела освободеното място на Янев. Преди това е работила в Държавен фонд "Земеделие", била е и съветник в екипа на бившия вицепремиер и министър на туризма Марияна Николова.

"Само за първото тримесечие агенцията показа невероятни резултати, като сертифицираните проекти са за 800 милиона лева, което е рекорд. Ако погледнете статистиката назад в годините, никога не са правени такива резултати. Плановете ни бяха да стигнем до 1,5 млрд. лв., защото съм в преговори с много инвеститори и очаквам входиране на заявления за още 400 милиона. Не заслужавам ли някакво нормално отношение, в което министърът да ме извика, да се запознае с мен и тогава да ми каже "Аз няма да работя с теб"... Няма нередности в агенцията, няма мотиви за смяната ми. Това е чист реваншизъм", казва тя.

Трифонова твърди, че не членува в политически партии и не е политическо назначение на ГЕРБ, а е "назначена като експерт със задача максимално бързо да се изкарат всички възможни инвестиции и да се подпомагат максимално инвеститорите".

В интервю за бТВ на 14 май тя признава, че по време на мандата й не са привлечени чуждестранни инвеститори, но се водели преговори с компании от Южна Корея и САЩ.

Тя се познава със Стамен Янев, но казва, че не разбира защо има такова отношение.

Янев ръководеше БАИ от 2015 г., юрист е по професия, работил е в българските подразделения на някои от най-големите световни одиторски компании. Интересна част от кариерата му е постът председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие - все още е вписан в управителното тяло на държавната банка, а през юли миналата година Бойко Борисов го назначи за министър на икономиката.

Той коментира скандала с думите, че е "нормално, когато си заемал публична позиция и я напускаш, да има разочарование, но когато става въпрос за ефективност в администрацията, не са нужни мотиви (за освобождаването от длъжност) съгласно Закона за администрацията".

"Бях поканен от новия министър, за да продължа там, където съм работил повече от 5 години. Министърът има за основен свой приоритет привличането на инвестиции и търси ефективност за краткия мандат на това правителство", казва още той.

Служебният министър Кирил Петков обяснява избора си с нуждата от "максимално голям опит да се влее обратно в агенцията, така че да се опитаме да привлечем свеж капитал, колкото можем, по най-ефективния начин". Той посочва, че няма конкретни критики към Трифонова.


Новият служебен кабинет: Двамата от Харвард и петимата от "запаса"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рубли и копейки провалиха PR-кампания на канцлера на Австрия

"Патриотично" послание на Карл Нехамер се оказа илюстрирано с руска валута

17:41 - 27.09.2023

Васил Гюров и Мартин Заимов повеждат алтернативна листа за СОС

Кандидатите ще ползват регистрацията на "Обединени земеделци"

16:58 - 27.09.2023

ДАНС ще проверява как Руската църква е прехвърлена на посолството

Ще се проверява и защо е спрян достъпът на вярващите до храма

16:28 - 27.09.2023

Първият трейлър на филма за Гунди: Истинската история на легендарния футболист

Павел Иванов и Александра Свиленова влизат в главните роли на новия филм

15:53 - 27.09.2023

БНТ влезе в конфликт с авторите на сериалите "Денят на бащата" и "Войната на буквите"

Сценаристите обвиняват Кошлуков, че блокира световното им разпространение

15:31 - 27.09.2023

Държавата окончателно се отказа от проекта за батерии за 1,5 млрд. лв.

Общо 18 проекта губят финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост

14:42 - 27.09.2023