Бившият министър на отбраната Николай Цонев изненадващо се оказа назначен за член на Надзорния съвет на "Български ВиК холдинг", съобщава в. "Сега".

Дружеството управлява активите на държавата във водоснабдителните компании в страната. 

Цонев стана военен министър в последната година от мандата на Сергей Станишев - 2008-2009 г., като тогава влезе в кабинета на мястото на Веселин Близнаков от квотата на НДСВ. Преди това е бил съветник на Николай Свинаров в МО (в мандата на кабинета "Сакскобургготски"), ръководил е и агенция "Социални дейности" към министерството. 

Политическата му кариера претърпя обрат, след като през 2010 г. беше арестуван показно (прословутия случай, в който прокурорът Роман Василев го нарече "абсолютен престъпник") по дело срещу него, съдия Петър Сантиров и Тенчо Попов за предполагаем опит за подкупване на следователя Петьо Петров-Еврото. Цонев и останалите подсъдими бяха оправдани от ВКС, а съдът откри данни за това, че Петров може да е извършил престъпление, като умишлено е провокирал Сантиров и Попов към подкуп. 

Николай Цонев основа своя партия на име "Нова алтернатива", с която се явяваше на няколко парламентарни избори, без успех. Междувременно бившият министър осъди прокуратурата за обезщетение заради унизителния арест. 

Появата му в надзорния съвет на "ВиК Холдинга" е изненадващо развитие, доколкото той не се е занимавал с водна инфраструктура.

Цонев е бивш военен, има дипломи по счетоводство и философия, а от 2019 г. е ръководител на катедра "Икономика на туризма" в УНСС. В. "Сега" посочва, че той е бил и управител на компании в сферата на леката промишленост като хлебопроизводителя "Нилана". 

Твърди се, че той е близък до служебния премиер ген. Стефан Янев, а през май 2021 г. името му се спрягаше за евентуален служебен военен министър или началник на кабинета на Янев. До този момент няма официална информация от Министерски съвет дали Цонев е сътрудничил на премиера в каквото и да е качество. 

Не са известни и мотивите на регионалния министър Виолета Комитова за назначението му. Цонев би трябвало да остане в "Българския ВиК Холдинг" до провеждането на конкурс за титулярни членове на Надзорния съвет. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.