Бившият технологичен редактор на The Guardian заведе дело за милиарди срещу Google Снимка: © Getty Images

Все повече издатели обвиняват Google, че използва господстващото си положение, за да ограничи приходите им от онлайн реклами. В Обединеното кралство гигантът вече е обект на разследване за предполагаема злоупотреба с пазарна мощ, а местният регулатор Competition and Markets Authority (CMA) проучва такива опасения и в областта на мобилното сърфиране.

На фона на тези главоболия се съобщава за нов подаден иск срещу Google – този път от името на издателите, начело с бившия технологичен редактор на The Guardian Чарлз Артър. Той е за 3,4 млрд. паунда (4,2 млрд. долара) и цели да компенсация за издателите за пропуснати ползи.

„В момента CMA разследва антиконкурентното поведение на Google в областта на adtech [алгоритмите за онлайн реклама], но няма правомощия да накара Google да компенсира потърпевшите“, пише ищецът Чарлз Артър в исковата си молба.

В иска се твърди, че Google незаконно е използвала господстващото си положение в областта на онлайн рекламите по начин, който е намалил приходите на издателите от тях.

Google заяви, че ще се бори енергично срещу „спекулативния и опортюнистичен“ иск. А иначе той е вторият такъв срещу компанията, след като през ноември бе заведено друго подобно дело – от бившия директор на Ofcom Клаудио Полак, който иска от технологичния гигант обезщетение в размер до 13,6 млрд. паунда.

Двете дела в Обединеното кралство идват, след като Министерството на правосъдието на САЩ, заедно с осем американски щата, съди Google заради предполагаема злоупотреба с „монополна власт“. Google е обвинена, че купува конкуренти с цел да ги „неутрализира или елиминира“, нарушавайки здравословните норми на пазара.

Отделно от това в има предположения, че Google плаща на Apple част от приходите, които получава от хората, търсещи чрез приложението Google Chrome за iOS – без това да фигурира в официалните данни за отчисленията. Предполага се, че целта е производителят на iPhone да спре плановете си за собствена търсачка, която би се явила конкурент на Google.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024