Бизнес великани” не е класация на най-големите работодатели в България, нито на фирмите с най-голям оборот. Това е кампания на Vivacom, в която телекомът разказва историите на малкия и средния бизнес.

Ателие за бижута, автосервиз, сладкарница, бръснарница с бар - това са места, които посещаваме, без да си даваме сметка, че те са гръбнакът на икономиката.

99% от фирмите в България са малки или средни по размер и осигуряват 75% от заетостта на пазара на труда и 65% от добавената стойност в икономиката*.

Затова и Vivacom приема за своя мисия от една страна да покаже услуги по мярка за малкия и среден бизнес, а от друга да покаже лицата на тези хора, които всеки ден бавно и методично развиват идеите си, мечтите си и често работят 24/7.

Комбинираните оферти за мобилни услуги, телевизия и интернет за представителите на малкия и средния бизнес са така “пакетирани”, че да спестяват до 30% от разходите за телеком услуги.

Към тях телекомът предлага и готови бизнес решения като GPS управление на автопарк, облачни услуги за съхранение на данни Vivacom Cloud, създаване на фирмен уебсайт или онлайн магазин.

Румяна Ризова е собственик на сладкарница Altruist. Едно от новите и хубави места в най-красивата част на София - ул. Екзарх Йосиф между Халите и Пожарната.

Сладкарницата се появи в трудните дни на пандемията, когато не беше ясно накъде отива светът. Преживя локдауна и първите дни на еуфорията от завръщането на “живота като преди”, за да посрещне новините за инфлация и очакването за рецесия.

Място, кръстено Altruist, обаче изглежда като оазис за добро настроение, а като добавим и надничащите от рафтовете торти, със сигурност не ни се говори за проблеми.

Сладкарница "Алтруист", ул. "Екзарх Йосиф" - Румяна Ризова интервю

Румяна Ризова винаги присъства деликатно в мястото, дори в 7.30 сутринта. Това е съдбата на малкия бизнес у нас - винаги е на линия. Затова и когато малкия бизнес се “сблъска” с големия бизнес, какъвто е един телеком, той винаги има своите изисквания. Интернетът да е бърз и стабилен, обслужването да е на ниво. Същото, което искат и клиентите в Altruist, след като са избрали парче торта или друго изкушение от солената витрина. Следващият въпрос тук винаги е “Каква е паролата за Wi-Fi мрежата?”

“Не се чувствам малка в малкия си бизнес”, казва Румяна. Тя сменя таблета с бъркалката в кухнята и после се връща обратно около щанда, за да наблюдава клиентите.

“Понякога ми се карат, че прекалено много наблюдавам клиентите”, смее се Румяна. Тя всъщност е доста благодатен събеседник и обича да общува с хората в сладкарницата - и те ѝ отвръщат със същото.

Неслучайно заведението е едно от новите, но вече емблематичните места в бившия еврейски квартал, който сега е сърцето на градския фестивал Kvartal.

Питам Румяна защо в менюто им няма еклери, а тя казва, че еклерите са клише - “Всички правят “еклери”, аз не искам да сме като всички“, казва тя.

Торта за рожден ден от сладкарница "Алтруист", ул. Екзарх Йосиф

Вярвам ѝ, защото когато 13-годишната ми дъщеря решава, че на тортата ѝ трябва да пише “Bella, where the hell have u been loca?”, веднага се сещам, че в сладкарницата на майсторите от “Нещо сладко”, както се казва цехът за тори в Altruist, идеята ще им хареса.

Освен вкусно, мястото е изключително приятно - 5-метрови тавани, гипсови орнаменти и неизменната ваза със свежи цветя.

Ако идвате за първи път, със сигурност ще ви направи впечатление и бюстът на мъж с мустаци, поставен върху стар скрин. Това е патронът на заведението - собственикът на първата частна гинекологична клиника в София, в чието пространство в момента се помещава Altruist - казва се д-р Иван Николиев и е един от основателите на акушеро-гинекологията у нас.

Сладкарница "Алтруист" Един ден Румяна ми разказва историята на д-р Николиев на крак, докато купувам сутрешното си лате и с големи усилия на волята се въздържам да не добавя един линцер, направен преди часове в цеха отзад. За целта две девойки са пристигнали в 4.30 и са превърнали бадемовото брашно, ядките и ягодите в разкошна бисквита.

Румяна Ризова обаче ме връща бързо в историята. Д-р Николиев завършил медицина в Монпелие, специализирал гинекология в Париж, той работи като старши лекар в плевенския „Майчин дом“ и след това в Александровската болница.

Неговата частна клиника се е намирала в двора на сегашния Alstruist.

През 1933 г. д-р Николиев е един от лекарите в екипа, който има грижата за израждането на княгиня Мария Луиза.

Към онзи момент д-р Николиев вече е популярен - той е лекарят, който през 1913 г. установява смъртта на Лора Каравелова и връща към живота Пейо Яворов.

Затова и Румяна Ризова казва, че д-р Николиев е символ на алтруизма и се радва на интереса към него.

Румяна харесва професията си, срещите с хората и най-вече факта, че тортите влизат в домовете на хората винаги по хубави поводи.

Дали Румяна е бизнес великан - определено, защото винаги е там, когато на вас ви трябва “Нещо сладко”.


* Статистика за бизнеса от сайта на МИИ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Неточен, досаден, но и феномен. Безсмислен ли е "Spotify Wrapped"

Защо не казва наистина коя точно е любимата ни музика, обяснява критикът Алексис Петредис

19:45 - 06.12.2023
Култура

Кармата е на страната на Тейлър Суифт

Поп иконата разказва за паденията, физическата подготовка за Eras Tour и възмездието пред TIME.

18:40 - 06.12.2023
Важно днес

Мъж от Раднево е отвлечен и пребит от служители на фирма за бързи кредити

Нападателите са криминално проявени и осъждани

18:11 - 06.12.2023
Технологии

Google пусна Gemini - най-мощния си AI-модел и конкурент на OpenAI

Google твърдят, че Gemini надминава конкурентите си в 30 от 32 показатели за сравнение

17:40 - 06.12.2023
Важно днес

Сидеров призна, че стажът на Кошлуков в "ТВ Алфа" е фиктивен, в услуга на Борисов и Пеевски

"Борисов ми казва, че Делян искал Кошлуков да стане шеф на БНТ. И аз му правя услуга"

16:38 - 06.12.2023
Важно днес

След "уроци" по български език и енергетика - НС ще разследва газовия договор с Турция

След повече от 2 часа упражнения по български език и енергетика, депутатите създадоха временна комисия, която да провери сделката с турската "Боташ".

16:08 - 06.12.2023
Важно днес

Задържаха един от най-опасните българи в Испания за рекет в размер на 500 хил. евро

Иво Българина, познат и като "Трошача на кости", изнудвал футболен шеф

15:18 - 06.12.2023
Живот

"Изнасилвани, разчленявани". BBC чу и видя как свидетели разказват за сексуални престъпления на "Хамас"

израелската полиция разследва предполагаеми сексуални престъпления от страна на „Хамас“, направени с особена жестокост.

15:16 - 06.12.2023