Бизнес великани” не е класация на най-големите работодатели в България, нито на фирмите с най-голям оборот. Това е кампания на Vivacom, в която телекомът разказва историите на малкия и средния бизнес.

Ателие за бижута, автосервиз, сладкарница, бръснарница с бар - това са места, които посещаваме, без да си даваме сметка, че те са гръбнакът на икономиката.

99% от фирмите в България са малки или средни по размер и осигуряват 75% от заетостта на пазара на труда и 65% от добавената стойност в икономиката*.

Затова и Vivacom приема за своя мисия от една страна да покаже услуги по мярка за малкия и среден бизнес, а от друга да покаже лицата на тези хора, които всеки ден бавно и методично развиват идеите си, мечтите си и често работят 24/7.

Комбинираните оферти за мобилни услуги, телевизия и интернет за представителите на малкия и средния бизнес са така “пакетирани”, че да спестяват до 30% от разходите за телеком услуги.

Към тях телекомът предлага и готови бизнес решения като GPS управление на автопарк, облачни услуги за съхранение на данни Vivacom Cloud, създаване на фирмен уебсайт или онлайн магазин.

Румяна Ризова е собственик на сладкарница Altruist. Едно от новите и хубави места в най-красивата част на София - ул. Екзарх Йосиф между Халите и Пожарната.

Сладкарницата се появи в трудните дни на пандемията, когато не беше ясно накъде отива светът. Преживя локдауна и първите дни на еуфорията от завръщането на “живота като преди”, за да посрещне новините за инфлация и очакването за рецесия.

Място, кръстено Altruist, обаче изглежда като оазис за добро настроение, а като добавим и надничащите от рафтовете торти, със сигурност не ни се говори за проблеми.

Румяна Ризова винаги присъства деликатно в мястото, дори в 7.30 сутринта. Това е съдбата на малкия бизнес у нас - винаги е на линия. Затова и когато малкия бизнес се “сблъска” с големия бизнес, какъвто е един телеком, той винаги има своите изисквания. Интернетът да е бърз и стабилен, обслужването да е на ниво. Същото, което искат и клиентите в Altruist, след като са избрали парче торта или друго изкушение от солената витрина. Следващият въпрос тук винаги е “Каква е паролата за Wi-Fi мрежата?”

“Не се чувствам малка в малкия си бизнес”, казва Румяна. Тя сменя таблета с бъркалката в кухнята и после се връща обратно около щанда, за да наблюдава клиентите.

“Понякога ми се карат, че прекалено много наблюдавам клиентите”, смее се Румяна. Тя всъщност е доста благодатен събеседник и обича да общува с хората в сладкарницата - и те ѝ отвръщат със същото.

Неслучайно заведението е едно от новите, но вече емблематичните места в бившия еврейски квартал, който сега е сърцето на градския фестивал Kvartal.

Питам Румяна защо в менюто им няма еклери, а тя казва, че еклерите са клише - “Всички правят “еклери”, аз не искам да сме като всички“, казва тя.

Вярвам ѝ, защото когато 13-годишната ми дъщеря решава, че на тортата ѝ трябва да пише “Bella, where the hell have u been loca?”, веднага се сещам, че в сладкарницата на майсторите от “Нещо сладко”, както се казва цехът за тори в Altruist, идеята ще им хареса.

Освен вкусно, мястото е изключително приятно - 5-метрови тавани, гипсови орнаменти и неизменната ваза със свежи цветя.

Ако идвате за първи път, със сигурност ще ви направи впечатление и бюстът на мъж с мустаци, поставен върху стар скрин. Това е патронът на заведението - собственикът на първата частна гинекологична клиника в София, в чието пространство в момента се помещава Altruist - казва се д-р Иван Николиев и е един от основателите на акушеро-гинекологията у нас.

Един ден Румяна ми разказва историята на д-р Николиев на крак, докато купувам сутрешното си лате и с големи усилия на волята се въздържам да не добавя един линцер, направен преди часове в цеха отзад. За целта две девойки са пристигнали в 4.30 и са превърнали бадемовото брашно, ядките и ягодите в разкошна бисквита.

Румяна Ризова обаче ме връща бързо в историята. Д-р Николиев завършил медицина в Монпелие, специализирал гинекология в Париж, той работи като старши лекар в плевенския „Майчин дом“ и след това в Александровската болница.

Неговата частна клиника се е намирала в двора на сегашния Alstruist.

През 1933 г. д-р Николиев е един от лекарите в екипа, който има грижата за израждането на княгиня Мария Луиза.

Към онзи момент д-р Николиев вече е популярен - той е лекарят, който през 1913 г. установява смъртта на Лора Каравелова и връща към живота Пейо Яворов.

Затова и Румяна Ризова казва, че д-р Николиев е символ на алтруизма и се радва на интереса към него.

Румяна харесва професията си, срещите с хората и най-вече факта, че тортите влизат в домовете на хората винаги по хубави поводи.

Дали Румяна е бизнес великан - определено, защото винаги е там, когато на вас ви трябва “Нещо сладко”.


* Статистика за бизнеса от сайта на МИИ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин