Деница Златева - бивш служебен вицепремиер в първия кабинет на Румен Радев и бивш зам.-председател на БСП - е предложена за нов председател на съвета на директорите на "Булгаргаз".

Златева е номинирана заедно с още трима нови членове за управлението на "Булгаргаз" с уведомление, което е внесено на 16 август в Търговския регистър. Промяната все още не е вписана официално.

Тя ще замени Людмил Йоцов, който беше назначен начело на държавната компания от кабинета "Петков" през януари 2022.

Единственият член на действащия борд, който ще бъде запазен според документите, е Иван Топчийски.

Останалите три позиции ще се попълнят от Димитър Спасов, Татяна Петрова-Бояджиева и Веселин Синабов (в момента той е директор по търговските услуги на "Булгартрансгаз").

Пред bTV говорителят на служебния кабинет Антон Кутев е потвърдил, че ще има промени в борда на компанията.

Назначението на Деница Златева в "Булгаргаз" се случва в разгара на скандалите около въпроса дали компанията ще поднови преговорите за доставки на газ от руския монополист "Газпром" и как ще се подходи към офертата за доставки на втечнен природен газ (договорена от стария кабинет с дата за отговор до 19 август).

Деница Златева беше служебен вицепремиер в кабинета на Огнян Герджиков през 2017 г., когато отговаряше за подготовката на българското председателство на ЕС. Кариерата ѝ в политиката започва като съветник на бившия вицепремиер по еврофондовете в тройната коалиция Меглена Плугчиева, като по-късно става и международен секретар на БСП.

След парламентарните избори през 2017 тя получи покана от Бойко Борисов да запази поста си и в редовния кабинет, но отказа - а лидерката на партията Корнелия Нинова обяви, че не е позволила назначението, защото "няма как да управлява с партия, с която няма допирни точки".

В същата година Златева беше избрана за зам.-председател на Българската социалистическа партия заедно със Стефан Данаилов, Кирил Добрев и Владимир Москов.

През октомври 2020 г. Нинова предложи ново оперативно ръководство - и Златева вече не беше в него, но остана в по-широкия Национален съвет.

През 2019 г. Деница Златева беше кандидат за евродепутат от БСП, но при разногласията в подреждането на листата от Националния съвет беше преразместена на позиция, от която но не успя да спечели мандат. През 2020 г. е номинирана за член на Комисията за регулиране на съобщенията от БСП, но не бе избрана от Народното събрание.

През май 2021 г. тя стана повод за един от острите сблъсъци между вътрешната опозиция и Корнелия Нинова.

Причината беше атака от страна на журналиста Велизар Енчев (кандидат-депутат от БСП) срещу Златева именно с твърдение, че Румен Радев ѝ е предложил да стане директор на "Булгаргаз" и че тя била назначена в компанията "от Борисов".

Тогава Деница Златева отрече обвиненията, като потвърди единствено, че е приела да стане началник на управление "Административно" в "Булгаргаз" през декември 2020 г. - не по покана на Бойко Борисов, а от директора на компанията (Николай Павлов, който също като нея беше служебен министър в първото правителство на Радев - на енергетиката). Тогава над 160 членове на БСП призоваха Нинова да защити Златева от критиките на Енчев, тъй като тя е "дългогодишно знаково лице на левицата".

Името на бившата служебна министърка от левицата се появи отново в публичното пространство и през юли 2022 г. - този път като част от вътрешнопартийната опозиция в БСП, наред с хора като Костадин Паскалев, Георги Търновалийски, Васил Антонов и Кирил Добрев. Тогава бе отправен призив към Корнелия Нинова да не бави изкуствено третия мандат за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание. Групата социалисти обвини лидерката, че е превърнала левицата в "парламентарен пълнеж и партия от "бутиков стил".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер

Директорът на БАБХ Христо Даскалов е уволнен 3 дни след изборите

Даскалов: "Връщането на старите корупционни схеми започна"

ЦИК обяви разпределението на мандатите в 48 Народно събрание

Как ще изглеждат групите в новия парламент