Държавният секретар на САЩ е в Киев. Кремъл обвини Вашингтон, че възнамерява да води "война до последния украинец" Снимка: © Getty Images

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е на посещение Украйна.

По време на среща с украинския външен министър Дмитро Кулеба, Блинкен отбеляза „добър напредък“ в конраофанзивата на Киев, предава CNN.

Това е третото посещение на държавния секретар на САЩ в Украйна от началото на руската инвазия досега.

Визитата му идва в момент, когато контраофанзивата на Украйна върви по-бавно от очакваното.

Блинкен обясни, че е в Киев преди всичко, за да демонстрира „продължаващата и решителна подкрепа за Украйна, докато се бори с тази агресия“.

Той коментира, че има напредъкът на Киев в контранастъплението е окуражаващ и допълни: “Искаме да сме сигурни, че Украйна има това, от което се нуждае в дългосрочен план, да знаем, че има силен капацитет за отбрана, така че в бъдеще да не се ставаме свидетели на подобна агресия действия“, каза Блинкен.

САЩ са решени да продължат да работят с Украйна, докато страната се възстановява и изгради силна икономика и демокрация.

Визитата на Блинкен идва на фона на продължаващата вече четвърти месец украинска контраофанзива.

Политическите и военните лидери в Киев твърдят, че Украйна си е възвърнала контрола върху обширни територии, превзети по-рано от Русия.

Returned to Kyiv today to meet with our Ukrainian partners to discuss their ongoing counteroffensive, future assistance and reconstruction efforts, and above all, to reinforce the unwavering U.S. commitment to Ukraine.

— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) September 6, 2023

Въпреки това, други смятат, че резултатите от военните действия всъщност не са довели до очакваните резултати.

Държавният секретар на САЩ ще се срещне и с президента на Украйна Володимир Зеленски, за да получи информация за резултатите от първа ръка.

Очаква се по време на визитата, американският топ дипломат да обяви и ново финансиране от над 1 млрд. долара, съобщава CNN, позовавайки се на свои източници.

Кремъл също направи коментар относно визитата. Говорителят Дмитрий Песков заяви, че САЩ възнамеряват да държат Украйна в състояние на война „до последния украинец“.

„Ние многократно сме чували изявления, че те възнамеряват да продължат да подкрепят Киев толкова дълго, колкото е необходимо. С други думи, те по същество ще продължат да държат Украйна в състояние на война и ще водят и продължават тази война до последния украинец, без да жалят пари за това“, каза Песков в сряда.

Песков смята, че това няма да промени хода на войната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024