Новият служебен кабинет: Двамата от Харвард и петимата от "запаса" Снимка: © 7/8 ТВ, март 2020 г. Асен Василев и Кирил Петков разказват за своя план за Covid-кризата в Шоуто на Слави

Ако трябва да оценяваме служебното правителство по квалификацията на кадрите му, новоназначеният кабинет на ген. Стефан Янев изглежда така:

  • Двама служебни министри, завършили Харвардския университет;
  • Вицепремиер - лектор във Виенския университет по икономика и бизнес;
  • Четирима професори и двама доценти от различни сфери на науката;
  • Служебен премиер, който владее поне един чужд език.

Средната възраст на министрите е около 57 г., само две от служебните министерства ще се управляват от жени. Дипломат ще отговаря за отбраната, юрист - за МВР, а най-обвързаният с БСП служебен министър е сред най-сериозните вътрешни критици на Корнелия Нинова.

Привличането на Асен Василев и Кирил Петков направи най-силно впечатление в първоначалното обявяване на състава на кабинета. През март 2020 г. двамата икономисти заедно публикуваха собствен план за действие в условията на Covid-пандемията, с който се предвиждаше масово тестване на населението и въвеждане на "зелен пропуск" за здравите граждани, за да не се въвеждат национални локдаун-мерки. Предложението им не беше прието от НОЩ.

Василев вече има опит като служебен министър, макар че през 2013 г. отговаряше за икономиката, а не за финансите като в 2021. Този път Румен Радев не можеше да разчита на Кирил Ананиев, който отговаряше за бюджета в служебния кабинет "Герджиков".

Кирил Петков е предприемач, управител е на "Провиотик", а интересът му към гражданската и политическата активност датира още от периода 2013-2014 г., когато стана част от платформата Move.bg на Саша Безуханова.

Атанас Пеканов, който става вицепремиер по еврофондовете, също има едногодишен изследователски престой в икономическия университет на Харвард. Най-младият член на служебния кабинет е докторант и преподавател е във Виена. Критикува остро "българския модел" за управление на Covid-кризата заради либерализирането на мерките в неподходящ момент и пестенето на бюджетни средства за ваксини или за компенсации на бизнеса, което рискува да забави икономическото възстановяване. Пеканов е член на стратегическия съвет на Румен Радев.

Критик на Covid-политиката на НОЩ е и новият служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров - бивш заместник на Илко Семерджиев в МЗ от кабинета "Костов" и създател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Кацаров подкрепя ваксинирането като стратегия за справяне с пандемията, но критикува изместването на приоритета от възрастните и хронично-болните. Не е съгласен и с въвеждането на имунизационни сертификати за Covid-19, което определя като потенциално нарушение на правото на свободно движение в ЕС. От него ще зависи стратегията на правителството и ускоряването на ваксинационната кампания в следващите месеци.

Назначението на генерал начело на правителство, което трябва да организира изборите, не изглежда като избор по подразбиране.

Ген. Стефан Янев е част от екипа на президента Румен Радев още от първите му месеци на "Дондуков" 2 и принадлежи към доверения му кръг от секретари. Янев беше вицепремиер по отбраната в първото служебно правителство през 2017 г. във времето, в което се провеждаше процедурата за избор на нови бойни самолети за ВВС.

Той е и един от петимата членове на кабинета "Герджиков", които отново бяха мобилизирани от президента във временната изпълнителна власт преди предсрочните избори. Сред колегите му от първия служебен кабинет, съставен от Румен Радев, са Гълъб Донев (служебен вицепремиер по социалната политика), Николай Денков (МОН), Христо Бозуков (Министерство на земеделието) и Стела Балтова (Министерство на туризма). Към тях може да се прибави и Виолета Комитова, която през 2017 г. беше служебен зам.-министър на регионалното развитие, а сега поема титулярното място.

За разлика от назначението на бившия полицейски началник Пламен Узунов начело на МВР през 2017 г., този път юристът Бойко Рашков ще ръководи силовото министерство, което има ключова роля за гарантирането на сигурността и охраната в изборния ден. Узунов е един от двамата висши представители на президентската администрация, срещу които прокуратурата повдигна обвинение през лятото на 2020 г. В неговия случай - заради контактите му с разследвания бизнесмен Пламен Бобоков.

Бойко Рашков е бивш директор на Националната следствена служба, като през 1998 г. беше избран от ВСС за нов главен прокурор на мястото на Иван Татарчев. До назначението му обаче така и не се стигна, след като президентът Петър Стоянов отказа да подпише указ, с който изборът щеше да стане факт.

Последната позиция на Рашков беше на ръководител на независимото Национално бюро за контрол на СРС (2013-2018), като службата му изигра ключова роля в разследването срещу бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева за издаване на незаконни разрешения за подслушване.

Структурата на служебния кабинет показва, че ръководството на МВР ще е една от трите приоритетни сфери - заедно с икономиката и социалната политика, и управлението на европейските средства. Премиерът и тримата му заместници са секретари или съветници на Румен Радев.

Бойко Рашков е един от двамата бивши народни представители от БСП, които влизат в състава на служебното правителство.

Един от депутатите с най-дълъг стаж в Народното събрание след 1990 г. Янаки Стоилов ще отговаря за Министерството на правосъдието в мандата на служебния кабинет. Представителят на "лявото" крило на БСП, председател на Комисията по идейно и програмно развитие на партията и член на ИБ на БСП със съвещателен глас, Стоилов беше оставен на резервната кадрова скамейка след реформата за мандатността, въведена от Корнелия Нинова.

След изборния провал на Социалистическата партия на 4 април, Стоилов и Крум Зарков бяха единствените членове на ИБ на БСП, поискали оставката на председателя.

Двама дипломати от кариерата, преминали през различни школи в Москва, правят впечатление в подбора на служебните министри - Георги Панайотов (отбрана) и Светлан Стоев (външни работи).

Панайотов е магистър от Московския държавен институт по международни отношения - ковачницата на дипломатически кадри на бившия СССР и съвременна Русия. Той е бивш посланик на България в ООН, сменя Стефан Тафров начело на мисията ни през 2016 г. с решение на кабинета "Борисов 2".

Светлан Стоев, който е завършил Международни отношения в УНСС и Международни икономически отношения в Дипломатическата академия в Москва (1990-1992), е със статут на посланик от 2005 г. Ръководил е представителството на България в Бон, от 2012 до 2016 г. е посланик на България в Швеция, а след кратко прекъсване е изпратен като посланик на България в Дания. Прекъсването е в период, в който той е директор на дирекция "Държавен протокол" в МВнР.

Знак за приемствеността с протестите от лятото на 2020 г. е изборът на проф. Велислав Минеков за министър на културата в служебния кабинет. Доскорошният член на "Отровното трио" отказа да се включи в кандидатските листи на последните парламентарни избори. В края на миналата година настояваше за обединение между непартийните организатори на протестите срещу "Борисов 3" и партиите от "Демократична България". (Новият служебен министър на икономиката Кирил Петков е член на инициативния комитет за учредяването на партията "Да, България").

Минеков беше част от Движение "България на гражданите" на Меглена Кунева и напусна тогавашния "Реформаторски блок" малко след формирането на коалиция с ГЕРБ през 2014 г. в знак на несъгласие. Той е един от най-активните критици на политиката в сферата на културата от времето на първия мандат на ГЕРБ. През 2016 г. името му беше лансирано като възможен граждански кандидат за президент на РБ, но до издигането му не се стигна.

Двамата му съмишленици от "Отровното трио" Арман Бабикян и Николай Хаджигенов, които бяха избрани за депутати в 45 Народно събрание след коалиция с Мая Манолова, Татяна Дончева и Мария Капон, пожелаха успех на служебния кабинет и коментираха, че се радват от факта, че Минеков се включва в политиката.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024