Бившият военен министър Николай Цонев изненадващо влезе в надзора на "Български ВиК холдинг"

Бившият министър на отбраната Николай Цонев изненадващо се оказа назначен за член на Надзорния съвет на "Български ВиК холдинг", съобщава в. "Сега".

Дружеството управлява активите на държавата във водоснабдителните компании в страната.

Цонев стана военен министър в последната година от мандата на Сергей Станишев - 2008-2009 г., като тогава влезе в кабинета на мястото на Веселин Близнаков от квотата на НДСВ. Преди това е бил съветник на Николай Свинаров в МО (в мандата на кабинета "Сакскобургготски"), ръководил е и агенция "Социални дейности" към министерството.

Политическата му кариера претърпя обрат, след като през 2010 г. беше арестуван показно (прословутия случай, в който прокурорът Роман Василев го нарече "абсолютен престъпник") по дело срещу него, съдия Петър Сантиров и Тенчо Попов за предполагаем опит за подкупване на следователя Петьо Петров-Еврото. Цонев и останалите подсъдими бяха оправдани от ВКС, а съдът откри данни за това, че Петров може да е извършил престъпление, като умишлено е провокирал Сантиров и Попов към подкуп.

Николай Цонев основа своя партия на име "Нова алтернатива", с която се явяваше на няколко парламентарни избори, без успех. Междувременно бившият министър осъди прокуратурата за обезщетение заради унизителния арест.

Появата му в надзорния съвет на "ВиК Холдинга" е изненадващо развитие, доколкото той не се е занимавал с водна инфраструктура.

Цонев е бивш военен, има дипломи по счетоводство и философия, а от 2019 г. е ръководител на катедра "Икономика на туризма" в УНСС. В. "Сега" посочва, че той е бил и управител на компании в сферата на леката промишленост като хлебопроизводителя "Нилана".

Твърди се, че той е близък до служебния премиер ген. Стефан Янев, а през май 2021 г. името му се спрягаше за евентуален служебен военен министър или началник на кабинета на Янев. До този момент няма официална информация от Министерски съвет дали Цонев е сътрудничил на премиера в каквото и да е качество.

Не са известни и мотивите на регионалния министър Виолета Комитова за назначението му. Цонев би трябвало да остане в "Българския ВиК Холдинг" до провеждането на конкурс за титулярни членове на Надзорния съвет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024