Снимка: © Булевард България

Правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за президент и вицепрезидент, както и за народни представители, които ще се проведат на 14 ноември.

Средствата в нея са в размер на 123,8 млн. лева, като общите разходи са разпределени за евентуални два тура на президентския вот.

Съгласно Изборния кодекс – разходите са за сметка на държавния бюджет. План-сметката за изборите се приема не по-късно от 55 дни преди изборния ден.

ЦИК ще поръча още 1600 машини за гласуване, както и допълнителна флаш памет за тях. Обществената поръчка вече е в ход, а сумата ще е 9,5 милиона лева, каза пред bTV в понеделник зам.-председателят на комисията Росица Матева. Към момента страната разполага с около 11 хиляди устройства по договор със "Сиела Норма".

ЦИК е взела решение, че машините за гласуване в чужбина няма да бъдат връщани за препрограмиране между двата тура на президентския вот.

Обсъжда се гласуване с общо една карта и за президент, и за народни представители, каза Матева.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%