Бившият заместник-председател на Върховната Рада Ирина Фарион е загинала след покушение Снимка: © Getty Images

Бившият украински депутат и лингвист Ирина Фарион е починала в болница в Лвов в петък вечер, часове след като е била простреляна.

Неизвестен мъж е стрелял по 60-годишната Фарион на улица в града около 19:30 ч. по-рано същия ден, след което е избягал. Към този момент нападателят не е заловен. Сред основните версии за покушението са социалната и политическата дейност на Фарион.

Министърът на вътрешните работи Игор Клименко подчерта, че не става дума за спонтанно действие, а за стрелец, който е бил добре подготвен.

Ирина Фарион влезе в ултранационалистическата партия "Свобода" през 2005 г. и беше депутат в парламента между 2012 и 2014 г. Заемала е постът и на заместник-председател на Върховната Рада. Тя е известна и с противоречивите си изказвания относно използването на руски език в Украйна - нарича го "окупаторски".

През есента на миналата година Фарион се оказва в центъра на шумен скандал, вследствие на който срещу нея започна наказателно разследване.

В телевизионно интервю тя остро разкритикува украинските военни, които продължават да общуват на руски език.

"Не мога да ги нарека украинци, щом не говорят украински - нека се наричат "руснаци", каза тя.

Думите ѝ предизвикаха вълна на недоволство и протести, а лингвистката беше уволнена от Лвовския политехнически университет където преподаваше.

По-късно обаче тя беше върната на работа.

"Очевидно е, че всяко насилие заслужава само осъждане и всеки, който е виновен за това нападение, трябва да понесе пълна отговорност", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024