Бизнес идеи за био-алтернативен пестицид и еко капсули спечелиха наградите на Panda Labs

Идеите за създаване на био-алтернативен пестицид и еко капсули за отопление бяха определени като най-впечатляващите по време на първите два мастъркласа на платформата Panda Labs в България. Това е младежката иновационна програма на WWF, подкрепена от Kaufland.

Техните създатели – отбор BioFoam и тимът на КафЕко (и двата с ученици от Русе) – спечелиха големите награди от по 10 хиляди лева съответно в категории „Бъдещето на храната“ и „Бъдещето на отпадъците“. С помощта на средствата те трябва да създадат стартъп и реален прототип на идеята си в рамките на годината, а BioFoam вече имат развит бизнес план и свой работещ прототип. Той представлява пестицид, направен от коприва, чесън и други съставки, който отблъсква всички естествени вредители.

Бизнес идеи за био-алтернативен пестицид и еко капсули спечелиха наградите на Panda Labs

Програмата Panda Labs за решаване на някои от най-неотложните екологични и социални проблеми в света се провежда в България за първа година. Тя организира хекатони и мастърклас по три теми - бъдещето на отпадъците, бъдещето на храната и бъдещето на мобилността. Първите два вече се проведоха в София Тех Парк, а третият предстои, като кандидатстването продължава до 20 май (може да се запишете тук).

Отборите са съставени от ученици и студенти на възраст между 15 и 25 г. До мастърклас „Бъдещето на отпадъците“, който се проведе на 14 май, достигнаха три отбора. КафЕко, с капсулата си за отопление от кафе и друг остатъчен материал, пребори конкуренцията на EcoFemly, които имаха идея за мобилно приложение, даващо информация дали даден продукт може да бъде рециклиран. На финала се състезаваше и тимът на WastEd Pandas - те предложиха мобилно приложение, което да повиши осведомеността на потребителите за разделното изхвърляне на отпадъци.

Четири отбора участваха в мастърклас „Бъдещето на храната“, където на 16 май BioFoam се оказаха с най-добър бизнес план. Останалите финалисти бяха М₃KD с идея за създаване на бира с различни вкусове от остатъчен хляб, непродаден в магазини и пекарни; отбор ZORK с лиофилизирани продукти за алпинисти, произведени от изкупена остатъчна храна от ресторанти; отбор Fox Life с идея за хидропонна градина на балкона за чисто отглеждане на зеленчуци в градски условия, плюс мобилно приложение за улесненото ѝ поддържане.

Бизнес идеи за био-алтернативен пестицид и еко капсули спечелиха наградите на Panda Labs - Kaufland България - Reset Plastic

Всички финалисти в двата мастъркласа се класираха за финалния етап сред стотици други кандидатури, а накрая бяха оценени от жури, в което участва и Kaufland България. Веригата хипермаркети посрещна всички участници в мастъркласовете на специално тематично посещение. Те слушаха лекции, които представиха автоматизираната система на компанията за планиране и управление на наличности, както и международната корпоративна стратегия за управление на отпадъците на Schwarz Gruppe – Reset Plastic, и как тя на практика се прилага от Kaufland у нас.

Kaufland България припознава темите, които са обект на разработване по програмата Panda Labs, в унисон със своята концепция за устойчиво развитие под мотото "Действията носят промяната".

програма Panda Labs екип

Kaufland България отдавна са се фокусирали върху включените от WWF теми в програмата Panda Labs. В контекста на направление "Родина" компанията развива партньорски отношения с български производители, работи активно с местните общности в различни дарителски инициативи и чрез доброволчество на служителите си.

По направление "Хранене" фирмата цели да насочи вниманието към активния начин на живот и да стимулира навици за устойчиво потребление сред клиентите. В направление "Природа" Kaufland работи със силен фокус върху енергийната ефективност на своята дейност и ограничаване на пластмасата за еднократна употреба.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024