Идеите за създаване на био-алтернативен пестицид и еко капсули за отопление бяха определени като най-впечатляващите по време на първите два мастъркласа на платформата Panda Labs в България. Това е младежката иновационна програма на WWF, подкрепена от Kaufland.

Техните създатели – отбор BioFoam и тимът на КафЕко (и двата с ученици от Русе) – спечелиха големите награди от по 10 хиляди лева съответно в категории „Бъдещето на храната“ и „Бъдещето на отпадъците“. С помощта на средствата те трябва да създадат стартъп и реален прототип на идеята си в рамките на годината, а BioFoam вече имат развит бизнес план и свой работещ прототип. Той представлява пестицид, направен от коприва, чесън и други съставки, който отблъсква всички естествени вредители.

Програмата Panda Labs за решаване на някои от най-неотложните екологични и социални проблеми в света се провежда в България за първа година. Тя организира хекатони и мастърклас по три теми - бъдещето на отпадъците, бъдещето на храната и бъдещето на мобилността. Първите два вече се проведоха в София Тех Парк, а третият предстои, като кандидатстването продължава до 20 май (може да се запишете тук).

Отборите са съставени от ученици и студенти на възраст между 15 и 25 г. До мастърклас „Бъдещето на отпадъците“, който се проведе на 14 май, достигнаха три отбора. КафЕко, с капсулата си за отопление от кафе и друг остатъчен материал, пребори конкуренцията на EcoFemly, които имаха идея за мобилно приложение, даващо информация дали даден продукт може да бъде рециклиран. На финала се състезаваше и тимът на WastEd Pandas - те предложиха мобилно приложение, което да повиши осведомеността на потребителите за разделното изхвърляне на отпадъци.

Четири отбора участваха в мастърклас „Бъдещето на храната“, където на 16 май BioFoam се оказаха с най-добър бизнес план. Останалите финалисти бяха М₃KD с идея за създаване на бира с различни вкусове от остатъчен хляб, непродаден в магазини и пекарни; отбор ZORK с лиофилизирани продукти за алпинисти, произведени от изкупена остатъчна храна от ресторанти; отбор Fox Life с идея за хидропонна градина на балкона за чисто отглеждане на зеленчуци в градски условия, плюс мобилно приложение за улесненото ѝ поддържане.

Всички финалисти в двата мастъркласа се класираха за финалния етап сред стотици други кандидатури, а накрая бяха оценени от жури, в което участва и Kaufland България. Веригата хипермаркети посрещна всички участници в мастъркласовете на специално тематично посещение. Те слушаха лекции, които представиха автоматизираната система на компанията за планиране и управление на наличности, както и международната корпоративна стратегия за управление на отпадъците на Schwarz Gruppe – Reset Plastic, и как тя на практика се прилага от Kaufland у нас.

Kaufland България припознава темите, които са обект на разработване по програмата Panda Labs, в унисон със своята концепция за устойчиво развитие под мотото "Действията носят промяната".

Kaufland България отдавна са се фокусирали върху включените от WWF теми в програмата Panda Labs. В контекста на направление "Родина" компанията развива партньорски отношения с български производители, работи активно с местните общности в различни дарителски инициативи и чрез доброволчество на служителите си.

По направление "Хранене" фирмата цели да насочи вниманието към активния начин на живот и да стимулира навици за устойчиво потребление сред клиентите. В направление "Природа" Kaufland работи със силен фокус върху енергийната ефективност на своята дейност и ограничаване на пластмасата за еднократна употреба.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени