Бизнесът като сила за добро: Как инвестициите направиха DEVIN въглеродно неутрална

Да бъдеш „въглеродно неутрален“ вече не е добро пожелание в бъдеще неопределено време, а единственият шанс да си в крак с времето. Много скоро, ако не инвестираш в чиста природа, трудно ще можеш да правиш бизнес, особено в производството и експлоатирането на природни ресурси. В Европа със сигурност – целенасочената политика на ЕС е в посока все по-зелена икономика и няма признаци за отстъпление пред амбициозните цели на Зелената сделка за 100% въглеродна неутралност на континента до 2050 г. Как обаче се постига това?

DEVIN е български пример – компанията получи сертификат за „въглеродна неутралност“ през 2021 г., но работи по темата от години. От началото на 2022 г. отговаря на най-стриктния стандарт в света за отговорно управление на водите – AWS, а също бе сертифицирана като Benefit Corporation и е сред първите в България, част от международното B Corp™ движение, обединяващо над 200 хиляди компании от цял свят, които споделят едни и същи ценности и работят заедно, за да оказват положително и значимо въздействие върху света около тях..

Какво точно значи „въглеродно неутрален“ и защо не просто всяка фирма, а всеки човек трябва да се замисли и да действа сега – разказва Борислава Налбантова, изпълнителен директор на компанията. Къде е мястото на опаковките, рециклирането и докъде сме по пътя да върнем жеста на природата за това, което ни дава?

„Въглеродно неутрална икономика“ е цел №1 на ЕС и Зелената сделка и по всичко личи, че занапред ще чуваме това словосъчетание постоянно. DEVIN обяви през 2021 г., че е сертифицирана като въглеродно неутрална компания. Обяснете какво значи това?

Въглеродната неутралност (carbon neutrality) е постигане на баланс между отделяните емисии от всички парникови газове и тези емисии, които екосистемите могат да абсорбират. Към момента съотношението между отделянето на CO2 и поглъщането му от екосистемите е 4 към 1. Неутралността означава 1 към 1. Към това се стремим и това правим ние в момента.

Пътят към въглеродна неутралност е в няколко стъпки. Първо работихме върху осигуряването на правилно измерване на нашите въглеродни емисии по цялата верига - от производствения процес до продуктите, достигащи до рафтовете. Целта бе да подготвим адекватен план за намаляване на емисиите. Втората стъпка беше оптимизиране на технологичните процеси. Следващият момент беше да осигурим използването на 100% зелена електроенергия от 100% възобновяеми източници.

След много години работа, в DEVIN успяхме да станем въглеродно неутрални през 2021 г.

Как се получава сертификатът, какви инвестиции бяха нужни, за да се постигне резултатът през 2021 г.? И защо темата е важна, отвъд политическите цели и програми, които влизат в новините?

Сертификатът, който получихме през 2021 г., е издаден от независим орган, който проверява въздействието върху околната среда и легитимността на компенсаторния проект, в който сме инвестирали.

Започнахме да измерваме нашите преки и непреки въглеродни емисии, да планираме, инвестираме за подобряване на нашия въглероден отпечатък много преди да постигнем въглеродна неутралност през 2021 г. Внедрихме система за проследяване и отчитане на количеството генерирани емисии. Въз основа на измервания и подробен анализ открихме начини за подобряване чрез внедряване на ново оборудване, инфраструктура, обучение на служители и др.

Всички тези стъпки изискват инвестиции – при това икономически ефективни и полезни от нефинансова гледна точка. През последните години подобрихме инфраструктурата на производствения център с нови компресори, нови производствени линии. Инвестициите помогнаха за намаляване на нашия въглероден отпечатък, а останалите количества, които нямат пряко влияние на този етап, балансирахме с компенсаторен проект. Продължаваме да измерваме всекидневно въглеродния си отпечатък и все още правим подобрения, за да имаме нетно неутрално въздействие върху околната среда.

„Девин“ ЕАД стана на 30 години и една от инициативите, които обявихте, е за реставрация на 30 чешми. Как избирате обектите, каква е целта на проекта? И къде са индустрията и съответно държавата в голямата тема за опазване на водата като ресурс и неразхищаването ѝ?

През 2022 г. отбелязахме 30 години от основаването на нашата компания. Бизнесът ни е много пряко свързан с природните ресурси, които предоставяме на потребителите под формата на продукт. А природата днес е подложена на огромни атаки – от изменение на климата, през загуба на биоразнообразие, до ниска обществена ангажираност с темата. Затова решихме да отбележим годишнината с няколко инициативи, с които да върнем жеста към природата. Една от тях беше възстановяването на 30 чешми в цялата страна, организирахме и първата кръгла маса, за да обсъдим значението на биоразнообразието в България, стартирахме проекта за екоучилища, за да ангажираме на практика не само младото поколение, но и учители и родители в темата за опазването на околната среда.

В годината на своята годишнина успяхме да получим и международния сертификат B Corp™, което ни прави изключително горди, защото сме сред първите компании в България, заслужили това безценно признание. За да бъде признат един бизнес за B Corp™, трябва да докаже, че отговаря на най-високи социални и екологични показатели, прозрачност и отчетност. Движението на B Corp™ очертава пътя към глобална икономика, в която бизнесът е сила за добро. Чрез всички свои дейности, продукти и чрез печалбата си този тип компании се стремим да не нанасяме вреда, а обратното – да създаваме блага за всички. Принадлежим към общност от споделени ценности и вярваме, че трябва да олицетворяваме промяната, за която работим, с разбирането, че всички сме зависими един от друг, както и отговорни един за друг и за бъдещите поколения.

Изворите, които DEVIN експлоатира, са в Родопите, където регионът е защитен. Всяко замърсяване в природата в крайна сметка се отразява на качеството на водата. Какво прави компанията ви за региона в този смисъл? Планирате ли нови инвестиции в производството и в региона и какви?

Като отговорен концесионер, на първо място ние имаме задължения да опазваме и да се грижим за доброто състояние и техническа изправност на съоръженията и отговорно да поддържаме вододайните зони. През последните години внедряваме изискванията на най-стриктния стандарт в света за отговорно управление на водите AWS. A през 2022 г. бяхме оценени от независима организа ция за приложените действия и процеси.

Правим ежегодна всеобхватна оценка на риска на вододайните зони, следим възобновяването на изворите, следим какви са тенденциите и промените в климата в страната и региона по отношение на състоянието на водните басейни. Ежегодно следим обследванията за чистотата на водните басейни и рисковете от замърсяване, което би могло индиректно да повлияе на чистотата на изворите, с които оперираме. Като част от отговорностите ни е да споделяме с местните общности и заинтересовани страни, държавни институции и бизнеси в региона какви са нашите оценки, какви действия предприемаме. Създаваме една общност в региона на единно и организирано действие в посока опазване на водните ресурси. Работим в сътрудничество с общинските власти, отговорни за водоснабдяването, както и извършваме съвместни дейности по почистване и опазване на вододайните зони. Ежегодно планираме инвестиции за поддръжка и опазване на вододайните зони.

В общественото съзнание често бизнесът, особено производственият, се свързва повече със замърсяване, отколкото с опазване на околната среда. Как DEVIN отговаря на предизвикателството „доверие“? Какво включва програмата „Извор на промяна 2025“ - постигнато до тук и предстоящо?

Програмата „Извор на промяна“ включва 4 стълба: „зелено“, „чисто“, „локално“ и „заедно“ - с 12 цели, които компанията си поставя за постигане до 2025 г. Зеленият стълб са нашите екологични цели. „Чисто“ е стълбът за нашите източници и продукти – снгажираме се да имаме продукти с най-високо качество, което означава 100% естествени и чисти според възприятието на нашите потребители. Стълбове „локално“ и „заедно“ са свързани с отговорността на компанията към служителите ни и общността. Нашите служители са 100% местни, продаваме нашите продукти 95% на местно ниво, а 95% от нашите партньори са в радиус от 500 км от производствения ни център. Тези цели са създадени, за да сме сигурни, че въздействаме положително върху нашата местна общност и икономика. Признанието дойде с получаването на висока оценка според „Great Place for Work“ стандарта.

Ние сме най-големият работодател и допринасящ за икономическото развитие в региона. Имайки предвид, че 1/5 или 20% от жителите на град Девин са наши служители, ние се ангажираме да участваме и да допринасяме и за други части от техния живот. Инвестираме в местни спортни, културни и образователни дейности. Подкрепяме Девин детски футболен клуб, участваме в празника на града, помагаме за залесяването на унищожени от пожари гори. Отдадени сме на каузата младите хора да останат в Девин и затова открихме стипендиантската програма и един много специален предмет, важен за индустрията – автоматизация на производството. Инициативата не само финансово помага на учениците, но и им предоставя менторска програма и практика в нашата компания, а оттам и възможност за сигурна работа след завършване на училище.

Освен това като сертифицирана B Corp™ компания преминаваме през процес на проверка на всеки три години. Така гарантираме, че продължаваме да спазваме стандартите.

Ужасяващите истории за китове, загинали заради това, че стомасите им са пълни с пластмаса, се появяват периодично. Как DEVIN отговаря на предизвикателството „по-малко пластмаса“ и оттам по-чиста планета?

Опаковането е неоспоримо постижение на човечеството, което повишава стандарта на живот, осигурява по-високо качество и по-дълго време на съхранение. Не трябва да отхвърляме постигнатия напредък, по-скоро трябва да се научим да използваме правилно ресурсите си. И да преминем към напълно кръгова икономика. Опаковките, ако са събрани и оползотворени правилно, биха имали най-малък дял в замърсяването на околната среда. Нашият първи фокус трябва да бъде върху това как те могат да бъдат събрани, а след това как можем да ги рециклираме.

Къде сме ние в темата „рециклиране“? И какво още може да се направи – ясно е, че освен институциите и бизнесът, всеки трябва да полага усилие. Къде е мястото на образованието и кампаниите под формата на публично-частно партньорство?

Тук можем да направим сравнение с общества, които имат видими постижения в областта. Например Белгия, която в момента декларира 90% разделно събиране на отпадъците и връщането им за рециклиране и оползотворяване. Защо да не вървим в тази посока? Това се гради с постоянство и правилно въведени процеси, знания и възпитаване на отговорно поведение у всички.

Ето защо тази година стартирахме проект „Влез в зеления кръг – бъдещето е в наши ръце“, насочен към екологичното образование в училищата. Чрез различни етапи на проучване, проследяване и прилагане на практически задачи, обвързани с учебния материал, децата по органичен начин научават как да опазват околната среда, какво означава биоразнообразие, как да събираме разделно, как да намалим консумацията на енергия и опазваме водните ресурси.

Пием ли достатъчно вода – какви са тенденциите и особеностите на потреблението у нас? Така наречените обогатени води до неотдавна не бяха масови на българския пазар, това променя ли се и на какво се дължи интересът?

По потребление на вода на глава от населението ние все още изоставаме от западноевропейските страни, но тази разлика вече не е толкова голяма в сравнение с преди 5 години. Пиенето на повече вода е най-лесното, което хората могат да направят. Затова влязохме в новия пазарен сегмент на обогатена с витамини и минерали вода. Продуктите са разработени така, че да отговарят на местния вкус, ароматите им се харесват и вече имаме своите лоялни потребители. Сега работим последователно за подобряване на осведомеността и цялостната потребителска информация за функционалните води.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери препродадоха билети за турнето на Тейлър Суифт в Европа

Колко сигурни са билетите на Eventim

20:11 - 07.05.2024
Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024