Почина Пол Остър  - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия" Снимка: © Getty Images

На 77-годишна възраст почина Пол Остър - писател, сценарист и автор на 34 книги, сред които и прочутата "Нюйорска трилогия".

Смъртта му е настъпила вследствие на усложнения от рак на белия дроб. Той е починал в дома си в Бруклин.

Остър се прочу през 80-те години на миналия век с постмодерното си съживяване на роман-ноар (или още черен роман) - субжанр в американската масова литература, разновидност на криминалните книги.

Той е един от най-значимите нюйоркски писатели на своето поколение и често е описван от медиите като "литературна суперзвезда".

Историите му повдигат теми за съдбата и случайността. Много от героите, които създава, са писатели, и се появяват в различни негови романи.

Остър е автор на повече от 30 книги, сред които "Нюйоркска трилогия", "Левиатан", "Стъкленият град", и амбициозния му роман от близо 800 страници, озаглавен "4 3 2 1". В него разказва историята на един главен герой в четири различни версии, в редуващи се глави. Книгата е включена в списъка на "Букър" за 2017 г.

Когато я завършва, решава да си вземе почивка от художествената литература и започва да пише биография от 780 страници на писателя от XIX в. Стивън Крейн.

Освен с писане на романи, той се занимава със сценарно майсторство и режисура. Корежисьор е на няколко независими филма.

Авторът е роден в Нюарк, Ню Джърси, през 1947 г. По негови разкази писателският му живот започва на 8-годишна възраст, когато не успява да получи автограф от бейзболния си герой Уили Мейс, защото нито той, нито родителите му са носили писалка на мача. От този момент нататък той взима със себе си такава навсякъде, където отиде.

"Ако в джоба ви има молив, има голяма вероятност един ден да се почувствате изкушени да започнете да го използвате", пише той в едно есе от 1995 г.

Остър учи в Колумбийския университет, преди да се премести в Париж в началото на 70-те години на ХХ век, където се занимава с различни неща, включително преводи, и живее с приятелката си, писателката Лидия Дейвис, с която се запознава по време на следването си в колежа. През 1974 г. двамата се връщат в САЩ и се женят. През 1977 г. на двойката се ражда син Даниел, но скоро след това се разделят. Той има и още едно дете - Софи, от брака си с писателката Сири Хуствед.

През април 2022 г. синът му умира от свръхдоза. Миналата година неговата съпруга разкри, че Остър се лекува от рак на белия дроб.

Последният му роман, "Baumgartner", посветен на овдовял писател, беше издаден през октомври 2023 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Politico: ЕС иска преговорите за членство с Украйна да започнат през юни въпреки унгарската съпротива

Дипломатите на ЕС целят преговорите да започнат още на 25 юни

13:10 - 21.05.2024
Политика

Байдън отхвърли случващото се в Газа да е геноцид и защити Нетаняху

Президентът на САЩ защити израелския премиер заради "неравнопоставеното" искане за арест на МНС

11:40 - 21.05.2024
Важно днес

Започва процесът срещу "принца" на крайнодесните "Граждани на Райха" в Германия

В съда влизат и съмишлениците му, с които според прокуратурата е основал групата

10:57 - 21.05.2024
Важно днес

ПИБ опроверга "пазарните слухове", че се продава

Реакцията на банката дойде след статия на "Капитал", че се очаква сделка

10:30 - 21.05.2024
Кино и сериали

Филмът за Доналд Тръмп шокира Кан. Екипът на кандидат-президента заплаши със съд

Сцена с предполагаемо изнасилване във филма предизвика широк медиен отзвук

10:00 - 21.05.2024