Идеите за създаване на био-алтернативен пестицид и еко капсули за отопление бяха определени като най-впечатляващите по време на първите два мастъркласа на платформата Panda Labs в България. Това е младежката иновационна програма на WWF, подкрепена от Kaufland.

Техните създатели – отбор BioFoam и тимът на КафЕко (и двата с ученици от Русе) – спечелиха големите награди от по 10 хиляди лева съответно в категории „Бъдещето на храната“ и „Бъдещето на отпадъците“. С помощта на средствата те трябва да създадат стартъп и реален прототип на идеята си в рамките на годината, а BioFoam вече имат развит бизнес план и свой работещ прототип. Той представлява пестицид, направен от коприва, чесън и други съставки, който отблъсква всички естествени вредители.

Програмата Panda Labs за решаване на някои от най-неотложните екологични и социални проблеми в света се провежда в България за първа година. Тя организира хекатони и мастърклас по три теми - бъдещето на отпадъците, бъдещето на храната и бъдещето на мобилността. Първите два вече се проведоха в София Тех Парк, а третият предстои, като кандидатстването продължава до 20 май (може да се запишете тук).

Отборите са съставени от ученици и студенти на възраст между 15 и 25 г. До мастърклас „Бъдещето на отпадъците“, който се проведе на 14 май, достигнаха три отбора. КафЕко, с капсулата си за отопление от кафе и друг остатъчен материал, пребори конкуренцията на EcoFemly, които имаха идея за мобилно приложение, даващо информация дали даден продукт може да бъде рециклиран. На финала се състезаваше и тимът на WastEd Pandas - те предложиха мобилно приложение, което да повиши осведомеността на потребителите за разделното изхвърляне на отпадъци.  

Четири отбора участваха в мастърклас „Бъдещето на храната“, където на 16 май BioFoam се оказаха с най-добър бизнес план. Останалите финалисти бяха М₃KD с идея за създаване на бира с различни вкусове от остатъчен хляб, непродаден в магазини и пекарни; отбор ZORK с лиофилизирани продукти за алпинисти, произведени от изкупена остатъчна храна от ресторанти; отбор Fox Life с идея за хидропонна градина на балкона за чисто отглеждане на зеленчуци в градски условия, плюс мобилно приложение за улесненото ѝ поддържане.

Всички финалисти в двата мастъркласа се класираха за финалния етап сред стотици други кандидатури, а накрая бяха оценени от жури, в което участва и Kaufland България. Веригата хипермаркети посрещна всички участници в мастъркласовете на специално тематично посещение. Те слушаха лекции, които представиха автоматизираната система на компанията за планиране и управление на наличности, както и международната корпоративна стратегия за управление на отпадъците на Schwarz Gruppe – Reset Plastic, и как тя на практика се прилага от Kaufland у нас.

Kaufland България припознава темите, които са обект на разработване по програмата Panda Labs, в унисон със своята концепция за устойчиво развитие под мотото "Действията носят промяната".

Kaufland България отдавна са се фокусирали върху включените от WWF теми в програмата Panda Labs. В контекста на направление "Родина" компанията  развива партньорски отношения с български производители, работи активно с местните общности в различни дарителски инициативи и чрез доброволчество на служителите си.

По направление "Хранене" фирмата цели да насочи вниманието към активния начин на живот и да стимулира навици за устойчиво потребление сред клиентите. В направление "Природа" Kaufland  работи със силен фокус върху енергийната ефективност на своята дейност и ограничаване на пластмасата за еднократна употреба.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Демерджиев: Има как Гешев и Цацаров да бъдат сменени бързо

Освобождаването на главния прокурор е по-сложно, защото изисква реформа на ВСС

Грозният коледен пуловер на Lidl се заигра с “Домът на Гучи"

Ирландският Lidl публикува колаж на Адам Драйвър с пуловера на супермаркетите

Българският лекарски съюз разследва доц. Мангъров за неверни твърдения за Covid-19

Обвинението е, че чрез твърденията си не действа в интерес на живота и здравето на пациентите

Бербатов обвини Боби Михайлов, че връща услуги на кмета на Симитли

Нищо чудно да видим Стефан Апостолов с нов пост, каза Бербатов

След провала на изборите, Валери Симеонов вече не е председател на НФСБ

Патриотичната партия вече има ново име и се казва "Силна България"

Николай Денков: Около 60% от всички ученици са завили, че са готови да бъдат тествани

Здравният министър съобщи, че 46% от учителите и 12.5% от децата в гимназиалния етап са ваксинирани

Playboy вече не е списание, a луксозен бранд за мода и частни полети

След почти 70 години история легендарната медия стартира луксозният лайфстайл бранд BIGBUNNY

Кирил Петков: Министрите сами ще избират екипите си, КПКОНПИ ще получи разследващи функции

Бойко Рашков ще е предложението на ПП за вътрешен министър